szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.11.15.  
2507 alkalommal olvasva
Békéscsaba városával együttműködésben készül jövőre a grandiózus Munkácsy-film

Megkezdődtek minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmjének az előkészületei, amelyben Békéscsaba városának is fontos szerepe lesz. Az angol-német-francia-magyar koprodukcióban ugyanis Munkácsy Mihály életét viszik filmre, aki gyermekéveinek jelentős részét, valamint ifjúkorának meghatározó éveit Békéscsabán töltötte.

A film készítői, Káel Csaba rendező, valamint Dér Tamás és Cirkó József producerek a város és koprodukció közötti együttműködésről egyeztettek Kiss Tibor alpolgármesterrel, valamint Opauszki Zoltán kabinetfőnökkel. Az európai koprodukcióban készülő film jelenleg az előkészítés fázisában van. Mint azt Dér Tamás elmondta, az angol nyelven készülő film költségvetését jelen pillanatban 10 millió euróra tervezik, és magyar, valamint európai sztárok bevonásával kívánják megvalósítani. A forgatások legnagyobb része Magyarországon zajlik majd.

A Zsigmond Vilmos fényképezésével készülő koprodukció a többi között Budapesten, Párizsban és az Egyesült Államokban is játszódik majd, azonban ezek mellett fontos szerep jut Békéscsabának is. Békéscsaba ugyanis kiemelkedően fontos állomás volt a Munkácson született festő életében: miután árván maradt, nagybátyja Békéscsabán nevelte fel, és itt töltötte asztalos legény éveit is. Nehéz, keserves időszak után lett Munkácsyból már élete során ismert és elismert festő, első olajképét, a „Levélolvasást”, 19 évesen, Békéscsabán festette meg, s élete során később is gyakran tért vissza a városba.

A film készítői az egyeztetést követően a festő születésének 150. évfordulóján 1994-ben átadott, s nemrégiben felújított Munkácsy Mihály Emlékházba is ellátogattak. A kúriát a művész rokonai építették az 1840-es években, s Munkácsy 21 festménye tekinthető meg benne. Emellett a festő életét korabeli tárgyak, dokumentumok is bemutatják, amelyek tanulmányozása fontos részét képezi az életrajzi film előkészítésének.

Munkácsy Mihály életéről a legtöbbet Dallos Sándor nagysikerű regényéből, A nap szerelmese című kétkötetes életrajzi műből tudhatunk meg, amely alapján Fonyódi Tibor tollából a nagyszabású film forgatókönyve is készül.

A Munkácsy Emlékház mellett Békéscsaba ad otthont a Munkácsy Mihály Múzeumnak is, így a film előkészítése, majd forgatása során folyamatos lesz az együttműködés a város és a film készítői között.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds