szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.01.06.  
2605 alkalommal olvasva
Vantara Gyula polgármester levélben köszöntötte Petrovszki Mihályt

Békéscsaba, sőt Békés megye első olimpikonja a napokban ünnepli 60. születésnapját. Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere levélben köszöntötte Petrovszki Mihályt, az egykori sikeres judóst.

Bár Békéscsaba városa több olimpiai résztvevővel is büszkélkedhet (a jelenlegi kutatások alapján 38-an vannak), az első, aki csabai egyesület színeiben jutott el az olimpiai játékokra, az 1972-ben induló Petrovszki Mihály, a Honvéd Szalvai SE egykori judosa volt.
A jelenleg is Békéscsabán, Mezőmegyeren élő cselgáncsos az elmúlt években több súlyos betegségen (agyvérzésen, infarktuson) esett át, mely maradandó nyomokat is hagyott, de sportmúltjának, akaraterejének, s családja szerető gondoskodásának köszönhetően – a körülményekhez képest – jó egészségi állapotban ünnepelheti kerek évfordulóját.
Petrovszki Mihály 1950. december 26-án, Békéscsabán látta meg a napvilágot. 60. születésnapja alkalmából Vantara Gyula polgármester levélben köszöntötte a kiváló sportembert.
„Városunk sporttörténelme szempontjából különösen fontos az Ön személye és pályafutása – fogalmazott Vantara Gyula –, hiszen Ön az első sportolónk, aki békéscsabai színekben harcolta ki a részvételt az olimpiai játékokra. A müncheni (1972.), majd a montreali (1976.) szereplése mellett Európa-bajnoki bronzérmére, világbajnoki 5. helyezésére, s több mint egy évtizeden átívelő válogatottságára is joggal lehet büszke!
Ön a 70-es, 80-s években Európa legjobb judósai közé tartozott saját súlycsoportjában, pedig egy időben idehaza méltatlanul háttérbe szorították. Éppen vidéki mivolta révén folyamatosan hátrányból indult a fővárosiakkal szemben mind a bajnoki viadalokon, mind a válogatott szereplések alkalmával. Mégsem igazolt el Békéscsabáról soha. A sérelmeken felülemelkedve szorgalmának, kitartásának, tehetségének köszönhetően összességében igen szép és eredményes karriert futott be. Úgy gondolom, ez nagyon komoly sportemberi értékekről tesz tanúbizonyságot. Kérem, fogadja köszönetemet, őszinte elismerésemet a sportsikerekért!”

Petrovszki Mihály élettörténetének leírása, sportrelikviái – a többi csabai kötődésű olimpiai résztvevőével együtt – megtekinthetők a Békéscsabai Városi Sportcsarnok sporttörténeti gyűjteményében.


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds