Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.10.26.  
4525 alkalommal olvasva
Ünnep a belvárosi katolikus templomban Képgaléria

Nagy napja volt a Békéscsaba-belvárosi római katolikus egyházközségnek 2010. október 23-a. A templom felszentelésének 100. évfordulóját ünnepelte. A kerek évforduló 2010. június 13-a lett volna, Páduai Szent Antal ünnepe, de a felújítási munkálatok elhúzódása miatt került október 23-ára ez a jubileumi ünnepség. Egy templom épülete, szellemi-lelki kisugárzása nem korlátozódhat csak a saját hívő közösségére, hanem meghatározó az egész város életében is. Ezért ez az ünnep tulajdonképpen Békéscsaba város ünnepe is volt, ahogyan azt az ünnepségen részvevők összetétele is kifejezte. Jelen volt a Polgármester, az Önkormányzat képviselő Testületének egy része, jelen voltak a sajtó képviselői, jelen voltak a testvéregyházak képviselői, és jelen voltak az egyházmegye területéről érkező egyházi személyek, papok és hívők, hiszen Békéscsaba római katolikus hívei közismerten jelentős szerepet töltenek be az egyházmegye életében is. Együtt ünnepelni mindig nagy öröm, hiszen a megosztott öröm kettős öröm, a megosztott bánat pedig fél bánat. Az ünnepi szentmisét Dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta, és egyben megáldotta a megújult templomot, illetve felszentelte az új oltárt. Kiemelte, hogy mindamellett, hogy a kőből épült templom is nagy érték, és annak külső megjelenése is nagyon fontos, de ennél még fontosabb a közösség, mely éppen úgy képes megújulni, mint az épület. A kettő, közösség és templom kölcsönös hatással van egymásra. Ha egy templom elhanyagolt, gondozatlan és ápolatlan, az a közösség gyengeségét is tükrözi, ha azonban szép és esztétikus, az a közösség erejét, lelkületét éppen úgy kifejezi.
A felújított templom elnyerte a látogatók tetszését, mindenki elismerően nyilatkozott a munka minőségéről, művészeti, belsőépítészeti értékéről. A belsőépítészeti terveket Dragonits Márta, budapesti belsőépítész készítette, az egyéb terveket Földi Mihály, békéscsabai építészmérnök és munkatársai. Továbbá a kivitelező, fővállalkozó is Földi Mihály volt.
A munkálatok költsége meghaladja a 100 millió forintot, melyhez Békéscsaba város 16 millióval járult hozzá. Jelentős összeggel segített a Megyei Önkormányzat is. A többit az Egyházmegye és az Egyházközség fedezte.

templom_szenteles_01.jpg
templom_szenteles_02.jpg
templom_szenteles_03.jpg
templom_szenteles_04.jpg
templom_szenteles_05.jpg
templom_szenteles_06.jpg
templom_szenteles_07.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3630 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds