Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.09.02.  
2373 alkalommal olvasva
Egészséges Városok Hálózatának nyilatkozata

Az Egészségügyi Világszervezet Egészséges Városok Hálózata 2008. október 15-18. között Zágráb városában rendezte meg ötévenként esedékes nemzetközi konferenciáját, mely egyben az Európai Egészséges Városok Mozgalom 20 éves fennállásának megünneplése is volt. A résztvevők a konferenciát nyilatkozattal zárták, melyet az ott lévő polgármesterek és politikusok 2008. október 18-án fogadtak el. Vantara Gyula polgármester egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett ott a konferencián, azonban, mint az egészség ügye mellett elkötelezett politikus fontosnak érezte, hogy aláírásával deklarálja, egyetért a kongresszusi Nyilatkozatban foglaltakkal. A dokumentum aláírása testületi döntést nem igényel, az alapelvekkel és célokkal való személyes egyetértést fejez ki szövetségünk tagvárosainak polgármesterei részéről.

A Kongresszus egyetért az Egészségügyi Világszervezet koncepciójával, ami kimondja: "Az egészség alapvető joga minden embernek tekintet nélkül fajra, nemre, vallásra, politikai meggyőződésre, gazdasági vagy társadalmi rangra." Az egészség előfeltétele a jó életminőségnek, a szegénység leküzdésének, elengedhetetlen feltétele a gazdasági növekedésnek.

Az egészséges városoknak a lakosság egészségért vállalt tevékenysége messze túlmutat a jó minőségű, hozzáférhető egészségügyi ellátások biztosításán. Magába foglalja a betegségmegelőzés, és az egészségfejlesztés civil tevékenységének ösztönzését, támogatását, valamint az egészség társadalmi, gazdasági és környezeti feltételeinek folyamatos monitorozását és javítását.

Az egészséges városok vezetői megerősítik korábbi elkötelezettségüket az Egészséges Városok alapelvei és értékei iránt, melyek magukba foglalják többek között az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Szövetsége és Európai Unió - Nyilatkozat által felsorolt - egyezményeinek, nyilatkozatainak, kartáinak egészségfejlesztésre vonatkozó állásfoglalásait és javaslatait.

A Nyilatkozat a következő ciklus új feladatként határozta meg a tagvárosok vezetői számára:

  • Az egészségi egyenlőtlenség és a társadalmi kirekesztés elleni fokozott fellépést. Az egészségi egyenlőtlenség nem csak az emberi méltóság megsértése, hanem a társadalmi stabilitás és gazdasági teljesítőképesség rizikófaktora is.

  • A nem-fertőző és krónikus betegségek terjedése szenvedéshez és hatalmas gazdasági költségekhez vezet. Mindez mérsékelhető lenne az egészséges életet és jólétet támogató tevékenységekbe és körülményekbe való befektetéssel.

  • Fokozott odafigyelés az esetlegesen felmerülő népegészségügyi veszélyekre, beleértve a klímaváltozást is, és annak hatásait a lakosság egészségére ugyanúgy, mint a városi környezetre és az infrastruktúrára.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds