szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.10.02.  
2412 alkalommal olvasva
Beszámoló a MOB soros üléséről

A testület - legfontosabb napirendi pontjaként - egyhangú szavazással elfogadta a londoni olimpia felkészülési irányelveit.
Az ülésen elhangzott: az olimpiai felkészülés nem problémamentes, elsősorban a teljesen beszűkülő anyagi források miatt. Ráadásul a kevesebb pénz sem érkezik meg időben a szövetségekhez, egyesületekhez. A Nemzeti Sporttanács gazdasági bizottsága felmérése szerint - GDP arányosan - 90 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a magyar sport talpra álljon, zökkenőmentesen működjön (beleértve valamennyi szegmenst, azaz nem csupán az élsportot), és hogy olimpikonjaink felvehessék a versenyt a legfejlettebb nemzetek képviselőivel is.

Az alulfinanszírozottság mellett az edzők rendkívül alacsony erkölcsi és anyagi megbecsülése, az egyesületek ellehetetlenülése, a sportegészségügyi- és létesítményhelyzet drámai romlása hangzott el fő problémaként. A fentiek orvoslására Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója ismertette a magyar sport 2010. évi cselekvési programjának összeállításához a MOB javaslatait.

Az olimpiai sportágak szakszövetségei a közgyűlésre elkészítették szakmai programjukat. A szövetségek által összeállított lista alapján jelenleg 372 A-kerettag és 689 B-kerettag jelenti az olimpiai csapatot (1061 versenyző), de kvalifikációt a londoni olimpiára csak mintegy 300-340 főtől várnak. Összesen 22-23 érmet remélnek a szövetségek, ebből 7-8 lenne arany. (Aranyat terveznek a kajak-kenusok, a vívók, az úszók, a cselgáncsozók, a birkózók, valamint a vízilabdázók, érmet pedig további hat sportág képviselői: atléták, ökölvívók, lövészek, tornászok, öttusázók, hosszútávúszók prognosztizáltak.)

A Magyar Olimpiai Bizottság 4-5 aranyérem megnyerését, s 120-150 sportoló részvételét tartja reálisnak.

A szakszövetségi keretek alapján megállapítható, hogy jelenleg 6 békéscsabai sportoló tagja az "A-keretnek" (Böczögő Dorina - Torna Club Békéscsaba, Márton Anita - Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club, Máté Gábor - Csabai Atléták SE, Bódi Bernadett, Laluska Eszter, Cifra Anita - Békéscsabai Előre NKSE). Négyen tartoznak a "B-kerethez" (Baji Balázs - Buda-Cash Békéscsabai AC, Lónai Hajnalka - Torna Club Békéscsaba, Fehérvári Júlia - Békéscsabai Előre Úszó Klub, Tóth Annamária - Karácsonyi Lajos Vívó SE). Érdemes megemlíteni, hogy további 6 olyan sportoló is található a listában (ebből 5 fő "A-kerettag"), aki egykor békéscsabai egyesület színeiben sportolt.

Az egy esztendő múlva, Szingapúrban megrendezendő I. Ifjúsági Olimpia előkészületeiről is szó esett a közgyűlésen. A kvalifikációs rendszer rendkívül bonyolult, összesen maximálisan 82 fő lehet a magyar küldöttség létszáma. (A bővebb keretekben - nagy örömünkre - több békéscsabai sportoló is szerepel.)


Vantara Gyula


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.067seconds