szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.01.29.  
2520 alkalommal olvasva
Tájékoztatás a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszak zárásával kapcsolatban

Az alábbiakban arról tájékozódhatnak, hogy milyen eredményt hozott Magyarország számára a sikeresen lezárt 2007-2013-as fejlesztési ciklus.

Sikerült az ország számára megállapított teljes, 8 600 milliárd forintos fejlesztési keretösszeget lehívnunk. Ez 2010-ben még egyáltalán nem volt magától értődő. A szocialista kormányok által kialakított intézményrendszer megkötötte a kezünket, és csak áldozatos és kemény munkával sikerült megvalósítani elsődleges célkitűzésünket, a teljes forráslehívást. Az ezen túlmutató érdekeket csak részben sikerült szolgálnia a fejlesztéspolitikának az elmúlt években, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a következő időszakban hasznosítsuk a megszerzett tapasztalatokat.

A 2007 és 2013 közötti fejlesztési ciklust tekintve összesen 9 536 milliárd forintnyi projektre szerződtünk le, vagyis jóval többre, mint amennyi a teljes kasszában állt. Nincs hiány azonban, a 930 milliárd forintnyi túlvállalás fedezete biztosítva van a gazdasági növekedés által. Minden többletforint, amelyet a magyar gazdaságba fektetünk, sokszorosan megtérül.

Érdemes arról is szót ejteni, hogy amíg 2 500 milliárd forintot fizettünk be, addig 8 600 milliárd forintot kaptunk vissza, vagyis a fejlesztési kassza 6 100 milliárd forintos többletet mutat. Ennyivel több pénzt tudtunk a hazai gazdaságra, a munkahelyek megteremtésére és társadalom fontos igényeire fordítani.

43 ezer pályázó szervezet 73 ezer pályázatát részesítettük támogatásban. 28 ezer hazai kis- és középvállalkozásnak juttatunk uniós forrást céljaik megvalósításának elősegítése érdekében. Itt azonban nem állhatunk meg. Eltökéltük, hogy még több vállalkozást vonunk be a támogatottak körébe, hiszen nincs erős gazdaság erős kis- és középvállalkozói szektor nélkül.

Az uniós források jelentősen hozzájárultak a gazdaság fejlesztéséhez. A 28 ezer támogatott vállalkozás összesen 1651 milliárd forintot kapott. Kiemelt célunk, hogy biztosítsuk a magyar gazdaság hosszú távú és fenntartható növekedését, ezért az új ciklusban az elérhető források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítjuk. Nem lesz arra lehetőség, hogy látszatberuházások valósuljanak meg, olyanok, amelyek nem szolgálják a munkahely-teremtési vagy a gazdasági növekedési szempontokat.

Megtettünk mindent, hogy az elérhető forrásokat a 2007-ben meghatározott prioritások mellett a leghatékonyabban használjuk fel. 2007 és 2013 között 366 milliárd forintot fordítottunk kutatás-fejlesztésre, 314 milliárd forintot turisztikai fejlesztésekre, míg településfejlesztési projektekre 259 milliárd forint jutott.

Fejlesztettük az infrastruktúrát is, hiszen nincs versenyképes gazdaság megfelelő alapok nélkül. 537 km új közút épült, illetve 2849 km újult meg. 236 km vasúti pályát vontunk fejlesztés alá és 1066 km új kerékpárutat építettünk.
Választóink az életük minden területén találkozhattak azokkal a fejlesztésekkel, amelyek az uniós programok keretében valósultak meg. 521 iskolát és 20 egyetemet újítottunk meg. Több mint 330 milliárd forintot fordítottunk kórházi fejlesztésekre, fejújításokra és bővítésekre, így 163 kórházban valósult meg valamilyen beruházás.

A rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat kihasználva, sikerült jobbá tennünk az emberek közvetlen életkörülményeit is: három millió embernek nem kell a továbbiakban árvíz- és belvízkárok miatt aggódnia.

Magyarország jó eredményt tud felmutatni az átláthatóság és a szabályosság területét illetően is, hiszen mind a 15 operatív programban két százalék alatt van a szabálytalanul felhasznált források aránya. Nem dőlhetünk azonban hátra, tovább kell dolgoznunk, hogy a lehető legalacsonyabb szintre vigyük ezt a mutatót. Mindent megteszünk a visszaélések kizárása érdekében, hiszen ezek a források nem különböző érdekcsoportokat kell, hogy szolgáljanak, hanem a magyar embereket.

Lezárjuk a 2007-2013 közötti fejlesztési ciklust, de munkánk nem ért véget, sőt, igazán csak most kezdődik el. A most kezdődő ciklus tétje sokkal nagyobb. Biztosítanunk kell, hogy Magyarország hosszú távú érdekeinek megfelelően használja fel az uniós forrásokat, felkészülve a jövő kihívásaira.

A Kormány és a teljes intézményrendszer felkészült. Készen állunk arra, hogy gyorsan, hatékonyan és szabályosan költsük el az ország rendelkezésére álló forrásokat. Ez azonban csak úgy sikerülhet, ha tovább dolgozunk közösen, egyetértésben.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.048seconds