szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.09.19.  
2310 alkalommal olvasva
Hétfőtfől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le levélszavazataikat a külképviseleteken. Öt határon túli településen hosszabbított nyitva tartással fogadják a voksokat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak szeptember 17-éig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az októberi népszavazáson. A Nemzeti Választási Iroda vasárnap reggeli adatai szerint ezt 274 572-en tették meg, de ez a szám várhatóan még emelkedik az utolsó napon benyújtott regisztrációs kérelmek elbírálása után.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, hogyan akarják megkapni a népszavazási szavazólapot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át, az átvételkor fényképes igazolvánnyal igazolnia kell személyazonosságát).

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, hétfőtől tehetik ezt meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, továbbá a kijelölt 22 egyéb településen (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony), valamint a Kárpát-medencében kijelölt 12 külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Eszék, Kassa, Kijev, Kolozsvár, Lendva, Pozsony, Szabadka, Ungvár).

A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni, legkésőbb szeptember 30-án. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a legtöbben Csíkszeredán akarják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A szavazó eldöntheti, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek október 1-jén éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is szeptember 19-étől munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Van azonban öt Kárpát-medencei külképviselet, ahol hosszabbított nyitva tartással fogadják a levélszavazatokat: Beregszászon, Ungváron munkanapokon 7 és 17.30 óra között, Csíkszeredán 6 és 22 óra között, (szeptember 30-án 6 és 24 óra között) várják a levélszavazatokat. Kolozsváron munkanapokon 9 és 19 óra között, Szabadkán 7.30 és 18 óra között fogadják a levélszavazatokat.

A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig szeptember 19-től naponta ürítik az urnákat, és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a szavazás előtt hazaszállítják az urnában lévő szavazatokat, hogy az NVI elvégezhesse az azonosító nyilatkozatok ellenőrzését.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6 és 19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6 és 19 óra között.

forrás: kormany.hu


2018.04.27.
3694 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3489 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3607 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.066seconds