szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.06.21.  
1334 alkalommal olvasva
Uniós védelem alatt a csabai kolbász

Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt − jelentették be június 21-én Brüsszelben. Mindkettő két néven is (Csabai kolbász és Csabai vastagkolbász, illetve Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász) felkerült a szűk körű (az európai uniós országokban összesen mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmazó) listára.
Az eredetvédett termék nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.

A csabai kolbász legalább 15 % kötőszövet mentes fehérje tartalmú, természetes bélbe vagy műbélbe töltött, legfeljebb 55 mm átmérőjű, 20 – 55 cm hosszra töltött, füstöléssel és szárításos érlelési eljárással készült termék.
A kolbász jól szeletelhető, tömör, rugalmas állományú, a metszéslapon húspépbe ágyazott 6-8 mm nagyságú hús és szalonna szemcsék láthatók egyenlő elosztásban. A kellemesen füstölt, fűszeres illatú, csípős ízű termék; burkolata vörösesbarna, amelyen áttetszenek a szalonna szemcsék. A termék jellegzetes fűszerei a csípős paprika, a fokhagyma, a kömény és/vagy a bors.

Jellegzetességei, amelyek kiemelik a többi közül és kiváló minőségét, harmonikus íz hatását adják az alábbiak:

  • a felhasznált anyagok szűk köre,

  • a sertés félhúsok különleges megmunkálása,

  • a húsalapanyagok speciális csontozása, előkészítése,

  • hideg füstölési eljárás,

  • az érlelést zárt térben végzik a megfelelő vízaktivitás érték eléréséig,

  • a magas kötőszövetmentes húsfehérje-tartalom,

  • a fűszerek harmonikus összhangja, domináló fűszer íz és illat nincs, kivétel a paprika csípőssége.


2017.10.16.
28 alkalommal olvasva
2017.10.16.
25 alkalommal olvasva
2017.10.16.
32 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2017 Vantara Gyula
parse time: 0.029seconds