szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.09.22.  
2442 alkalommal olvasva
Lakossági fórum sorozat Képgaléria

Békéscsabán közel ezer új munkahelyet és vagyongyarapodást hozott az elmúlt négy év
Békéscsaba városvezetése a ciklus kezdetétől lakossági fórumsorozatokon hallgatta meg a megyeszékhelyen élők igényeit, és fórumok keretében ismertette a fejlesztési elképzeléseket. A csabaiak megszokhatták, hogy Vantara Gyula polgármester, Hanó Miklós alpolgármester, dr. Ferenczi Attila bizottsági elnök, részönkormányzat-vezető valamint az egyéni képviselők időről-időre kikérik a véleményüket, és beszámolnak arról, hogyan építették be a kéréseiket a programokba, milyen beruházások vannak folyamatban, és milyen további tervekhez várják a lakosság ötleteit, segítségét. Magától értetődő tehát, hogy az önkormányzat elmúlt négy évét szintén fórumok keretében értékelte a polgármester az adott körzetek egyéni képviselőivel együtt.
Vantara Gyula elmondta, bármilyen furcsának is tűnik, a fórumokon egyértelműen kiderült: Békéscsabán, így a XXI. század elején, járdákra van a legnagyobb igény. Járdafelújításra pályázati kiírás nem volt, ezért a csabai képviselő-testület úgy döntött, hogy hatéves, 1,2 milliárdos járdaprogramot indít, amelynek keretében önerőből, évi kettőszáz milliót fordítanak járdákra. Hogy emellett a különböző területeken milyen eredményeket ért el az önkormányzat, azt a négy éve megfogalmazott tervek mentén foglalta össze a polgármester. 2006-ban a vagyonfelélés megállítását, tiszta, nyílt, átlátható gazdálkodást, pontos elszámolást, a munkahelyek megtartását és munkahelyteremtést, valamint élhetőbb lakókörnyezetet ígértek – lássuk, mi valósult meg mindebből.

60 milliárd értékű Békéscsaba vagyona, és tovább nő
2006-ban az új városvezetés már a hivatalba lépésekor leszögezte: a vagyonért vagyont elv jegyében kíván dolgozni, hogy a város ne élje fel a vagyonát, ne élje fel a jövőjét. A törekvés sikerrel járt, négy éve 55 milliárdos volt Békéscsaba vagyona, mára ez 60 milliárd értékűre emelkedett, és további mintegy 20 milliárddal nőhet, ha befejeződnek a folyamatban lévő beruházások, köztük a nettó 17,7 milliárdos szennyvízprogram.

Békéscsaba működése a legátláthatóbb
Békéscsabán nem volt „talicskázás” – fogalmazott a polgármester – a közpénzek elköltése mindenki számára nyomon követhetően zajlott, minden fillérrel el tudunk számolni. A Progresszív Intézet nemrégiben készített egy elemzést, huszonhárom budapesti kerület és huszonhárom megyei jogú város adatait vizsgálták. Többek közt azt is mérték, mennyire volt átlátható a működés, mennyire volt könnyű vagy bonyolult az adatokhoz való hozzáférés egy-egy kerületben, településen. Büszkék vagyunk arra, hogy az áttekinthetőség szempontjából a budapesti XIII. kerület mellett Békéscsaba áll az első helyen.
Vantara Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy amikor átvették a város vezetését, mindössze három futó pályázata volt Békéscsabának, ma pedig huszonhárom van. Igyekeztek eddig is minden lehetőséget megragadni az uniós és egyéb források bevonására, így a fejlesztéseknél minden forint saját erőhöz hat-nyolc forint pályázati forrás társult.

Közel ezer új munkahely létesült Csabán
Békéscsabán közel ezer új munkahely létesült az elmúlt négy évben, a polgármester szerint ez különösen nagy eredmény egy olyan, válsággal terhelt időszakban, amikor folyamatosan leépítésekről, gyárbezárásokról hallani. Az önkormányzat igyekezett mindent megtenni azért, hogy segítse a munkahelyteremtő foglalkoztatókat. Az uniós szabályokkal összhangban elindítottak egy foglalkoztatási támogatási programot, ebből részesült például a Budapest Bank, amely 2006-ban nyitott bankműveleti központot Csabán. A központ egyre bővült, ma már mintegy hétszáz embernek ad munkát. Új munkahelyeket létesített a megyeszékhelyen többek közt a Tondach, a Mondi, a Csabahús, néhány nagyobb üzlet és bankfiók, de a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Interware és a háromdimenziós televíziót kifejlesztő iPont is.
Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a helyi vállalkozások támogatását – hangsúlyozta Vantara Gyula – tavalyelőtt 10, tavaly 50, idén 45 millió forinttal segíti a város a helyi mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését és azt, hogy plusz egy főt foglalkoztassanak. Meg kell említeni azt is, hogy egymillió forint éves bevételig elengedtük az iparűzési adót, és nem volt adóemelés.
Szintén új munkahelyeket és a város számára bevételt hozhat az Északi Ipartelep fejlesztése. A mintegy tízhektáros terület infrastruktúrájának kialakításával és egy 3 000 négyzetméteres üzemcsarnok megépítésével a helyi vállalkozóknak, bel- és külföldi befektetőknek kínál letelepedési és működési területet Békéscsaba. Vantara Gyula beszélt arról is, hogy a módosított kistermelői kormányrendelet esélyt ad arra, hogy a helyi gazdák itthon értékesíthessék termékeiket, ezzel ők munkához és bevételhez, az itt élők pedig friss áruhoz jussanak.

Élhetőbb lakókörnyezet
A szennyvízcsatornázástól az oktatási intézmények felújításán át az egészségügyig számos terület fejlesztését említette meg a polgármester, amelyek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebb, szebb és jobb környezetben éljenek a csabaiak. Mint mondta, Békéscsaba levegőjében sok a szálló por, az útépítésekkel ez csökken, a csatornázás után ez a következő nagy kihívás.
Az önkormányzat kiemelt projektként, két ütemben tervezi a belváros felújítását, és szintén kiemelt projektként szeretné megépíteni a kalandparkot és a hozzá kapcsolódó fesztiválterületet. Közel kétmilliárd forintból épül meg a Békéscsabai Kulturális Központ, de az oktatási intézményeket is rendszeresen karbantartják, és jelenleg folyik a kettes számú iskola komplex felújítása. Az egészség szolgálatában áll, hogy Békéscsabán, gerincpárnán ülhetnek az általános iskolákban az elsősök, a 12-17 éves lányok pedig rendkívül kedvezményesen juthatnak hozzá a méhnyakrák megelőzését szolgáló HPV-oltáshoz. Emellett támogatást nyert a város kórház sürgősségi osztályának fejlesztésére, és természetesen a gépek, műszerek beszerzését is támogatják.

A jövő öt szóban
Átalakul a világ, változik, hogy a változásból fejlődés legyen, ahhoz dolgozni kell – jegyezte meg végül Vantara Gyula, aki az előttünk álló évek legfontosabb elemeiként a következőket emelte ki: munka, otthon, család, rend és az egészség.

lakossagi_forum_2010_01.jpg
lakossagi_forum_2010_02.jpg
lakossagi_forum_2010_03.jpg
lakossagi_forum_2010_04.jpg
lakossagi_forum_2010_05.jpg
lakossagi_forum_2010_06.jpg
lakossagi_forum_2010_07.jpg
lakossagi_forum_2010_08.jpg
lakossagi_forum_2010_09.jpg
lakossagi_forum_2010_10.jpg
lakossagi_forum_2010_11.jpg
lakossagi_forum_2010_12.jpg
lakossagi_forum_2010_13.jpg
lakossagi_forum_2010_14.jpg
lakossagi_forum_2010_15.jpg
lakossagi_forum_2010_16.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.115seconds