szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.10.26.  
3554 alkalommal olvasva
Dicsőség a legyőzötteknek Képgaléria

Békéscsabán talán még soha nem jöttek el olyan sokan az 1956-os forradalom városi megemlékezéseire, mint a most mögöttünk hagyott október 23-án.
Az emlékezők és az egykori bajtársak a Berényi úti temetőben megkoszorúzták Zsíros Mihály hadnagy, valamint Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírját, majd a két ifjú kivégzésének helyszínén, a Kazinczy utcai egykori karhatalmista kaszárnya előtt gyülekeztek.
– Eljöttünk, hogy felidézzük a fiatalokat, akik hittek a hazaszeretet mindent legyőző erejében, hittek magukban, akik nem akartak hősök lenni, csak tették, amit kellett. Legyünk méltók Mány Erzsébet és Farkas Mihály emlékéhez, hajtsunk fejet előttük, gondoljunk az ő erejükre, ha falakba ütközünk, ha elfáradunk. Ne feledjük példamutatásukat, tegyünk a közért, cselekedjünk a városunkért – mondta Kiss Tibor alpolgármester, majd az Andrássy gimnázium diákjainak ünnepi műsora és a koszorúzás következett.
A megemlékezés a Nagy Imre téren folytatódott, ahol Vantara Gyula külön köszöntötte Békéscsaba díszpolgárát, Fekete Pált, a Békés Megyei Forradalmi Bizottság hajdani elnökét és Várnai Lászlót, aki évtizedek óta itt él, de ötvennégy éve Sopronban határőr főhadnagyként állt át a forradalom oldalára.
– A történelem természete olyan, hogy örökséget hagy, és felelősséget rak a késői nemzedék vállára. Az utókor kötelessége, hogy megőrizze és továbbadja 1956 októberének eszméit, azt az üzenetet, hogy soha nem szabad megtörni, soha nem szabad feladni, soha nem szabad beletörődni a rabságba. Emberré és magyarrá a visszaszerzett méltóság tesz bennünket, ezt kaptuk örökül szüleinktől, nagyszüleinktől. 1956 forradalma elbukott, de mégis győzött, mert maga volt a csoda születése pillanatában, létezésében és halálában is – mondta ünnepi beszédében a polgármester.
A Nagy Imre téren ezt követően Gloria Victis – dicsőség a legyőzötteknek címmel láthattuk Józsa Mihály zenés irodalmi összeállítását a Jókai Színház művészei, a Színitanház hallgatói és a Trefort Fiúkórus közreműködésével. Az ünnepség végén Vantara Gyula Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése kitüntetést adott Feiglné Csukás Klára könyvkötő mesternek és a Körös-parti Vasutas Fúvószenekarnak. A Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést Krupa Árpád, a Vásárhelyi szakközépiskola pedagógusa és Sándor-Kerestély Ferenc, az evangélikus gimnázium tanára vehette át. A polgármester az ünnepség keretében gratulált Surinásné Tóth Olga tanárnőnek, a fiúkórus vezetőjének, aki előző nap a Néprajzi Múzeumban Wlassics Gyula-díjat kapott és Farkas Tamásnak, akinek munkáját ugyanezen a napon a Népművészet Ifjú Mestere díjjal jutalmazták.

oktober_23_01.jpg
oktober_23_02.jpg
oktober_23_03.jpg
oktober_23_04.jpg
oktober_23_05.jpg
oktober_23_06.jpg


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds