szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2017.02.14.  
2775 alkalommal olvasva
Az ország legkorszerűbb hulladékválogatója a békéscsabai Képgaléria

Helyszíni bejárás keretében mutatták be a békéscsabai hulladékválogató telepet hétfőn délután. Az eseményen bejelentették, hogy az Európai Unió bizottsága jóváhagyta a Délkelet-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás nagyprojektjét, amivel elhárult annak veszélye, hogy a mintegy 15 milliárd forintos támogatást a településeknek vissza kelljen fizetniük.

Molnár Sándor, a DAREH elnöke, Vésztő polgármestere elmondta, az unió 15 milliárdos támogatásával megvalósuló projekt részeként Békés és Csongrád megye nyolcvanhat települését érintően fejlesztették a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszert. A beruházás részeként készült el Békéscsabán az évi 120 ezer tonna kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű, amely azonban mostanáig nem működött, és egyebek mellett emiatt is rémlett fel a visszafizetés lehetősége.

— A gépsor mostanra folyamatosan üzemel, márciusban pedig már két üzemben működik majd — tette hozzá Molnár Sándor. — Jelentősége abban áll, hogy ott a lakossági hulladék nagy részét kiválogatják, valamint kitermelik belőle a haszonanyagot. Összességében magasabb szintű szolgáltatás jön létre, ami a zöld hulladék elszállítását és a házhoz menő szelektív gyűjtést is magában foglalja.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos kiemelte, a próbaüzem és a működési feltételek megteremtése egyaránt annak alapjául szolgált, hogy az unió elfogadja a projektet. — A társulásnak emellett törekedni kellett arra, hogy a 2016 ősze előtti üzemeltetők végezzék továbbra is a szolgáltatást. A gazdaságos működés eléréshez pedig már készülnek az üzleti tervek.

Vantara Gyula aláhúzta, sem a lakosság, sem az önkormányzatok számára nem kerül majd többe a szolgáltatás, mint eddig, és abba a zöld hulladék szállítása, illetve az évi kétszeri lomtalanítás is beletartozik.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy január 30-án az unió bizottsága jóváhagyta a DAREH nagyprojektjét, illetve — világított rá — a társulás minden engedélyt beszerzett, hogy az a szolgáltatás elindulhasson, aminek érdekében az önkormányzatok létrehozták a társulást.

— Ennek érdekében széleskörű összefogás alakult ki a Békés és Csongrád megyei önkormányzatok között — húzta alá. — Tavaly szeptember és november között mind a DAREH irányítási mechanizmusát, mind a szervezetet meg kellett változtatni.

Sövegjártó Zalán kezelési és hasznosítási igazgató elmondta, a békéscsabai Magyarország jelenleg üzemelő legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb kommunális hulladékválogatója, optikai és röntgensugaras válogatók is működnek benne. A telephelyen engedéllyel rendelkeznek 50 ezer tonna hulladék tárolására a bála tározóban, és 50 ezer tonna a feldolgozó térben.

forrás: beol.hu

A békéscsabai hulladékválogató bemutatása

2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_01.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_02.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_03.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_04.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_05.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_06.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_07.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_08.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_09.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_10.jpg
2017_hulladekvalogato_telep_bejaras_11.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.048seconds