szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.04.29.  
2845 alkalommal olvasva
Lezárult a projekt tervezési folyamata

Az európai uniós támogatással megvalósuló, csaknem 513 millió forintos összköltségű beruházás eredményeként a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályának fejlesztését, felszereltségének korszerűsítését valósítják meg 2011 nyarára. Békéscsaba önkormányzata 2008 májusában adott be pályázatot a kórház sürgősségi osztályának fejlesztésére, amelynek eredményeként 456 millió vissza nem térítendő támogatást nyert. A fejlesztés közel 90%-ban ebből a forrásból valósul meg, az önrészt az önkormányzat és a kórház biztosítja.

A magyar lakosság egészségi állapota a legrosszabbak közé tartozik Európában. Rövidebb ideig élünk az Európai Unió más tagállamainak polgárainál. A születéskor várható élettartam a férfiak esetében 7, a nőknél pedig 4 évvel marad el az uniós átlagtól. Nem véletlen, hogy az európai uniós források felhasználása során stratégiai fontosságúak az egészségügyi fejlesztések.

„A beruházás mérföldkőnek számít a város életében. Békéscsaba a földrajzi elhelyezkedéséből adódó lehetőségeket kihasználva nem csupán gazdasági, kulturális és turisztikai értelemben, de hatékonyan működő egészségügyi ellátás tekintetében is versenyképessé válik. A város vezetése a változó környezeti kihívásokra felkészülten és hatékonyan reagálva végzi a rá bízott közfeladatot, hogy javítsa és emelje a lakosság életminőségét.”– nyilatkozta dr. Fábián Ágnes, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka.

A fejlesztés a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet sürgősségi osztályának ellátási területén Békéscsaba 65 000 fős lakosságának, valamint a megye további 25 településének, összesen mintegy 175 000 ember életesélyeit javítja. Békéscsaba érintésével jelentős regionális és nemzetközi forgalom bonyolódik le közúton és vasúton egyaránt. A beruházás az átmenő forgalomban résztvevőknek is biztosítja a lehetőséget, hogy fejlett, szakszerű és minőségi egészségügyi szolgáltatást vegyenek igénybe.

„A lakosság egészségügyi szakellátások iránti igényének kielégítésén belül prioritásként kezeljük a sürgősségi betegellátás hatékonyságának növelését, magasabb szakmai színvonalra történő emelését. Célunk, hogy javítsuk a lakosság életesélyét és biztonságérzetét a szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség és az esélyegyenlőség megteremtésével.” – mondta Dr. Becsei László, a kórház főigazgató főorvosa.

Az építészeti tervekben szerepel a Sürgősségi Betegellátó Osztály műtőblokkjának felújítása, röntgen váróterem kialakítása, a traumatológiai kezelők építészeti és burkolati felújítása, akadálymentesítés és mozgássérült parkolóhelyek kialakítása.

Az önkormányzati és pályázati forrásokból 2009-ben létesített heliport megközelíthetőségét is fejlesztik egy új, a leszállóhelyhez közeli bejárat kialakításával. Ennek eredményeként jelentősen lerövidül a légi mentés és a kórházi ellátás közti időtartam.

A beruházás keretében az osztály orvosi műszereinek kétharmadát megújítják, amelynek köszönhetően a nagy értékű műszaki berendezések átlagéletkora 12,8-ról 3,7 évre csökken. A projekt részeként a Computer Tomográf készülék cseréje már megvalósult, amely nem csak orvos szakmai szempontból volt indokolt, hanem az általa végzett képalkotó eljárások hosszú távú finanszírozásának követelményének is megfelel. A röntgen állomás korszerűsítése és a sürgősségi ultrahang készülék beszerzése javítja az ellátás hatékonyságát és a kórházi
dolgozók munkakörülményeit. Ezen kívül az osztály az informatikai eszközök és hálózat korszerűsítésével kíván felkészülni a sürgősségi betegellátás terén a jövőben várható infokommunikációs együttműködések fogadására és a versenyképesség fenntartására.


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.048seconds