szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.04.07.  
2491 alkalommal olvasva
Véget ért a Csatorna Fórum sorozat

Befejeződött a nyolc állomásból álló Csatorna Fórum sorozat, amelyen Vantara Gyula polgármester beszámolt a csatornázás aktualitásairól.

A közel 600 fő érdeklődőt vonzó eseménysorozaton pontos információt kaptak az érintettek a csatornázásról, konzultálhattak a szakemberekkel, és azt is megtudhatták, mikor kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

Vantara Gyula polgármester részletesen kifejtette az érdeklődőknek, hogyan történik a szennyvízhálózat kialakítása, milyen előnyökkel jár a csatlakozás, és milyen kellemetlenségekkel kell számolniuk a lakóknak a munkálatok ideje alatt.

Aki az értesítést követő első három hónapban csatlakozik a rendszerhez, annak a Vízművek Zrt. három hónapig elengedi a teljes csatornadíjat, további három hónapig pedig csak 50 %-ot kell fizetnie.
Aki az első hat hónapban köt rá a szennyvízhálózatra, annak 3 hónapig 50%, további 3 hónapig 25 % kedvezmény jár. Ezt követően is jár engedmény a Vízmű által meghatározott sávok szerint.

Békéscsaba önkormányzata különféle „nyereményakciókkal” is ösztönzi a lakosságot, pl. mosógépeket, mosogatógépeket sorsol ki az elsőként csatlakozók között.

Fontos tudnivaló, hogy a csatornacsonk pontos helyét (a szabályok betartása mellett) az ingatlantulajdonos jelölheti ki, akit a kivitelező 10 nappal a munkálatok kezdete előtt kiértesít.

A lakossági fórumokon leggyakrabban feltett kérdések:

1. Honnan szerez tudomást az ingatlantulajdonos arról, hogy az utcájában mikor épül meg a csatorna, és mennyi ideig fog tartani az építkezés?
A kivitelezés megkezdése előtt 10 nappal a munkálatokat végző SADE Magyarország Kft. minden érintett ingatlantulajdonos postaládájába bedob egy szórólapot az építkezéssel kapcsolatos főbb tudnivalókról. Ezen rajta lesznek az elérhetőségek, névvel és címmel, valamint telefonszámmal.

2. Rajta van-e a terveken az ingatlantulajdonos házi bekötővezetéke, illetve mi van akkor, ha az a hely nem felel meg a lakónak, ahova tervezve van?
Amelyik ingatlan előtt épül gerinccsatorna, ott mindenkinek épül házi bekötővezeték is. A bekötővezeték helyét a tulajdonos megválaszthatja, de a víz és gázvezetéktől az egy méteres védőtávolságot be kell tartani, valamint a szomszéd ház falától legalább másfél métert.

3. Mikor lehet rákötni a csatornára, hogyan szereznek erről tudomást?
A csatorna lefektetése és az út ideiglenes helyreállítás után három hónappal fogják a csatorna kamerás vizsgálatát elvégezni. Amennyiben ez a vizsgálat megfelelő, utána kerül sor az út végleges helyreállítására és a műszaki átadás-átvételre. Rákötni a csatorna műszaki átadás-átvétele után lehet. Erről a Víziközmű Társulat fog értesítést küldeni. Az értesítés kézhezvétele előtt tilos a csatornára rákötni.

4. Mi a módja a belső udvartéri vezeték megépítésének, kit ajánlanak a munkák elvégzéséhez. Ez kinek a költsége?
A belső udvartéri vezetéket 110 mm-es átmérőjű PVC, KGPVC anyagú csővezetékkel valósítható meg. A csatornacsöveket méterenként 0,5 cm lejtéssel kell lefektetni. A csöveket 5-10 cm vastag homokágyazatra kell fektetni. A munkagödröt homokkal, talajjal kell visszatölteni. A vezeték felett a földtakarás minimum 60 cm legyen. Csapadékvizet tilos a szennyvízvezetékbe bekötni. Trágyalé, meglévő szennyvíztároló, szikkasztó szintén nem vezethető be, illetve köthető be a csatornába. A belső udvartéri vezeték kiépítését a Vízmű Zrt az átvételkor ellenőrizi fogja.
Az Önkormányzat nem ajánl senkit. Kivitelezés során biztosan sok ajánlattal fogják megkeresni a tulajdonosokat, akár szórólapon, akár reklámújságban. A belső udvartéri vezeték megépítésének a költségeit az ingatlantulajdonosnak kell állnia.


5. Ki fogja elvégezni a helyreállításokat? Lehet-e kapubejáróba kérni a bekötőcsonkot? A kapubejárókat is helyre fogják állítani?
A kivitelezőknek komplex helyreállítást kell végezni, amely vonatkozik a teljes közterületre és a bekötővezeték egy méteres udvartéri szakaszára. Tehát a kapubejárókra is vonatkozik a helyreállítás, amennyiben a bekötővezeték a kapubejáróban fog megépülni.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds