szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.09.22.  
4029 alkalommal olvasva
Mérföldkövéhez érkezett az országos jelentőségű környezetvédelmi beruházás Békéscsabán Képgaléria

A mai napon Vantara Gyula polgármester a Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése projekt nyitórendezvényén felavatta azt a végátemelőt, amely segítségével az eddig csatornázatlan területek is hamarosan bekapcsolódhatnak a város megújuló szennyvíztisztítási rendszerébe. A beruházás nagyságrendjét tekintve országos jelentőségű, hiszen a közel 18 milliárd forintos fejlesztés keretében a Békéscsaba-Budapest távolságot is meghaladó, összesen több mint 250 km csatorna épül meg 2010-2012 között, valamint sor kerül a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére is. A projektet Békéscsaba Város Önkormányzata az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósítja meg.

A békéscsabai szennyvízberuházás megvalósulásának nyitányaként 2010. szeptember 22-én került sor a projekt legelső kiemelkedő létesítményének felavatására. Az újonnan megépült ún. „T10-es végátemelő” a város 14 körzetét, közel 4000 lakót érintő új csatornarendszer egyik kulcselemét jelenti. Ez a létesítmény teszi lehetővé ugyanis, hogy a város eddig csatornázatlan háztartásai is a szennyvízelvezetés részévé váljanak majd, hiszen segítségével kapcsolódhatnak rá ők is a korszerűsítés és kapacitásbővítés előtt álló békéscsabai csatornahálózatra és a szennyvíztisztító telepre.

A felavatott létesítmény, mely 8 méter mély, 135 köbméter térfogatú, földbe süllyesztett vasbeton gyűrűkből álló akna, mely 4 db nagy teljesítményű szivattyút, valamint mérő- és jelzőberendezéseket foglal magában – a kapcsolódó csatornaszakaszok kiépülését követően – másodpercenként 162 liter szennyvizet továbbít majd egyenesen a szennyvíztelepre, melynek fejlesztésére ugyancsak a jelen projekt során kerül sor. Az új létesítményt a nyitórendezvény keretében a főkapcsoló elforgatásával Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere hozta működésbe. Az avatáson tartott próbaforgatás során a végátemelő sikeresen vizsgázott, készen áll arra, hogy a későbbiekben befogadja és tisztításra továbbítsa az újonnan csatornázott településrészek szennyvizét.

A Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése projekt keretében az idén kezdődött munkálatok során a ma felavatott végátemelőn kívül ezidáig 15 km gravitációs vezeték, 7 km nyomóvezeték és három kisebb átemelő épült meg, a közel 9000 bekötővezetékből pedig 707 készült el.

„A szennyvíztisztítási projekt Békéscsabán hosszú idők óta a legjelentősebb és legátfogóbb, legátgondoltabb beruházás. Mi csabaiak, büszkék lehetünk arra a felelősségtudatra és egységre, amellyel városunk lakói a környezet megóvása felé fordulnak. A szennyvíztisztítási beruházás kapcsán nincs nyoma a széthúzásnak, városunk és környezetünk jövője összefogást teremt, megerősíti az együttműködés légkörét az emberek között. Közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a csabaiak döntő többsége, szinte kivétel nélkül támogatja e fejlesztést és várja a beruházás sikerét. Ez az összefogás örömteli és egyúttal elengedhetetlen is ahhoz, hogy a város egyre több háztartása élvezhesse hamarosan a csatornázás nyújtotta előnyöket, hosszú távon pedig egy tisztább és egészségesebb Békéscsabát teremtsünk meg magunk és hagyjunk örökül utódaink számára.” – fogalmazott ünnepi beszédében Vantara Gyula polgármester.

„A város több pontján az új rendszerre való rákötések – szigorúan szabályozott rendben – hamarosan megkezdődhetnek és 2013-ra már egy közel teljes körű, technológiájában is megújult szennyvíztisztítási rendszer működhet Békéscsabán – köszönhetően többek között a ma felavatott kulcsfontosságú végátemelőnek is. A város alacsony földrajzi fekvése, a magas talajvízszint, valamint a településen jelenlévő futóhomok miatt a csatornaépítés során kiemelt körültekintéssel és alapossággal kell eljárnunk mind az előkészítés, mind a megvalósítás folyamán. A csatornahálózat építése azonban az összes szakmai kihívás ellenére is megfelelő ütemben halad. Az okozott átmeneti kényelmetlenségekért továbbra is kérjük és megköszönjük a lakosság türelmét.” – emelte ki a rendezvényen Sztankó Ilona, a beruházás megvalósítását irányító önkormányzati projektszervezet vezetője.

„Fontosnak tartjuk és átérezzük a város és a régió számára egyaránt nagy változást hozó beruházás jelentőségét. Ezért a tőlünk megszokott nemzetközi színvonalú munkával segítjük a fejlesztés sikeres megvalósítását.” – hangsúlyozta Kele Sándor Zsolt, a Sade Magyarország ügyvezető igazgatója.

szennyviz_csatorna_2010_01.jpg
szennyviz_csatorna_2010_02.jpg
szennyviz_csatorna_2010_03.jpg
szennyviz_csatorna_2010_04.jpg
szennyviz_csatorna_2010_05.jpg
szennyviz_csatorna_2010_06.jpg
szennyviz_csatorna_2010_07.jpg
szennyviz_csatorna_2010_08.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.067seconds