szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.06.23.  
2697 alkalommal olvasva
III. Ancsin sakk emlékverseny

Itt hídépítés folyik, közlés és kölcsönös megértés, hídverés, melynek nyomán népek nagy összetartozása valósul meg – idézte az egykori sakknagymester, Henry Grob szavait Vantara Gyula, a III. Ancsin sakk emlékverseny megnyitóján, június tizenhetedikén, a Vasutas Művelődési Házban. A polgármester, Békéscsaba országgyűlési képviselője szerint a sakk a logikus gondolkodásról, a sportszerűségről, az előrelátó döntésekről, a tisztességes játékról szól, ezekre az értékekre érdemes felhívni minden ember és minden politikus figyelmét. Stefan Dano főkonzul a Szlovák Köztársaság nevében köszöntötte a szlovák, román és magyar versenyzőket, kiemelve, hogy milyen mély emberi, baráti kapcsolatok születtek és születnek ma is az Ancsin testvéreknek köszönhetően.
Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke és Petró József, a Békés Megyei Sakkszövetség elnöke elmondta, hogy két csabai születésű, szlovák származású testvér, Ancsin Endre (1909-1976) és Ancsin György (1911- 1986) emlékét őrzi a verseny. Endre 1947-től haláláig a csehszlovákiai, majd szlovákiai Révkomáromban élt és a helyi sakk-klub vezetője volt. 1953-ban nemzeti egyéni versenyt nyert, a két- és háromlépéses feladványokból több mint háromszáz művet készített, emellett számos díjat és elismerést szerzett. Komárnoban a közelmúltban huszonegyedik alkalommal rendeztek Ancsin sakk emlékversenyt, amelyet a csabai Erdős Viktor, nemzetközi nagymester nyert meg.
Ancsin György Békéscsabán maradt, magán kisiparosként dolgozott, a helyi sakkcsapatot erősítette, a megye és a város egyéni bajnokságain több évtizeden át szerepelt eredményesen. Pár éve Ancsin Pálné (Erzsike néni) fejéből pattant ki az ötlet, hogy itt is sakkversennyel tisztelegjünk a testvérpár előtt. A megyei sakkszövetség közreműködésével most harmadik alkalommal nyílt lehetőség az emlékezésre és a versenyre, amelyből Békéscsabán a gyulai Balla Tamás került ki győztesen.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds