szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.08.24.  
2261 alkalommal olvasva
Felszálltunk az uniós vonatra

Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét az elmúlt ciklus értékelésére kértük a megyeszékhely elmúlt négy évben történt fontosabb fejlesztéseinek tükrében.

A 2006-os választásokon aratott győzelmével a 16 éve polgármesterként tevékenykedő Pap Jánost (SZDSZ) váltotta a polgármesteri székben. Azóta más szemléletmód jellemzi Békéscsaba városvezetését. Mit tart az elmúlt négy év legnagyobb vívmányának az itt élő emberek szempontjából?
Az új városvezetés a tiszta, nyílt gazdálkodást tűzte ki célul. Békéscsaba gazdálkodása átlátható, elszámolunk az adóforintokkal. Ezt valamennyi külső vizsgálat igazolta: az ÁSZ-jelentés és a Progresszív Intézet elemzése is alátámasztja. A város vagyona 55 milliárdról 60 milliárdra nőtt 2006 óta. A kötvényt fejlesztési céllal bocsátottuk ki, visszafizetése megalapozott. A cél, hogy minden pályázaton indulni tudjunk, amely a város fejlődéséhez hozzájárul. Minden egyes önerőként odatett forinthoz 6-8 forint pályázati pénz kerül. A vállalkozókat a helyi iparűzési adó eltörlésével és 120 millió forinttal támogattuk az elmúlt 3 évben.
A megyeszékhely legnagyobb beruházása a csatornázás, ám Békéscsaba 16 nagy projektet tudhat a magáénak, ám számos kisebb fejlesztésre is büszkék lehetünk. Melyek ezek közül a közeljövőben megvalósulók?
Három futó pályázattal vettük át a várost, most 23 pályázatunk van. Békéscsaba vissza nem térő lehetőséget kapott uniós pályázatokkal a kitörésre. A legnagyobb fejlesztés a lakosság számára a 19 milliárdos komplex szennyvízberuházás, az egészséges ivóvíz biztosításával, a felszín alatti és feletti vizeink védelmével. Mindezek, s a különböző építkezések, iskola felújítások –, melyek közül a legkiemelkedőbb a 2-es iskola 535 millió beruházása –munkahelyteremtő beruházások is egyben. A nyár végére várható a mintegy kétmilliárd forintos Agora-projekt indítása is, s ennek kapcsán az ifjúsági házat és annak környékét teljesen átépítik. A belváros revitalizáció I. és II. ütemének nyomán mintegy kétmilliárd forintból megújul a város központja, a Szent István tér és a Kossuth tér a környező utcákkal együtt. Napirenden szerepel a vasút rekonstrukciójához kapcsolódó program, és az autóbusz állomás is megújul. Ennek keretében a Szerdahelyi úton közúti aluljáró épül, míg az Orosházi úti vasúti felüljárót átépítik. A Kalandparkot kiemelt kormányprogramok közé szeretnénk beemelni. A jaminai közösségi ház közel 50 millió forintból újul meg.
Az október 3-ai önkormányzati választásokon ismét a Fidesz színekben indul a polgármesteri székért. A következő négy év mit hozhat a csabaiaknak, amennyiben ismét bizalmat szavaznak Önnek?
A következő ciklusban is mezőgazdasági feldolgozóipar újraélesztése, munkahelyteremtés, az élhetőbb lakókörnyezet megteremtése lesz a legfőbb cél. Ezt segítheti a szennyvízcsatorna-beruházás, a kerékpárutak kiépítése, a belterületi utak, valamint a járdák 100 százalékosan önerős felújítása, s a már említett beruházások, melyek 2010 és 2011-ben készülnek el. Meglévő értékeink védelme, a közbiztonság növelése, az oktatási intézmények energetikai beruházásai állnak az első helyen. Felszálltunk az „uniós vonatra”, s a következő évek gazdaságfejlesztését az Unió 2013 – 2020 közti prioritásai határozzák majd meg.


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds