Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2017.01.20.  
2239 alkalommal olvasva
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság decemberi tájékoztatója

I. Tűzoltói beavatkozások

A választókerületben működő Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által végzett tűzoltói beavatkozások:

  • Tűzoltói beavatkozások: 27
  • Tűzeset: 12
  • Műszaki mentés: 15

II. Szakmai feladatok

Lezárult a képzés a megyében
Befejeződött a köteles polgári védelmi szervezetek települési parancsnoki törzseibe és infokommunikációs egységeibe beosztott személyek továbbképzése Békés megyében. 2016. utolsó negyedévében a megye hetvenöt településen több, mint hatszáz fő parancsnoki törzsbe, és közel ötszáz fő infokommunikációs egységbe beosztott állampolgárt készítettek fel az igazgatóság hivatásos tisztjei. A felkészítések első részében a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrizték a polgármesteri határozattal beosztott személyek riaszthatóságát, ezzel párhuzamosan a nyilvántartásban szerepelő adatok pontosítására is sor került. Ezt követően a jogszabályi háttér változásiról kaptak tájékoztatást a résztvevők. A parancsnoki munka feladatainak ismertetése a konkrét veszélyforrások tükrében került bemutatásra, míg az infokommunikációs egység tagjainak a vonatkozó alapfeladatok, valamint az annak részét képező informatikai raj mozgósítását biztosító egységtípus került bemutatásra. A felkészítés zárásaként, a vis maior rendelet ismertetése során a támogatás céljára és az igénylés menetére hívták fel a figyelmet az előadók.

Karácsonyfatűz - három helyszínen volt megtekinthető a látványos szimuláció
Mindenki tudja, hogy a gyertyák, csillagszórók kellő odafigyelés hiányában tüzet okozhatnak. A karácsonyt megelőző készülődés során, az ünnepi forgatagban azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni az íratlan szabályokról, pedig valamennyien szeretnénk, hogy az ünnepek békésen, boldogan teljenek.
Ennek érdekében az igazgatóság és a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság évről évre felhívja a figyelmet az alapvető biztonsági szabályok betartására. Így már hagyomány, hogy az igazgatóság több helyszínen látványos szimulációval hívta fel az emberek figyelmét az ünnepi készülődés, az adventi, karácsonyi időszak veszélyeire. Idén december közepén tekinthették meg az érdeklődők a karácsonyfatűz terjedését bemutató eseménysort.
December 13-án Gyulán, 14-én Békéscsabán, 15-én pedig Orosházán gyulladt ki egy „nappali”, ahol gyerekek és felnőttek is láthatták, hogy egy apró figyelmetlenség mekkora bajt okozhat.

III. Egyéb események

Pintér Sándor kinevezte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőit
A belügyminiszter 2017. január elsejei hatállyal kinevezte dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagyot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjévé. Az általános helyettesi feladatokat Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes látja el, a hatósági főigazgató-helyettes dr. Mógor Mária Judit tűzoltó ezredes, a gazdasági helyettes pedig Bartók Péter tűzoltó ezredes lett. A belügyminiszter határozatait a katasztrófavédelmi főigazgatóság december 21-i ünnepélyes állománygyűlésén hirdették ki.

Új gépjárműfecskendő a megyében
Gépjárműfecskendőket, magasból mentőt, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokat kiszolgáló terepjárókat, illetve egy felújított gépjárműfecskendőt adott át december huszadikán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára összességében több mint 1,7 milliárd forint értékben, melyekből Békés megyébe is érkezett egy új gépjármű. December huszonkettedikén a gyulai vár előtt szentelték fel és állította készenlétbe, majd mutatta be a magyar gyártású tűzoltó gépjárművet a megyei igazgatóság.
A HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú fecskendő kialakításakor a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit egyaránt figyelembe vették. Az alvázat a Rába Járműgyártó Kft., a felépítményt pedig a BM HEROS Zrt. gyártja. A fecskendő négyezer liter vizet szállít. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a hab előállítására is képes Rosenbauer szivattyú adja. A jármű, amely hat tűzoltó és a számukra szükséges személyi és beavatkozói felszerelés szállítására alkalmas, nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható.

Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve levélben tájékoztatta a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok használóit arról, hogy esetükben a kéményseprőipari tevékenységet megrendelés után a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A katasztrófavédelem csak akkor lép be szolgáltatóként, ha az adott területen nem működik ilyen szolgáltató. Ezen ingatlanokba nem előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő ellenőrizni, hanem megrendelés után, a munkáért pedig költségtérítést kell fizetni.

Július elsejével jelentős változások történtek a kéményseprőipari közszolgáltatásban: egyrészt a lakosság körében ingyenessé vált, másrészt pedig a szolgáltatók körébe belépett a hivatásos katasztrófavédelem. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve azokon a településeken vette át a lakossági szolgáltatást, ahol az önkormányzat felmondta vagy nem hosszabbította meg a helyi szolgáltatóval meglévő szerződését, vagy már a változás pillanatában is kijelölt szolgáltató végezte el az adott területen a munkát.

A magánszemély tulajdonában lévő ingatlanokon kívül azokban a társasházakban és lakásszövetkezeti lakóépületekben jelenik meg a katasztrófavédelem állományában dolgozó kéményseprő, ahol a kémény osztatlan közös tulajdonban van. Ezekben az úgynevezett albetétekben az ellenőrzést a tervezett sormunka keretén belül – külön megrendelés nélkül – a katasztrófavédelem kéményseprője végzi, de a tevékenységért költségtérítést kell izetni, amelynek mértéke az elvégzett kéményseprőipari tevékenység költségének az érintett ingatlanra jutó arányos része.

Minden egyéb esetben a gazdálkodó szervezet dolga – függetlenül attól, hogy egyéni vagy társas vállalkozás-e, milyen a tulajdonformája, illetve a mérete, mi a tevékenységi köre –, hogy gondoskodjon a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlana égéstermék-elvezetőjének ellenőrzéséről, szükség szerint tisztíttatásáról. Ennek érdekében a kéményseprőipari tevékenységet az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltatótól kell megrendelnie.

Összességében a térségben élő lakosság katasztrófavédelmi szempontok szerinti biztonsága a rendelkezésre álló technikai eszközökkel és állománnyal biztosított.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről, felépítéséről, vezetőiről és a napi aktualitásokról további információk találhatók a Békés MKI honlapján, amely a bekes.katasztrofavedelem.hu címen érhető el.


2018.04.27.
3694 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3489 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3607 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds