szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.01.27.  
2368 alkalommal olvasva
Belvízvédelem

Miért aktuális most?
A Békéscsaba Polgári Védelmi Kirendeltség területén a 2010-es évben összességében átlagosan 800 mm csapadék hullott. Vannak olyan területek, ahol az átlagos csapadékmennyiség meghaladja az 1000 mm-t.
Az elmúlt évben október kivételével minden hónapban megdőlt a csapadékrekord.

Jelenlegi helyzet ismertetése.
A korábbi időszakokhoz képest előrelépés, hogy a települések belterületein kevesebb probléma adódik. Ez főleg abból adódik, hogy az önkormányzatok nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a belterületi csapadék elvezetési problémákat - az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve – megszüntessék.
Az őszi és a tavaszi belvízből adódó feladatok jelentős része a külterületi tanyákon jelentkezik, ezért a tanyavilágban élők vannak leginkább veszélyeztetve.

Mi várható a következő időszakban?
Sajnos a talajvíz telítettsége szinte 100%-os, ezért a legkevesebb csapadék is okozhat olyan helyzetet, amikor a településeknek védekezniük kell. Sajnos az előrejelzések alapján fel kell készülni arra, hogy tavasszal is nagyobb mennyiségű csapadék várható. A védekezést tovább kell folytatni, mind a lakosságnak, az önkormányzatoknak valamint a területen dolgozó vízgazdálkodási szervezeteknek és szakembereknek. Fontos, hogy összehangolt legyen a védekezés, mert csak így lehet eredményt elérni.

Kinek milyen feladata van?
Az elsődleges beavatkozó szerv a tűzoltóság, ők tudnak a leggyorsabban a helyszínre érkezni, és ha szükséges beavatkozni a területen, de ez ő tevékenységük lokális és aránylag rövid időtartamú.
A belterületen folytatott védekezés, önkormányzati feladat. Az önkormányzat több esetben szerződést köt egy gazdálkodó szervezettel a belvízvédelmi feladatok ellátására.
Amennyiben a védekezés meghaladja az elsődlegesen védekezők lehetőségeit, akkor a védelemszervezésbe belép a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és annak helyi szervei a Polgári Védelmi Kirendeltség és Irodák. A védekezéshez biztosítani tud eszközöket (pl. szivattyúkat, homokzsákot).
Ha a helyzet súlyosbodik, akkor az esetleges kitelepítések és védekezési feladatok koordinálásában és végrehajtásában végzi a rendeltetésszerű feladatait.

A lakosság mit tehet a problémák elkerülése, megoldása érdekében
A vízkárelhárítás - mint minden védekezés - a prevenciónál kezdődik, és ez tekinthető a legolcsóbbnak.
A védekezés az állampolgárok közvetlen lakó környezeténél kezdődik. Fontos, hogy mindenki az ingatlanán gondoskodjon a belvíz elvezetéséről, valamint az ingatlana előtti csapadékelvezető árok, illetve annak átereszének karbantartását időben végezze el.
A védekezés, csak akkor lehet eredményes, ha mindenki megteszi azt, ami a védekezés során ráhárul. A társulatok a kezelésükben lévő csatornák tisztítását, karbantartását végezzék, és ugyan ez a feladat hárul a vízügyi igazgatóságokra is az általa üzemeltetett csatornák esetben.

Ha baj van, kihez lehet fordulni
Munkaidőben: A település polgármesteri hivatalához (66/523-818)
Munkaidő után: Tűzoltóság (105) vagy a Katasztrófavédelem (112) ügyeleteire


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds