szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2015.12.21.  
2450 alkalommal olvasva
Egészségesebb lett az ivóvíz Békés megyében

Megközelítőleg 38 milliárd forint felhasználásával valósult meg a Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program, amelynek már csak az utolsó simításai vannak hátra – hangzott el a projekt december 17-én megtartott zárórendezvényén.

A beruházás költségeinek nagy részét – 32 milliárd forintot – európai uniós forrásokból fedezték, míg a 4 milliárd forintnyi önerőt a Belügyminisztérium biztosította, így a programban részt vevő 66 település mintegy 300 000 lakója számára a teljes fejlesztés költségmentes volt.

A vízbázisokat, víztermelő-telepeket és a megye teljes területét behálózó vízellátó rendszereket érintő modernizáció és bővítés azért vált szükségessé, mert hosszú évek-évtizedek óta jelentett problémát a Dél-alföldi régióban az ivóvíz arzéntartalma. 1981-ben a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) Békés megyében vizsgálatokat folytatott, amelynek során megállapították, hogy az akkori határértékek sokszorosa volt a víz arzéntartalma. Ezt követően számos intézkedés történt, amelyek meg is hozták az eredményt. A nyolcvanas évek végére sikerült a térségben – így Békés megyében is – az akkori határértéknek megfelelő, 0,05 mg/l-es szintre visszaszorítani a csapból folyó víz arzéntartalmát. Hazánk európai uniós csatlakozásával azonban új egészségügyi előírások és határértékek léptek érvénybe, amelyek immáron 0,01 mg/l-ben maximalizálják a lakossági ivóvíz arzéntartalmát. Mindemellett az új szabályozás érvénybe lépését követően az ivóvíz ammónium-, fluorid-, és nitrittartalma is az egészségügyi határértékek fölé került. A KEOP-1.3.0/09-11-2012-0009 azonosítószámú projekt célja tehát e határértékek elérése volt.

A beruházás területén korábban két vízellátó rendszer, az Orosházi Kistérségi Vízelllátó Rendszer és a Közép-Békési Regionális Vízellátó Rendszer üzemelt. A projekt megvalósulásával a rendszereket további településrészek bevonásával kapcsolták össze, melyet közös irányítástechnikával is elláttak.

A projekt fizikai megvalósítása két részre bontható.

Az elsőt jelenti a gerincvezetékek építése, a meglévő és üzemelő hálózatok bővítése, összekapcsolása. Négy településen, Árpádhalmon, Eperjesen, Újirázon és Gádoroson épült új víztorony, emellett a beruházás során 316 kilométer távvezetéket is lefektettek a kivitelezők. Továbbá a rekonstrukciós munkálatok keretében a településeken 85 kilométernyi ivóvízvezetéket és 597 darab mosatóaknát cseréltek, 604 tűzcsapot építettek be, továbbá 8327 házi bekötés cseréjét is elvégezték.

A projekt másik részét a víztermelő telepek, kutak, valamint a bekötővezetékek és a tisztítás-technológia építése jelentette. A 65 települést magába foglaló regionális rendszer vízbázis oldala a Közép-Békési Vízellátó Rendszer és az Orosházi Vízellátó Rendszer termelő telepeinek rekonstrukciójával és bővítésével (Lőkösháza, Csanádapáca, Újkígyós, Orosháza), valamint három új víztermelő telep (Kunágota, Kaszaper, Medgyesbodzás) létesítésével alakult ki, tisztítás-technológia építésével, és további 30 új vízkút létesítésével.

A 66. település Geszt, amely viszont nem kapcsolódik a regionális rendszerre. Itt a meglévő vízműtelepet újították fel víztisztítás-technológia megépítésével.

Az esetelegesen előforduló hibák bejelentésére a helyi önkormányzatoknál van lehetőség, amelyek továbbítják a felvett panaszokat a beruházó felé. A bejelentések felülvizsgálatát követően a kivitelező vállalkozás végzi el a szükséges javítási munkálatokat.

Az elkészült és felújított hálózatot a jövőben az Alföldvíz Zrt. üzemelteti, így e társaság látja el vízzel az érintett területen élő lakosságot, és tartja karban az ehhez szükséges infrastruktúrát. A fogyasztók tehát e vállalat ügyfélszolgálatához fordulhatnak a jövőben kérdéseikkel, illetve esetleges panaszaikkal.

Telefonon hétfőn 8-20 óra között, kedden 8-18 óra között, a hét többi munkanapján pedig 8-16 óra között, a 06-40/922-334-es telefonszámon.
E-mailben az ugyfel@alfoldviz.hu címen keresztül.
Személyesen a társaság ügyfélszolgálati irodáiban.

Mindez alól kivételt képez Kondoros városa, ahol a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. szolgáltat, amely céget a 06-66/362-377-es telefonszámon, illetve a gyulaikozuzem@gyulaikozuzem.hu e-mail címen érhetik el az érintett lakosok.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.14seconds