szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.09.29.  
2301 alkalommal olvasva
Közgyűlési döntések

Zárt ülés – díjak, elismerések

Szokás szerint zárt üléssel indult a már lezárult ciklus utolsó közgyűlése. A felmerülő szociális ügyek mellett díjak és elismerések odaítéléséről is döntöttek a képviselők. A Békéscsaba Ifjúságáért díj idei győztese a város két pedagógusa - név szerint Krupa Árpád, a Vízmű történelem szakos- és Sándor-Keresztély Ferenc, az evangélikus gimnázium fizika szakos tanárai. Kiváló Szociális Munkáért járó kitüntetést az Egyesített Szociális Intézmény Sarkantyú utcai idősek klubjának személyzete veheti majd át. Összesen harminchatan kapnak Békéscsabai Hűségdíjat, akik közül csaknem mindenki már több mint 25 éve tevékenykedik a városért. Ez utóbbi elismerést október 23-án vehetik át az érintettek.

Békéscsaba harmadik az Értékgazdag Települések rangsorában
A megyeszékhely Pécset is megelőzte a nagyvárosok és fővárosi kerületek kategóriájában

Szeptember 22-én hirdettek eredményt az önkormányzatok számára meghirdetett „Értékgazdag Település” pályázat kapcsán, Vantara Gyula a 24-ei közgyűlés végén hirdette ki a csabai sikert. A Tájérték Katasztert (TÉKA) megvalósító konzorcium tagjai által kiírt pályázat célja az önkormányzatok ösztönzése a településükön található épített, természeti és kulturális értékek számba vételére, bemutatására, népszerűsítésére, megőrzésére és fenntartható hasznosítására. Cél a helyi identitástudat, a helyi környezet és kultúra iránti felelősségvállalás erősítése is, valamint annak elősegítése, hogy a tervezett fejlesztések minél inkább a helyi és regionális értékekre alapozottan valósuljanak meg. Városunk értékeiről, azok megőrzéséről és bemutatásáról szóló ötoldalas összefoglaló mellett egy öt perces rövidfilm is készült, amely a megyeszékhely tájértékeit mutatja be. Csak Miskolc és a fővárosi Erzsébetváros előzött meg minket – harmadik helyezésével Békéscsaba Pécset is maga mögé utasította a nagyvárosok és fővárosi kerületek rangsorában.

Hatékony munkatempó
Kevés vita, mérsékelt indulatok az elmúlt ciklus utolsó közgyűlésén

Az élesedő kampány sem mérgesítette el az előző ciklus záróülésének hangulatát, olajozottan folyt a munka, csak néhány napirend okozott kisebb vitát. A 2010-es költségvetési rendelet módosítása kapcsán Papp János, egykori polgármester fogalmazott kissé szokatlanul, amikor a városi gazdálkodás bírálata közben nyomdafestéket nem tűrő jelzővel illette a közgyűlési többségben helyet foglaló képviselőket. - A város idei első féléves költségvetése kiegyensúlyozott, a működési költségek továbbra is saját bevételből kerültek kifizetésre, így működésre fordítandó hitel felvételére továbbra sincs szükség – foglalta össze a legfontosabbakat Vantara Gyula polgármester. Külön kiemelte, hogy az idei büdzsére jótékony hatással lesz a szennyvízberuházás, hiszen a kivitelezést végző vállalkozó is itt helyben köteles iparűzési adót fizetni tekintettel arra, hogy a munka több mint 180 napon keresztül folyik Békéscsabán. Az országos tendenciának megfelelően egyedül a város illetékbevételei estek vissza jelentősebb mértékben az elmúlt fél évben, amelynek fő oka az ingatlanpiac passzivitása következtében elmaradó adás-vételi illeték-befizetések.
A 2006 és 2010 közötti időszak gazdasági programjának megvalósításáról szóló beszámoló is vitát eredményezett, amely során Hrabovszki György, az akkori MSZP frakció vezetője a város adósságállományának megnövekedése mellett, a helyi munkanélküliség növekedését és a város lakosságának csökkenését kérte számon az előző városvezetésen. Ferenczi Attila (FIDESZ) képviselő erre az elmúlt évek sokszor „ostoba” megszorításainak felelevenítésével válaszolt, utalva azokra az előnytelen kormányzati döntésekre, amelyek szinte miden önkormányzat dolgát megnehezítették.
Az akkori összetételben utoljára ülésező testület végül megköszönte a hivatali apparátus munkáját, majd Kutyej Pál képviselő – aki evangélikus lelkész is egyben - rögtönzött fohásszal zárta a grémium négy éves munkáját.

Műemléket vegyenek!
Újra eladó a Gerlai Kastély

Már korábban is megpróbálták értékesíteni és most ismét arról döntött a testület, hogy a több sikertelen árverési kísérletet követően újra eladó a teljes felújításra szoruló Gerlai Kastély. A város kénytelen megválni ingatlanától, hiszen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozatának értelmében olyan ütemezett állagmegóvási és felújítási munkálatokat kell elvégezni az épületen, amely meghaladja az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit. Szeptember 30-ig szakértői véleményt kellett készíttetni, amely az eddigi károsodások pontos feltárását tartalmazza. A helyreállítást 2011. január 31-ig meg kell terveztetni, a kastély műemléki helyreállítását pedig 2012. szeptember 30-ig mindenképpen kivitelezni kell. A város mindezt egy tőkeerős befektetőtől várná, aki a várossal kötött megállapodásához igazodva évi 10 milliós beruházással legkésőbb 2015. végéig megoldja a kastély teljes felújítását is. A sikeres értékesítés és a kastély megújulása új munkahelyeket is jelent majd, hiszen az ingatlan adásvétele csakis turisztikai céllal működő, a terület helyi szakembereit alkalmazó vállalkozás létesítésének céljával történhet.


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds