Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.06.28.  
2510 alkalommal olvasva
Közgyűlési döntések

Intézményvezetői kinevezések
A közgyűlés nyilvános ülésének első napirendjei között a megyeszékhely több oktatási intézményének vezetői megbízásáról született döntés. Szinte minden esetben egyhangú szavazással nevezték ki az régi-új vezetőket. Egyedül a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola élén beszélhetünk új igazgatóról Laduver Ferenc személyében, aki korábban az Arany János Kollégium vezetőjeként is dolgozott. A pozíció betöltésére két pályázat érkezett, de Márkus János jelentkezését végül elutasította a közgyűlés, hiszen a jelölt nem rendelkezik a pozíció betöltéséhez - az ide vonatkozó törvény alapján – szükséges pedagógiai szakvizsgával. A többi intézmény esetében a vezetői megbízás meghosszabbításáról határoztak a képviselők. A Kölcsey utcai és Ligeti Sori Óvoda irányítására Dr. Péter Józsefné, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium vezetésére pedig Zátonyiné Fazekas Erzsébet kapott újabb megbízást. Skultétiné Barna Anita Györgyi továbbra is a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola munkáját irányítja, míg Tálas József Csaba ezután is Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot vezeti majd - a kinevezések minden esetben 5 évre szólnak. Kiss Tibor képviselő (FIDESZ), a közgyűlés Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke még a szavazás előtt köszönte meg az intézmények igazgatóinak eddigi munkáját, s egyben sok sikert kívánt az újonnan kinevezett vezetőknek.

Újra közgyűlés előtt a Kalandpark projekt – fesztiválterületi részt is terveztek
Az önkormányzat 2008-ban nyújtott be először pályázatot a békéscsabai Kalandpark megvalósítására, amelyhez – mint később kiderült – komoly többletforrásra lett volna szükség. Az akkori költségvetési helyzetre és megszorításokra hivatkozva 2009 decemberében a közgyűlés kezdeményezte a korábban már megkötött támogatási-, és egyéb szerződések felmondását. Ezzel egyidejűleg a meglévő tervek átdolgozása is megindult, amely a beruházás mindkét ütemére vonatkozóan költséghatékonyabb konstrukció megvalósítását célozta. A parkerdőbe tervezett létesítmény kiépítésének két fő eleme a kalandparki és a fesztiválterületi rész, amelyek kapcsán egy több pályázati modulból álló koncepció mellett döntött a testület. Ennek lényege, hogy a különböző mértékű támogatottságot elérő pályázatok közül azt részesítik előnyben, amely magasabb mértékű hozzájárulást biztosít a fejlesztésre, sőt az új koncepció eleve csak a kedvezőbb támogatásra esélyes projektelemekre vonatkozó terveket tartalmazza. A közgyűlés határozott a beruházás várható önrészének 750 millió forintban történő maximalizálásról is, amelyet hitelből, vagy újabb kötvénykibocsátásból fedezne a város. Miklós Attila (MSZP) vállalhatatlannak nevezte az önerő mértékét, Takács Péter (Új Demokrata Fórum) pedig a tervezett komplexum jövőbeni kihasználtságára és várható bevételeire vonatkozó vizsgálatokkal kapcsolatban érdeklődött. Opauszki Zoltán kabinetvezető válaszában elmondta, hogy egyenlőre nem áll rendelkezésre teljes körű költség-haszon elemzés, de ennek elkészítésére is hamarosan sor kerül majd.

Több, mint 4 millióból újítják fel a Széchenyi Liget nyilvános illemhelyét
A közgyűlés határozatának értelmében egy korábbi sikertelen pályázat önerejére elkülönített összegből, csaknem 4,2 millió forintból újítják fel a Széchenyi Ligetben található nyilvános WC épületét. Kétségtelen, hogy a korszerűsítés elkerülhetetlen és az is borítékolható, hogy a majdani kihasználtság mértékét tekintve sem beszélhetünk felesleges beruházásról. A ligetben és az ott lévő játszótéren rendszeresen megforduló kisgyermekes családok számára különösen hasznos lehet egy korszerű, a kisebbek méreteihez is alkalmazkodó illemhely kialakítása. Ennek megfelelően a hagyományos női- és férfi részlegen belül alacsonyabb gyermek vécék is elhelyezésre kerülnek majd, sőt külön a mozgássérültek által használható egységet is kiépítenek – tudtuk meg Fodor Lajostól, a Gazdasági, Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnökétől, aki kiemelte: - A női vécébe a falról lehajtható pelenkázó-asztal is kerül, ami a kisbabákkal érkező szülők számára jelenthet nagy segítséget. A felújításról szóló döntést megelőzően Takács Péter jelezte, hogy túl drágának tartja a fejlesztést. Aggályaira reagálva Szente Béla kijelentette: - Egy átlagos lakás vizesblokkjának korszerűsítése is milliós költség lehet, így közel sem tekinthető eltúlzottnak az erre fordított összeg. A beruházás kivitelezésével a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt.-t bízta meg a közgyűlés, amely a megújult illemhely kezelését is ellátja majd a jövőben.

Nem lesz tűzijáték! – a csabai önkormányzat is segít az árvízkárosultakon
A borsodi és dél-békési településeken élő árvízkárosultak támogatásáról döntött a békéscsabai közgyűlés, példamutató módon az augusztus 20-ai tűzijáték kárára. A segítségnyújtás módját illetően a grémium azt tartotta legelőnyösebb megoldásnak, ha az említett térség lakóházainak tetőszerkezeti felújításában vállal támogató szerepet. Ahogy Vantara Gyula polgármester fogalmazott: - Nem egy újabb szállítmány ásványvíz elküldését látjuk a leghatékonyabb segítségnek. Közvetlenül és érdemben szeretnénk enyhíteni az érintettek kárain.
A természeti csapás sújtotta önkormányzatok megsegítésére 8 milliós támogatásról született döntés, amelyből a borsodi térség kijelölt önkormányzatainál tíz, a dél-békési térség három károsult településén pedig három lakóház tetőszerkezetének felújításához szükséges cserép megvásárlásra és szállítására vállal kötelezettséget a város. Vantara Gyula tájékoztatásából kiderült, hogy a Tondach kedvezményes ajánlatának köszönhetően 85 forintos darabáron sikerült cserepeket vásárolni, amely összeg már a szállítási költségeket is tartalmazza. Fodor Jánosné (FIDESZ-KDNP) javaslatára a közgyűlés arról is határozott, hogy a 8 milliós keret részét képezze az augusztus 20-ai tűzijáték költségeire korábban elkülönített 3,4 milliós összeg is. Így jó cél érdekében kevésbé lesz fényűző az idei Szent István napi ünnepség. A támogatásról szóló szavazás előtt a Vantara Gyula hangsúlyozta, hogy minden városi és megyei szakember és önkéntes köszönetet érdemel a katasztrófa-elhárításban és a károk enyhítésében végzett munkájáért.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.118seconds