szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.10.14.  
2722 alkalommal olvasva
Miért a csabai? Képgaléria

Azért, mert a csabai kolbász maga a hagyomány. Városunkban több mint száz éves múltja van a sajátos háziipari terméknek. Kezdetben disznótorok alkalmával csak maguk a csabaiak magasztalták, dicsérték a vendéglátó ház kolbászát. Kis idő múlva a csabai kolbász ismertté vált a megyében, később széles e hazában. Ma pedig már közeli és távoli országokban keresik, vásárolják, dicsérik, szeretik ezt a nagyszerű csemegét.
Azért, mert a csabai kolbász felidézi a rég és a közelmúlt hangulatát. Tősgyökeres csabaiként a családunkban mindig tartottak disznót, minden esztendőben ünnepnapnak számított a tor és a kolbászkészítés. Nagyapám idejében még késsel daraboltuk a kolbásznak valót, apám vezetésével már kézi erejű darálóval készült a csemege, ma pedig már a mi konyhánkból sem hiányozhat a villanydaráló. Azonban nem számít a kor, és nem számít a technika, ugyanis egy biztos: a jó kolbász kemény munkából, verejték árán születik. Egy egész éves munka megkoronázása.
Azért, mert a jó csabai kolbász készítése rengeteg erőfeszítés után művészetté válik. Igen művészetté, hiszen keményen bele kell tennünk a magunk részét. Benne van az energiánkon és időnkön kívül a szorgalmunk, a figyelmünk, az alázatosságunk és nem utolsó sorban a hagyományaink tisztelete.
Azért, mert a csabai kolbász igazi népi produktum, a békéscsabai népi élet sajátos tartozéka. Nincs egyetlen, eredeti receptje, minden családban apáról fiúra szálnak a kolbászkészítés fortélyai. Abban mindenki megegyezik, hogy a jó kolbász csak sertéshúsból készülhet, annak is mindenfajta húsából, combból, karajból, oldalasból, tarjából. Így nem lesz a kolbászunk se túl zsíros, se túl száraz. Az ízesítés alapja minden családban a négy szent fűszer: a paprika, a só, a köménymag és a fokhagyma. Azonban ezek felhasználásának aránya okozza a különbséget, ezért nincs két egyforma csabai kolbász.
Azért, mert a csabai kolbász összetartó erő. Két nép, a magyar és a szlovák közösség összetartozását, együttműködését, békében való együtt élését szimbolizálja. Ez a nagyszerű csemege a két nemzetség különböző kultúrájából, azonban azok egymásra hatásából született.
Azért, mert a csabai kolbász igazi delikátesz, kulináris ínyencség. A magyar ember pedig különleges vonzalmat táplál a konyhai finomságok iránt. A magyar ember szereti a hasát, ezt a makacs tényt bizonyítja, hogy az evésre és az ivásra van a legtöbb szavunk. A görögöknek a hajózással kapcsolatos dolgok kifejezésére, a rómaiaknak a gyilkolás módozataira létezik számos kifejezésük, minden népnek arra, amit a legtöbbször művel, művelt. Nincs a világon még egy nyelv, amelynek az étkezés árnyalataira annyi kifejezése lenne, mint a magyarnak.
Azért, mert a csabai kolbász státusszimbólum. A fitnesz-forradalom korában, amikor reggel, délben, este különböző fogyókúrákkal próbálnak hatni ránk a reklámok. Amikor azt éreztetik velünk, hogy vétkezünk, ha lefekvés előtt a nyitott hűtőajtó előtt állva elmajszolunk egy karéj kolbászzsíros kenyeret, akkor igenis státusszimbólum a csabai kolbász. Minden tiszteletem a tönkölybúzáé és a lucernacsíráé, de én mégis maradok a csabai kolbász mellett.
Azért, mert a csabai kolbásznak fesztiválja van, immár a tizenharmadik. Ez a fesztivál tizenkét esztendeje hirdeti a magyar húsból, magyar alapanyagból, magyar hozzáértésből készült hungarikum, a csabai kolbász fontosságát, kiválóságát. A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy egyre szélesebb közönség ismerje meg a csabai kolbászt, annak több évszázados hagyományát, különleges receptjét, receptjeit. Kiváló alkalom, hogy vendégül láthassuk rokonainkat, barátainkat. Néhány napig újra Békéscsaba lesz a világ közepe. Néhány napig minden békéscsabai polgár és minden kedves vendég feltöltődhet, kikapcsolódhat és legálisan gyarapíthatja súlyfeleslegét.

Miért a csabai? Azért, mert szeretjük.

Írás közben jön meg az étvágy. Időközben feleségem elkészült a másik kedvenc ételemmel, a cigánykával, ezért zárom soraimat, remélem, találkozunk a fesztiválon.


Tisztelettel:

Vantara Gyula

kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_01.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_02.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_03.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_04.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_05.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_06.jpg
kepgaleria_kolbaszfesztival_2009_07.jpg


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds