szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.02.26.  
2286 alkalommal olvasva
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság januári tájékoztatója

I. Tűzoltói beavatkozások

A választókerületben működő Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által végzett tűzoltói beavatkozások:

  • Tűzoltói beavatkozások: 35

  • Tűzeset: 18

  • Műszaki mentés: 17

2016. január hónapban két esetben indult tűzvizsgálati eljárás a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén. Békéscsabán vélhetően a tűzesettel kapcsolatosan bekövetkezett haláleset, illetve Eleken bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult tűzvizsgálati eljárás.

II. Szakmai feladatok

Kevés baleset a jeges utakon
Január elején országszerte számos baleset történt a havas, jeges utakon. Békés megyében mindössze két káreset történt, ami a megváltozott útviszonyok, a téli időjárás számlájára írható. Január 6-án egy személygépjármű csúszott árokba Mezőkovácsháza és Kaszaper között, a nagybánhegyesi kereszteződésnél. A műszaki mentést a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók végezték el. Január 7-én reggel Doboz és Békéscsaba között történt egy baleset, ahol szintén autó csúszott le az útról. A káresethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották. Egyik balesetben sem sérült meg senki.

III. Egyéb események

Tűzoltók lesznek
A „Tűzoltó II.” részszakképesítés megszerzése után hamarosan tűzoltói pályára léphet az a négy fiatal, akik februárban kezdik meg tanulmányaikat a szegedi rendészeti szakközépiskolában. A leendő tűzoltókat a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, tűzoltósági főfelügyelője és humán szolgálatvezetője indította útnak. A leendő tűzoltók az egységes belügyi moduláris képzési rendszer keretében kezdik meg tanulmányaikat. Két hónapot Szegeden, a rendészeti szakközépiskolában töltenek, majd szakági alapozó képzésen vesznek részt a budapesti Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. Eredményes szakmai vizsgájuk után nyártól a békéscsabai és a szeghalmi tűzoltó-parancsnokságon teljesíthetnek szolgálatot.

Békés megyei az év hivatásos tűzoltó parancsnoksága
Megtartották a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő, feladatszabó országos értekezletét január 20-án Budapesten. A főigazgatói értékelést követően – szintén hagyományosan – átadták a legjobb teljesítményt nyújtóknak járó elismeréseket. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató 2015-ben nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú teljesítménye elismeréséül az év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága címet adományozta az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak. Tavaly augusztusban a tizedik alkalommal megrendezett miskolci Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn a hivatásos tűzoltóságok kategóriájában Orosháza csapata nyert, a győzelemmel hosszú évek megfeszített munkájának gyümölcse érett be. Január 20-án az ország 105 hivatásos parancsoksága közül emelték ki és ismerték el a legjobbnak az orosházi tűzoltókat.

Szolgálaton kívüli is segítettek a tűzoltók
Hat szolgálaton kívüli tűzoltó segített január 13-án egy balesetnél. A békéscsabai, gyulai, szeghalmi és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a fővárosba igyekeztek, amikor Bucsát elhagyva egy közúti baleset helyszínére értek. Komlódi Tamás és Budai János c. tűzoltó zászlós, Torzsa János és Kovács Ferenc c. tűzoltó főtörzsőrmester, valamint Elek Tamás és Csermák Tamás c. tűzoltó törzsőrmester épp Budapestre tartott. Mindannyian a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet tagjai, a nemzetközi bevetésekhez szükséges szolgálati útlevelükért indultak. Bucsát hagyták el éppen, amikor egy kanyarnál árokba fordult személyautót pillantottak meg. Azonnal lehúzódtak és a bajba jutottak segítségére siettek. Tárcsázták a segélyhívó számokat, közben kerekeire állították a járművet, kiemelték az utasokat. Elvégezték az áramtalanítást is, a mentők kiérkezéséig fűtött autójukban adtak helyet a balesetet szenvedett két embernek.

Kiállítás a tűzoltó képeiből
Ismét megcsodálhatták az érdeklődők Bácsfalvi Zoltán festőművész tűzoltó alkotásait. Január 7-én kiállítás nyílt Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába tartozó tiszthelyettes hosszú évek óta fest, ami egyfajta lélektisztítás számára. Ezúttal városképekkel, tájképekkel igyekezett elkápráztatni a látogatókat, elsősorban a szülővárosához kapcsolódó festményeket tárta a közönség elé.


Összességében a térségben élő lakosság katasztrófavédelmi szempontok szerinti biztonsága a rendelkezésre álló technikai eszközökkel és állománnyal biztosított.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről, felépítéséről, vezetőiről és a napi aktualitásokról további információk találhatók a Békés MKI honlapján, amely a http://bekes.katasztrofavedelem.hu/ címen érhető el.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3630 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.069seconds