szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.08.31.  
2321 alkalommal olvasva
Népszerű a szennyvízberuházás a csabaiak körében

A békéscsabaiak szerint nélkülözhetetlen a szennyvíztisztítás és a csatornázás fejlesztése a városban – derült ki a csabai lakosság körében idén júliusban végzett 400 fős reprezentatív közvélemény-kutatásból. A város lakossága egyöntetűen támogatja a Békéscsabán jelenleg folyó legnagyobb beruházást, melynek eredményeként végre megoldódhat a város szennyvízelvezetése és annak korszerű, környezetbarát kezelése.

Tavasz óta dolgoznak a munkagépek, egyre több utcában kezdik meg a földmunkákat: városszerte zajlanak Békéscsaba legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztése projekt kivitelezési munkálatai. A lakosság már több hónapja részese annak a létfontosságú fejlesztésnek, melynek célja, hogy Békéscsaba minél több háztartása bekapcsolódjon a csatornarendszerbe. A beruházás révén sor kerül a szennyvíztisztító-telep fejlesztésére is, melynek eredményeként képes lesz az érkező szennyvíz megfelelő határértékre történő tisztítására. A Békéscsaba életének nélkülözhetetlen fejlesztését jelentő beruházás lezárultával tehát az egész város szennyvízkezelése korszerűsödni fog.

A csabaiak körében ez év júliusában végzett közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják: a helyiek ismerik és nagyra értékelik a Békéscsabán folyó, illetve előkészület alatt álló számos fejlesztést. A városiak a szennyvízberuházás mellett többek között a kerékpárút fejlesztését, az északi és déli iparterületeken kiépülő gazdasági-logisztikai központot, a belváros rehabilitációját, az Agóra és a Kalandpark fejlesztését emelték ki. A felmérésből ugyanakkor egyértelműen kiderül az is, hogy mindezen jelentős célok közül legkiemelkedőbb fontosságúnak a szennyvíztisztító telep korszerűsítését és a csatornahálózat fejlesztését tartják az emberek: a válaszadók 95%-a szerint fontos vagy nagyon fontos ez a projekt.

Jelentős eredmény, hogy bár a város jól elkülöníthetően csatornázott és csatornázatlan területekre oszlik, a kutatás adatai szerint a szennyvíz beruházás alig megosztó, sőt inkább egységet teremt a lakosok között. A beruházásra nemcsak azok a háztartások szerint van nagy szükség, melyek a projekt révén újonnan kerülnek a csatornahálózatra rákötésre (közülük a megkérdezettek 83%-a szerint nagyon nagy szükség van erre a fejlesztésre), hanem a már csatornázott területeken élők szerint is (82%-uk tartja nagyon szükségesnek a beruházást).

A kutatók megkérdezték a válaszadókat arról is, hogy mit tartanak a szennyvíz projekt legfontosabb hozadékának. A spontán válaszok közül „dobogós” helyre a következő szempontok kerültek: (1) a környezetszennyezés csökken; (2) a szennyvízelvezetés megoldódik, nem kell szippantani; (3) csökken a belvíz. A csabaiak tehát nemcsak értékelik, de ténylegesen látják is a szennyvízberuházás konkrét előnyeit a város számára.

Vállaljuk az átmeneti nehézségeket környezetünk hosszú távú megóvása érdekében

Mint minden nagy horderejű beruházásnál, a szennyvíztisztítási projekt során is számolni kell átmeneti forgalmi korlátozásokkal, a kivitelezéssel együtt járó kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a csabaiak a hosszú távú közös cél érdekében ezeket az átmeneti nehézségeket is vállalják: a felmérés során elenyészően kevés csabai lakos fogalmazott meg a projekttel kapcsolatos bármilyen kifogást vagy problémát.

A kutatás során újabb fontos adatra is fény derült, melyre büszkék lehetünk: a csabaiak környezettudatossága igen magas, hiszen a megkérdezettek háromnegyede nagyon fontosnak tartja a környezet védelmét. A válaszadók 80%-a vallja magát kifejezetten vagy inkább környezettudatosnak, és elenyésző azon csabaiak aránya, akik számára a környezet megóvása nem fontos.

Mindezek fényében a csabaiak valóban örülhetnek, hiszen a szennyvízberuházás nemcsak azonnali praktikus előnyökkel jár (pl. növekvő csatornázottság, csökkenő belvíz), hanem a környezetvédelmi szempontok érvényesítésén keresztül a jövő generációk életét is segíti.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds