szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.06.27.  
2388 alkalommal olvasva
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság májusi tájékoztatója

I. Tűzoltói beavatkozások

A választókerületben működő Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által végzett tűzoltói beavatkozások:

  • Tűzoltói beavatkozások: 33
  • Tűzeset: 5
  • Műszaki mentés: 28


II. Szakmai feladatok

Egyeztetés a kéményseprő-ipari közszolgáltató képviselőivel
Szakmai egyeztetést folytattak május ötödikén délelőtt a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség és a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. kirendeltségeinek vezetői Békéscsabán. A kirendeltségen megtartott megbeszélésen Süli a békéscsabai, békési, gyulai és a szeghalmi tüzeléstechnikai kirendeltségek vezetői vettek részt. A megbeszélés keretébe szó esett a kéményseprő-ipari tevékenység hatósági felügyeletének helyzetéről, a hatályos eljárási rendekről, valamint az egyes eljárástípusok alapvető lépésiről. A résztvevők kiemelték a szabályozók pontos ismeretét, majd konkrét ügyeken keresztül vették számba a megoldást igénylő eseteket. Az értekezlet során a meghívottak több javaslatot is tettek a folyamatban lévő és a jövőben induló eljárások számának csökkentésére, valamint a kéménytüzek és szénmonoxid mérgezések megelőzése érdekében.

Újabb mentőcsoportok a lakosság szolgálatában
Minősítő és rendszerbeállító gyakorlatot hajtottak végre május 10-én a mezőberényi, köröstarcsai és csorvási települési önkéntes mentőcsoportok. A mentőcsoportok az önkormányzatok, valamint a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által biztosított, védekezéshez felhasználható felszerelésekkel és technikai eszközökkel támogatva a helyben jelentkező veszélyforrások elhárítása érdekében alakultak meg. A Csorváson megtartott gyakorlat során a település önkéntesei egy kijelölt befogadó-hely kialakításával és működtetésével kapcsolatos ismereteiket gyarapíthatták és próbálhatták ki valós körülmények között. Többek között megismerték az elhelyezési körlet kialakításának szabályait, a befogadáshoz szorosan kapcsolódó regisztráció okmányrendszerét és azok alkalmazását. A gyakorlat befejezéseként a mentőcsoportok átvehették a részükre kiállított minősítő oklevelet.

Közbiztonsági referensek képzése
Regionális szakosított továbbképzésen vettek részt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye közbiztonsági referensei, melynek célja az aktuális kérdések áttekintése, valamint szakmai iránymutatás az egységes feladat-végrehajtás érdekében. Május 17-én délelőtt tíz és délután kettő óra között a Csabagyöngye Kulturális Központ adott helyet a továbbképzésnek, melynek Panoráma termében száznegyvennégy fő hallgathatta meg a szakmai előadásokat. A résztvevők a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóságának igazgatója tolmácsolásában az operatív tevékenység helyi szintű tapasztalatairól és a védelmi igazgatási rendszerhez való kapcsolódásról beszélt a résztvevőknek. Másodikként a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi és folyószabályozási osztályvezetője a vízügyi szakterület aktuális kérdéseiről tartott előadást, majd ismertette az árvízi kockázati térképezés projekt-eredményeit.
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a megye katasztrófavédelmi kockázatait és veszélyeztetettségét mutatta be, majd az elmúlt időszak eseménykezelésének tapasztalataival folytatta előadását. A továbbképzés utolsó előadójaként a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője tolmácsolásában a helyi szintű polgári védelmi feladatok aktuális kérdéseiről kaphattak átfogó képet a jelenlévők. A közbiztonsági referensek a szakmai előadásokat követően megtekinthették a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tavaly rendszerbe állított Heros-Rába típusú gépjárműfecskendőjét, illetve ízelítőt kaptak a katasztrófavédelmi mobil labor képességeiből is. A felkészítést követően a békéscsabai szervezett tűzvédelem megalakulásának 130 éves évfordulója alkalmából a Munkácsy Mihály Múzeumban megtekinthető, „Istennek dicsőség – egymásnak segítség!” című kiállítást látogatták meg a jelenlévők.

A mobilgát használatát gyakorolták a tűzoltók
Az országos beszerzés keretében megvásárolt Beaver típusú mobilgátrendszer használatával ismerkedtek a megye tűzoltói. Békés megye fő veszélyforrásához kapcsolódóan az árvíz elleni védekezéshez felhasználható mobilgátrendszer telepítését a települési önkéntes mentőszervezetek tagjai mellett a hivatásos tűzoltók is kipróbálták. A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is.
Rendkívül gyorsan bevethető, telepítéséhez kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazható bel- és külterületen, tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos, környezetbarát, így használata során nem keletkezik veszélyes hulladék.A mobilgátak hosszú idejeszámítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A mobilgát gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség jelentős emberi erőkre, illetve eszközökre, emellett kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

Összességében a térségben élő lakosság katasztrófavédelmi szempontok szerinti biztonsága a rendelkezésre álló technikai eszközökkel és állománnyal biztosított.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről, felépítéséről, vezetőiről és a napi aktualitásokról további információk találhatók a Békés MKI honlapján, amely a bekes.katasztrofavedelem.hu címen érhető el.


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.046seconds