szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.09.01.  
2389 alkalommal olvasva
A város eddigi legnagyobb beruházására készül

Az Európai Bizottság áprilisban hagyta jóvá Békéscsaba szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését, a beruházás összköltsége 17,7 milliárd forint, amelyből mintegy 15 milliárd forint az uniós támogatás. A békéscsabai beruházással együtt eddig mindössze öt hazai nagyprojekt kapta meg az igent Brüsszelből.

Augusztusban írták alá az Önkormányzat és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat részéről a vállalkozói szerződést a munkálatok által érintett földterület régészeti feltárásáról és tűzszerészeti átvizsgálásáról.

Magyarországon törvény rendelkezik arról, hogy minden régészeti lelőhelyen - amely lehet nyilvántartott, avagy még ismeretlen - a kivitelezési munkák megkezdése előtt a munkálatok által felbolydított területen régészeti feltárásokat kell végezni. Az ismert lelőhelyek területén megelőző feltárást, a többi földmunkával érintett területen régészeti megfigyelést kell végezni.

Békéscsaba régészeti szempontból gazdagnak mondható település. A városban és környékén több száz régészeti lelőhelyet tartanak nyílván. A megelőző feltárással vizsgált terület az előzetes vizsgálatok alapján összesen 20 ezer m² felületet jelent, mely magában foglalja a teljes feltárással érintett területeket (8364 m²) és a kivitelezés során esetlegesen előkerülő lelőhelyeket (11636 m²).

További jogszabályi kötelezettség a teljes építési terület tűzszerészeti átvizsgálása, amely Békéscsaba esetében 120 ezer m²-t jelent.

Törvényi előírások szerint a régészeti feltárási és megfigyelési munkálatokat illetve a régészeti örökségvédelem hatékonyabb ellátása érdekében a lőszer-mentesítési munkálatokat is csak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat végezheti el.

A vállalkozói szerződésben megállapodás történt a munkáltok költségeiről is. Ezek szerint a régészeti munkálatok 78 millió, a régészeti szakfelügyelet biztosítása 1100 órára 9 millió 350 ezer forintot tesznek ki, a tűzszerészeti felderítés pedig 25 millió 920 ezer forintba kerül majd.

Békéscsaba városvezetése törekszik arra, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat hozzájárulásával a munkálatokat helyi vállalkozások, illetve helyi szervezetek végezzék.


Tisztelettel:

Vantara Gyula


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.068seconds