Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2018.03.21.  
4070 alkalommal olvasva
Arany-emlékév visszatekintő Képgaléria

Bár már javában zajlik a Mátyás király emlékév, jól esik azonban visszatekinteni a tavalyi nagy sikert aratott Arany-emlékévre is.

Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére a Békés-Help Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és segítségével általános iskolák felső tagozatosai számára hirdetett versmondó versenyt. Az iskolai válogatók után a döntőt 2017. december 8-án rendezték Újkígyóson, ahová nyolc településről érkeztek a döntősök.

Alföldi Károly, a Békés-Help Alapítvány Kuratóriumi elnökének köszöntőjét követően a rendezvényt Vantara Gyula Békés megye 1. számú választókerületének Országgyűlési képviselője, a program fővédnöke nyitotta meg, majd Szebellédi Zoltán Újkígyós polgármestere a házigazda nevében üdvözölte a résztvevőket, végül Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a zsűri elnöke szólt a versenyzőkhöz, és a megjelent vendégekhez.
A verseny izgalmát fokozták a két versenyző közti rövid szünetekben a közönség sorainak feltett Arany János életének eseményeivel, műveivel kapcsolatos villámkérdések.
A nyolc iskola 15 versenyzőjének teljesítményét négytagú zsűri értékelte: Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a zsűri elnöke, Kovács Edit, a Békéscsabai Jókai Színház Domján Edit díjas, Gálfi gyűrű díjas színművésze, Törökné Vincze Terézia, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium magyar szakos szaktanára, valamint Dr. Isaszegi János ny. vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár.
A neves szakmai zsűri a versválasztást, a pontos szövegtudást, az előadásmódot és a művészi teljesítményt is pontozta.
Seregi Zoltán, a zsűri elnöke, kiemelte, hogy minden résztvevő nagyszerű teljesítményt nyújtott, nehéz volt meghozni a végső döntést.
Első helyezést ért el az újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola tanulója, Szemán Norbert, Arany János V. László című versének elszavalásával, felkészítő tanára Magyar Mária volt. Második lett a csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikes tanulója, Kelemen Petra, Arany János: Mátyás anyja című költeménnyel, őt Likerecz Gizella készítette fel. Harmadik helyezést ért el a Szabadkígyósi Általános Iskola szintén hetedikes tanulója, Farkas Alex, aki az A világ című verset szavalta. Őt Pallérné Nagypál Márta tanárnő segítette a felkészülésben. A díjazottak és felkészítő tanáraik a Békés-Help Alapítványtól könyvutalványt, okos eszközöket –tabletet, okosórát –nyertek, Dr. Isaszegi János a Zrínyi Kiadó értékes kiadványaival ajándékozta meg a résztvevőket.
A zsűri különdíját a szintén szabadkígyósi Nagy Ivett vehette át, aki kiváló teljesítményéért a Békéscsabai Jókai Színház Szellemúrnő című előadását tekintheti meg.
A verseny nívóját, a versenyzők felkészültségét jelzi, hogy zsűri minden versenyző teljesítményét jutalmazta –Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója minden diákot és tanárát meghívott a színház Diótörő és Egérkirály előadására. Januárban részt is vettek a döntősök az előadáson, mely felejthetetlen élménnyel gazdagította mind a diákokat, mind felkészítő tanáraikat.

Alföldi Károly, a Békés-Help Alapítvány Kuratóriumi elnöke pedig meghívta a résztvevőket december 15-én Nagyszalontára, Arany János emléktúrára.
A nagyszalontai emléktúrára korán reggel indult el a döntő résztvevőiből és meghívott vendégekből álló kis csapat. Az utazás során az ellátásról Prohászka Béla Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács, a fiatalok egészséges táplálkozását népszerűsítő Mintamenza program egyik elindítója gondoskodott.
Nagyszalontán először Arany János szülőházánál Nádai Mária néni izgalmas, érdekes tárlatvezetésén vettek részt a döntősök és a vendégek. Megtudtuk, hogy Arany János nagyszalontai szülőháza sajnálatos módon nem maradt meg. A helyére épített ház sem létezik már, azonban a helyi önkormányzat a már eltűnt épületek helyére építtetett egy új, táj jellegű épületet. A nádfedeles parasztház homlokzatán emléktábla hirdeti, hogy valamikor itt állt az egyik leghíresebb magyar költő szülőháza. Ezután a Csonka toronynál, az Arany János Emlékmúzeumban folytatódott a program. Néhány évvel Arany János halála után fia, Arany László a mai Nagyszalonta városának adományozta édesapja hagyatékának egy jelentős részét. Ebből egy kiállítás, emlékszoba nyílt, majd később az Arany János Művelődési Egyesület megvásárolta az évtizedek óta kihasználatlan Csonkatornyot és Arany László további támogatásával fel is újíttatta azt. Ebbe a felújított épületbe költözött 1899. augusztusában az Arany János Emlékmúzeum. A költő bútorait, berendezési tárgyait felhasználva rekonstruálták dolgozószobáját. Arany János foteljei, széke, íróasztala, pipái és sok kedves tárgya körében Darvasi Zoltán az Arany János Emlékmúzeum igazgatója a tanulókat is aktívan bevonva ismertette meg a gyerekekkel Arany János életének fontos eseményeit. Igazgató úr vezetésével egy rövid séta során a város további nevezetességeivel is megismerkedhettek a résztvevők. A Nagyszalonta központjában lévő református templomot egy hatalmas szoborpark övezi. Ott van Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János szobra is, mely a költő születésének 175. évfordulójára készült el.
A rendezvény záró eseményét megtisztelte Vantara Gyula Békés megye 1. számú választókerületének Országgyűlési képviselője, Andó Tamás politikai munkatárs, Uhljár Erik a Békéscsabai Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója, Lengyel Zsolt Gerendás polgármestere, valamint Török László Nagyszalonta polgármestere és Constantin Neniu Bihar megye önkormányzati képviselője, a Kulturális, tanügyi egyházi, ifjúsági és sportügyi szakbizottság tagja. A záróeseményen Uhljár Erik magánszemélyként a versmondó verseny győzteseinek ismereteik bővítésére felhasználható pénzdíjat adott át.
Alföldi Károly, A Békés-Help Alapítvány Kuratóriumi elnöke összegzésében kiemelte, örömére szolgál, hogy a rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és segítségével nagy sikerrel szolgálta az Alapítvány célját: kulturális hagyományaink ápolását, a tudományos, művészeti és irodalmi élet népszerűsítését már a legkisebbek körében is.

2018_arany_emlekev_osszefoglalo_01.jpg
2018_arany_emlekev_osszefoglalo_02.jpg
2018_arany_emlekev_osszefoglalo_03.jpg
2018_arany_emlekev_osszefoglalo_04.jpg
2018_arany_emlekev_osszefoglalo_05.jpg
2018_arany_emlekev_osszefoglalo_06.jpg


2018.04.27.
4174 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3931 alkalommal olvasva
2018.03.20.
3740 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.139seconds