Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.05.29.  
680 alkalommal olvasva
33 milliárd a Kastély- és Várprogramra – Békés megyében 38 ingatlant érint

A nemzeti kincseink felújítása érdekében tárgyalt Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram támogatására kértem a Parlamentben képviselőtársaimat május 23-án. Vezérszónokként a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslathoz kértem az országgyűlési képviselők egyetértését, támogatását. Ez a javaslat igen rövid, de annál fontosabb célt szolgál, ugyanis a Kormány elkötelezett a műemlékvédelem területén, ezért is hirdette meg a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot. Ezen két program keretén belül számos régi, kulturális és természeti örökségi helyszín újul meg 2020-ig. Azért is fontosak ezek a programok, mert a magyar műemlékállomány olyan részéhez fog hozzányúlni, amelynek felújításával, funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett.

A törvényjavaslat módosítását az indokolja, hogy a Kormány által elfogadott helyszíneket elengedhetetlenül szükséges a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat mellékleteiben feltüntetni, hiszen az uniós források lehívása miatt ez feltétel. Erre való tekintettel a mostani módosítás ezt korrigálja, és felsorolja azon nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű műemlékeket, amelyek a GINOP forrásaiból remélhetőleg részesülni fognak.

Fontos megemlíteni azt is, hogy egyúttal a nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlék együttesek körének felülvizsgálata is megtörtént, így a melléklet ilyen szempontból is korrigálásra kerül.

A törvényjavaslat Békés megyében 38 ingatlant érint. A kérelmezők 50-1500 millió forint közötti, vissza nem térítendő összegre pályázhatnak, összesen 33 milliárd forint összegben.


2018.02.13.
67 alkalommal olvasva