szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.06.09.  
2549 alkalommal olvasva
Ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadtuk Békéscsaba vasútállomását Képgaléria

A megújult épület gyönyörű éke lett - a mellette lévő híddal együtt - szeretett városunknak.

Büszke és boldog vagyok, hogy 35 milliárd forintból megvalósult a beruházás, így gyermekeink, unokáink és az ő unokáik is ezt a korszerű és esztétikus vasútállomást használják majd utazásaik során.

Részlet az ünnepi beszédemből:

Egy rövid időutazással kezdem beszédemet, melynek során 170 évet lépünk vissza az időben.
Magyarország területén az első vasútvonalat - amely Pestet Váccal kötötte össze - 1846. július 15-én nyitották meg. A tervezett vonalak között szerepelt a Pestet Araddal összekötő vasútvonal, amelynek Pest és Szolnok közti szakasza már 1847-ben elkészült. Az eredeti tervek szerint a vasút Szolnokról Gyulán át vitt volna Aradra. Az okos csabai atyafiak azonban hamar felismerték, milyen előnyökkel járna, ha a vasút keresztülhaladna a városon, és már 1847-ben kérték a terv megváltoztatását, és komoly felajánlásokat tettek.
Így vállalták a terület kisajátítását, a földmunkák elvégzését, a hidak felállítását, valamint 500 ezer téglát is felajánlottak az állomás építéséhez.
Ennek köszönhetően a vasút vonalát Csabán keresztül vezették, amihez az is hozzájárult, hogy a környező települések lakói vasvillával kergették el a kitűzést végző mérnököket.
Az 1856-ban megalakult Tiszavidéki Vasúti Részvénytársaságnak Békéscsaba a fenti hozzájáruláson felül még 40.000 forint értékben 200 darab részvény jegyzését ígérte, ha Csabát érinti a vasút.
Az építkezés 1858. október elejére készült el. Csabára 1858. október 25-én érkezett meg az első személyvonat. A város apraja-nagyja kint tolongott az akkor csodaszámba menő, emeletes állomásépület előtt.
Azt, hogy milyen jó döntést hoztak a korabeliek azt az 1930-ban megjelent Békéscsaba történelmi és kulturális monográfiájának kulcsmondata is jelzi: „Békéscsaba ipari és kereskedelmi fejlődésének eredője abban keresendő, hogy vasúti gócponttá építetett ki.”
Kedves Vendégek!
A békéscsabai vasútállomás korszerűsítése és a hozzá kapcsolódó fejlesztések rendkívüli fontosságúak városunk életében.
A beruházásnak köszönhetően Békéscsaba egy újabb komoly esélyt kapott arra, hogy visszakerüljön a fontos városok térképére.
A felújításoknak köszönhetően mind a mezőgazdaság, mind az ipar, mind a kereskedelem, mind a turizmus lehetőséget kap a fejlődésre, az előrelépésre.

Ezzel a fejlesztéssel nemcsak impozáns és esztétikus infrastruktúra jött létre, hanem olyan régóta várt beruházás valósult meg, amely az utasbiztonság, a komfortérzet megteremtése mellett a térség gazdaságát is erősíti.

Jó érzés azt látni, hogy ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely partnerként, sőt szövetségesként tekint térségünkre.
Jó érzés a folyamat részesének lenni. Együtt gondolkodni és dolgozni, azért, hogy az itt élők ilyen kézzelfogható bizonyítékokat kapjanak és lássák azt, hogy velük és értük folyik a munka.
A vasútfejlesztés után sem dőlünk hátra, a munka folytatódik.
A közelmúltban járt városunkban Orbán Viktor miniszterelnök és írt alá a Modern Városok Program keretében szerződést Békéscsabával. Számtalan fejlesztés kezdődik hamarosan szeretett városunkban és több évtizedes ígérgetések után végre megépül az M44-es gyorsforgalmi út is.


Itt is, ezen a fórumon is szeretnék köszönetet mondani.
Legelőször a békéscsabai polgároknak, akik végtelen türelmükkel járultak hozzá a fejlesztéshez. Köszönöm a jaminai embereknek, akik példamutató megértéssel viselték azt az időszakot, amíg az Orosházi úti felüljáró, illetve a Franklin utcai aluljáró megépült.
Köszönet jár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a program támogatásáért.
Köszönet illeti a beruházót, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőségét és valamennyi munkatársát.
Köszönöm a kivitelezőknek a pontos, mindig határidőre elvégzett munkájukat.

Emellett köszönöm városunk szakembergárdájának az együttműködést, a feladatok precíz és pontos végrehajtását.
Kívánom, hogy mindannyian használjuk és szeressük a megújult, gyönyörű vasútállomásunkat, a megvalósult fejlesztéseket és élvezzük ennek minden gyümölcsét!

2016_vasutallomas_atado_01.jpg
2016_vasutallomas_atado_02.jpg
2016_vasutallomas_atado_03.jpg
2016_vasutallomas_atado_04.jpg
2016_vasutallomas_atado_05.jpg
2016_vasutallomas_atado_06.jpg
2016_vasutallomas_atado_07.jpg
2016_vasutallomas_atado_08.jpg
2016_vasutallomas_atado_09.jpg
2016_vasutallomas_atado_10.jpg
2016_vasutallomas_atado_11.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.066seconds