szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.06.03.  
2651 alkalommal olvasva
Világsztárok sportoltak a sétáló utcán Képgaléria

Előzetesen bizony nem sokan gondolták, hogy a békéscsabai Andrássy út Korzó téri szakasza tökéletes helyszíne egy atlétikai versenynek, a június 2-ai események azonban meggyőzhettek mindenkit: megfelelő előkészületek után, egy speciális mobilpálya megépítésével ideális színtér lehet rangos sportesemény megrendezéséhez. S ha még az idő is jó lett volna, minden bizonnyal még többen nézik az atlétika ugró számainak csillagait…

A Hopp Parádé elnevezésű programot ötödik alkalommal rendezték meg. A korábbi években kétszer Győrben, kétszer pedig Hódmezővásárhelyen nézhették az érdeklődők az atlétika eme szakágának elitjét, ám olyan sztárparádé, mint Békéscsabán, egyetlen helyszínen sem volt – ez bizton állítható. Hiszen a csabaiak láthattak olimpiai bajnokot (Timothy Mack – 2004), fedettpályás világ- és Európa-bajnokot (Igor Pavlov – 2004., 2005.), korosztályos világbajnokot (Makszim Mazuryk, Dmitrij Starodubcev), olimpiai 4. helyezettet (Derek Miles), Eb-bronzérmest (Olga Kucherenko – arról nem beszélve, hogy az utóbbi hölgy a világ jelenlegi legnagyobb ugrásával – 713 cm – rendelkezik)…
Nehéz megítélni, hogy Esőisten a kegyeibe fogadta, avagy épp ellenkezőleg, „keresztbe tett” a június 2-án, szerdán rendezett V. (bár Békéscsabán első alkalommal sorra került) Hopp Parádé elnevezésű atlétikai gálának. Mert bár az egész napos esemény több fontos elemét elmosta az eső, a fő versenyszámok, a női távolugrás, illetve a férfi rúdugrás csapadékmentesen lebonyolítható volt. Így élőben, valóban „karnyújtásnyira” volt élvezhető a világklasszisok utcai produkciója.
Délelőtt a Korzó tér a békéscsabai diákoké volt – már amikor az eső épp nem zuhogott. A változó időjárás ellenére így is több, mint száz felső tagozatos kisdiák versenghetett 30 méteres síkfutás, medicinlabda-dobás és helyből távolugrás versenyszámokban. Számukra a döntőket délután, a „nagyok” viadalai között rendezték, majd a díjakat a gála egyik legnagyobb csillaga, Olga Kucherenko nyújtotta át nekik.
Délután – két felhőszakadás között: egyszer Hopp, többször kopp-kopp-kopp… – előbb a női távolugrásra került sor. A papírformának megfelelően az öt klasszisból az orosz Kucherenko végzett az élen, megelőzve modell alkatú amerikai Jimoh Funmit, valamint az ukránok legjobbját, Oleksandra Stadnyukot.
A jelenlévők már meg sem lepődtek, ám annál inkább bosszankodtak azon, hogy újabb és újabb felhőgörgetegek jelentek meg az égen, s hol erősebben, hol gyengébben zúdul az áldás a magasból. A Torna Club Békéscsaba kis tornászai nem is tudták megtartani – egyébként rendkívül látványos – ugrószámukat, de szerencsére a világ valaha volt legeredményesebb kick-boxosa, Debreczeni Dezső a tanítványai, illetve a FitDance SE ifjú táncosai épp kifogtak egy pár percnyi esőcsöndet, s előadhatták produkcióikat…
A nap fénypontja kétségkívül a férfi rúdugrás volt. A remek hangulatú viadalon – a női számmal ellentétben – meglepetés született, hiszen ki gondolta volna előzetesen, hogy a világ- és Európa-bajnok hatodik, azaz utolsó lesz (Pavlovnak egyetlen kísérlete sem sikerült), a 6 méter feletti ugrással is büszkélkedő olimpiai bajnok a dobogóra sem áll fel, s hogy a legjobb háromba kerüléshez 5,60-as eredmény szükségeltetik (ez világversenyen sem elvetendő magasság!). S bár az ukrán Makszim Mazuryk az egyéni csúcsát nem tudta megdönteni (582 cm), a győzelemért járó hátra szaltó nem maradhatott el – a nézők nagy tapsával övezve. A második az egyesület államokbeli Derek Miles, a harmadik pedig az orosz Dmitrij Starodubcev lett. Számukra a díjakat Vantara Gyula, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő nyújtotta át.
Összességében elmondható: az egész nap folyamán több ezer ember tekinthetett bele egy különös világba, az utcai atlétikai gála semmihez sem hasonlító hangulatába. Tapsolhatott világklasszisoknak, az elmúlt napok esőzései után örülhetett némi napsütésnek, élvezhette egy remek riporter „szösszeneteit” (Hajdú B. István zseniális volt az egész nap folyamán), s részese lehetett e hétköznapi napon egy nem hétköznapi sporteseménynek.
Kell ennél több?

hopp_parade_01.jpg
hopp_parade_02.jpg
hopp_parade_03.jpg
hopp_parade_04.jpg
hopp_parade_05.jpg
hopp_parade_06.jpg
hopp_parade_07.jpg
hopp_parade_08.jpg
hopp_parade_09.jpg
hopp_parade_10.jpg
hopp_parade_11.jpg
hopp_parade_12.jpg
hopp_parade_13.jpg
hopp_parade_14.jpg
hopp_parade_15.jpg
hopp_parade_16.jpg
hopp_parade_17.jpg
hopp_parade_18.jpg
hopp_parade_19.jpg
hopp_parade_20.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.053seconds