szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2016.09.28.  
2311 alkalommal olvasva
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság augusztusi tájékoztatója

I. Tűzoltói beavatkozások

A választókerületben működő Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által végzett tűzoltói beavatkozások:

  • Tűzoltói beavatkozások: 21
  • Tűzeset: 10
  • Műszaki mentés: 11

II. Szakmai feladatok

Vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálata
A szakemberek a augusztus közepén kezdték ellenőrizni a védműveket Békés megyében. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen aktív szerepet vállalnak az ellenőrzésekben. A vízkárelhárítási műtárgyak helyszíni szemléit a két szervezet, valamint a helyi önkormányzatok szakemberei szorosan együttműködve, kiemelt figyelemmel végzik.
A bejárások célja a lehetséges veszélyeztető tényezők minimálisra csökkentése a kockázati helyek felderítésével annak érdekében, hogy adott esetben a védekezési feladatokat hatékonyan el tudják látni az érintett szervezetek, s hogy növeljék a térség árvízi biztonságát.

Módosult vízjogi szabályok
Az illegális víztermelések legalizálására ösztönző módosítás történt a vízjogi szabályokban: mentesülnek a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól azok, akik 2016. június 4-ét megelőzően engedély nélkül létesített vízilétesítményükre fennmaradási engedélyt kérnek 2018. december 31-ig. A moratórium lehetővé teszi, hogy az utólagosan engedélyezett kutak tulajdonosai indulhassanak például a Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázaton.

Lezárult az országos szúnyoggyérítési program
Az országos szúnyoggyérítési program tizedik, egyben utolsó hetében 189 települést érintően, összesen 73 ezer hektáron gyérítették a vérszívókat. A teljes program során összesen 908 településen zajlottak munkálatok: 430 ezer hektáron légi kémiai, 320 ezer hektáron pedig földi kémiai módszerrel. A nagyobb, összefüggő lárvatenyészőhelyeket több mint 15 ezer hektáron kezelték biológiai módszerrel, ezzel is csökkentve a szúnyogok utánpótlását. A csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt a szúnyogártalom az elmúlt két hónapban jóval nagyobb volt, mint tavaly. A központi szúnyoggyérítési program lebonyolításával az erős és egész nyáron folyamatos szúnyogártalom mellett is sikerült tíz héten át elfogadható szinten tartani a vérszívók számát. A katasztrófavédelem folyamatosan fogadta az állampolgároktól és települési önkormányzatoktól érkezett gyérítési kérelmeket. A kérések 80 százaléka megalapozott volt, így ezeken a területeken is központilag csökkentették a szúnyogok számát.

Egyéb események

Legerősebb tűzoltók versenye
Harmadszor adott otthont Békés megye a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Az augusztus 26-án és 27-én megtartott versenyt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Orosháza-Gyopárosfürdőn és a város főterén.
A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, de a viadalon részt vettek osztrák, horvát, lengyel, román és szlovák versenyzők is. A legfiatalabb és a legidősebb induló között huszonkilenc év volt a korkülönbség. Az erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé. A célban sokan kidőltek, de aki teljesítette az emberfeletti feladatokat, teljes joggal lehetett büszke magára, hiszen a verseny elképesztő kondíciót, kitartást és akaraterőt követelt a tűzoltóktól, a nézők számára pedig látványosságot nyújtott. A versenyzők egymást bíztatták verseny közben, melyet végig izgalmas számolgatás kísért az újabb és újabb eredmények ismeretében.

Leendő tűzoltók útbaindítása
Augusztus 31-én indították útba azt a kettő tanulót, akik szeptember ötödikétől a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában kezdik a képzést, melynek elvégzésével tűzoltói pályára léphetnek. Az öt hónapos tanfolyam első részében kettő hónapot a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában, majd három hónapot a budapesti Katasztrófavédelmi Oktatási Központban töltenek el a diákok. A képzésen résztvevők az iskola befejezését követően kerülnek hivatásos szolgálati jogviszonyba.

Összességében a térségben élő lakosság katasztrófavédelmi szempontok szerinti biztonsága a rendelkezésre álló technikai eszközökkel és állománnyal biztosított.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről, felépítéséről, vezetőiről és a napi aktualitásokról további információk találhatók a Békés MKI honlapján, amely a bekes.katasztrofavedelem.hu címen érhető el.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.052seconds