szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.06.23.  
1577 alkalommal olvasva
III. Ancsin sakk emlékverseny

Itt hídépítés folyik, közlés és kölcsönös megértés, hídverés, melynek nyomán népek nagy összetartozása valósul meg – idézte az egykori sakknagymester, Henry Grob szavait Vantara Gyula, a III. Ancsin sakk emlékverseny megnyitóján, június tizenhetedikén, a Vasutas Művelődési Házban. A polgármester, Békéscsaba országgyűlési képviselője szerint a sakk a logikus gondolkodásról, a sportszerűségről, az előrelátó döntésekről, a tisztességes játékról szól, ezekre az értékekre érdemes felhívni minden ember és minden politikus figyelmét. Stefan Dano főkonzul a Szlovák Köztársaság nevében köszöntötte a szlovák, román és magyar versenyzőket, kiemelve, hogy milyen mély emberi, baráti kapcsolatok születtek és születnek ma is az Ancsin testvéreknek köszönhetően.
Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke és Petró József, a Békés Megyei Sakkszövetség elnöke elmondta, hogy két csabai születésű, szlovák származású testvér, Ancsin Endre (1909-1976) és Ancsin György (1911- 1986) emlékét őrzi a verseny. Endre 1947-től haláláig a csehszlovákiai, majd szlovákiai Révkomáromban élt és a helyi sakk-klub vezetője volt. 1953-ban nemzeti egyéni versenyt nyert, a két- és háromlépéses feladványokból több mint háromszáz művet készített, emellett számos díjat és elismerést szerzett. Komárnoban a közelmúltban huszonegyedik alkalommal rendeztek Ancsin sakk emlékversenyt, amelyet a csabai Erdős Viktor, nemzetközi nagymester nyert meg.
Ancsin György Békéscsabán maradt, magán kisiparosként dolgozott, a helyi sakkcsapatot erősítette, a megye és a város egyéni bajnokságain több évtizeden át szerepelt eredményesen. Pár éve Ancsin Pálné (Erzsike néni) fejéből pattant ki az ötlet, hogy itt is sakkversennyel tisztelegjünk a testvérpár előtt. A megyei sakkszövetség közreműködésével most harmadik alkalommal nyílt lehetőség az emlékezésre és a versenyre, amelyből Békéscsabán a gyulai Balla Tamás került ki győztesen.


2017.12.14.
17 alkalommal olvasva
2017.12.14.
20 alkalommal olvasva
2017.12.11.
22 alkalommal olvasva