szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.09.21.  
2977 alkalommal olvasva
Siketek Világnapja Regionális Rendezvény Képgaléria

„Isten szemében minden ember egyenlő. Egyetlen lélek sem megkülönböztetett, és nem élvez kedvezményeket az Ő igazságosságának és méltányosságának birodalmában.
Isten nem teremtette ezeket a különbségeket; ezek a különbségek az emberben magában gyökereznek. Ezért, mivel Isten terve és szándéka ellenében vannak, hamisak és képzeletbeliek.”


Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Békéscsaba polgármestereként nagy tisztelettel köszöntöm Önöket városunkban a Siketek Világnapja Regionális rendezvényén.
Mint minden világnapot, a mait is az a nemes cél jellemez, hogy felhívja a figyelmet a hallássérültek sajátos kommunikációs problémáira, és az ennek következtében fellépő életminőségbeli hátrányok megoldására.
Viszont mint minden világnapon, mai is felmerül a kérdés, hogy miért nem figyelünk siket honfitársainkra, barátainkra az év további 364 napján.

Tisztelt Vendégek!

Világszerte 250 millió ember szenved hallássérüléstől. Magyarországon a lakosság csaknem tíz százaléka, azaz majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. Közülük mintegy hatvanezer siket, s háromszázezer a súlyosan nagyothalló.
Megdöbbentő adatok.
A döntéshozó szervek erejéből többnyire látványos ígéretekre, nemzetközi egyezmények aláírására futotta. A gyakorlatban azonban alig történt valami.
Tehát vannak hiányosságok. Az új kormánynak, az új összetételű parlamentnek ezen a téren is lesz tennivalója, bőven.
A legfontosabb feladat elérni azt, hogy a hallássérülteknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többi állampolgárnak. Joguk legyen a tanuláshoz, a munkához, az egyenlő esélyhez.
Szükség van a társadalom tudatformálására, ugyanis a siketeknek és nagyothallóknak nem szánalomból eredő segítségre van szükségük, hanem támogatásra ahhoz, hogy egyenlő esélyű életet tudjanak élni.
Meg kell értetni, hogy halláskárosultak támogatása nem egyszerűen segítség, hanem befektetés. El kell érni, hogy segélyezett inaktívakból, adózó aktívakká válhassanak.
Közmegegyezéssel ki kell alakítani a közéletben azt az elvet, amely szerint a siketekről és a nagyothallókról dönteni a megkérdezésük nélkül ne lehessen.
Felül kell vizsgálni a hallásjavító eszközök támogatását, ugyanis a jelenlegi rendszerben nagyon nehéz, szinte lehetetlen a minőségi kellék beszerzése.

Kedves Barátaim!

Sorolhatnám még a feladatokat, de nem szeretnék ünneprontó lenni a Világnapon.
Kívánom, hogy adjanak jelet magukról a társadalomnak. Mutassák meg, hogy egyenértékűek, hogy különbek.
A társadalom halló tagjainak pedig tanácsolom, hogy tartsuk magunkat a bevezetőmben idézett isteni útmutatáshoz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

siketek_vilagnapja_01.jpg
siketek_vilagnapja_02.jpg
siketek_vilagnapja_03.jpg
siketek_vilagnapja_04.jpg
siketek_vilagnapja_05.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3494 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.116seconds