szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.01.31.  
3138 alkalommal olvasva
Közgyűlési döntések

Erősebb védőhálót sző a város
Rendkívüli gyermekvédelmi támogatással, új elemként iskolakezdési támogatással és a felsőfokú tanulmányokat támogató segéllyel szeretné az eddigieknél jobban segíteni a rászoruló családokat a város – olvasható a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló rendeletben, amelyről január végén tárgyalt a közgyűlés.
A tartós munkanélküliség, a növekvő árak sok esetben azoknak a családoknak a teherbíró képességét is próbára teszik, amelyek pár évvel, pár hónappal ezelőtt még fedezni tudták a közüzemi számlákat, az iskolakezdés vagy a felsőfokú tanulmányok költségeit. Országszerte megfigyelhető a hátrányos helyzetű rétegek egyre erőteljesebb és egyre gyorsabb leszakadása. A város a családok terheinek részbeni átvállalásával igyekszik a gyermekek, fiatalok veszélyeztetettségét megelőzni, a helyi védőhálót megerősíteni, ezért minél gyorsabban próbál reagálni a mindennapi élethelyzetekre, és enyhít a rendelet korábbi szigorán.

368 ember közfoglalkoztatására pályázik Békéscsaba
A közfoglalkoztatás eddigi rendszerét január elsejétől a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program váltotta fel, amelynek keretében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pályázatot hirdetett meg rövid és hosszabb távú közfoglalkoztatásra. A közgyűlés januárban döntött arról, hogy Békéscsaba háromszáz fő rövidebb és hatvan fő hosszabb ideig történő közfoglalkoztatásának támogatására, valamint nyolc közfoglalkoztatás-szervező féléves foglalkoztatására nyújt be pályázatot.
A rövidebb időtartam ebben az esetben azt jelenti, hogy a bérpótló juttatásra jogosultakat napi négyórás munkaidőben legalább kettő, de legfeljebb négy hónapig lehet foglalkoztatni a minimálbér időarányos részéért, tehát négy órában a feléért. Az önkormányzat háromszáz ember négy hónapig történő foglalkoztatását pályázta meg, az önrész itt 2,7 millió forint, a támogatási összeg több mint 52 millió forint lehet. A hosszabb időtartam minimum kettő, maximum tizenkét hónapos, legalább napi hatórás foglalkoztatást jelent, a támogatási arány hetventől száz százalékig terjedhet. A város hatvan ember – február elseje és november harmincadika között történő – nyolcórás foglalkoztatására pályázik, legfeljebb 19,3 millió forintos önrésszel és legalább 44,8 milliós támogatási összeggel. Közfoglalkoztatás-szervezőket március elseje és augusztus harmincegyedike között szeretnének alkalmazni napi nyolc órában, a tervezett önerő itt 1,8 millió forint, az elnyerhető támogatás 6,3 millió forint.
A közgyűlésen Takács Péter úgy vélte, jó volt a korábbi közfoglalkoztatási rendszer, amelynek keretében a jelenleginél többen dolgozhattak napi nyolc órában. Mint mondta, a négyórás minimálbéres munka egyáltalán nem biztosít megélhetést. Dr. Tőgye Ildikó osztályvezető megjegyezte: ma már nem az önkormányzat, hanem a munkaügyi központ határozza meg, hogy a rendelkezésre álló keretből hány embert, és hány órában lehet foglalkoztatni. Herczeg Tamás szerint az előző Út a munkába program valójában nem vezette vissza az embereket a munka világába. Végül Vantara Gyula rávilágított, hogy a kormány hosszú távon nem ideiglenes megoldásokkal, hanem új munkahelyek teremtésével szeretné megoldani ezt a kérdést.

A vízdíjon spórolunk, a közlekedésen egyelőre nem
Vantara Gyula a januári közgyűlés végén bejelentette, hogy egy kormánydöntés alapján mentesülnek a vízszennyezéssel kapcsolatos bírság megfizetése alól azok a települések, amelyeknél folyamatban van a szennyvíztisztító telep megépítése. Békéscsaba ezzel a döntéssel 214 millió forint megfizetése alól mentesül, ha ez nincs, akkor köbméterenként mintegy száz forinttal kellett volna emelni a vízdíjat.
A polgármester beszámolt arról is, hogy egyeztetett dr. Fónagy Jánossal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával a közösségi közlekedés támogatásának arányaival kapcsolatban. 2011-ben az állami költségvetés országosan 35,2 milliárd forinttal támogatja a közösségi közlekedést, ebből 32 milliárdot kap Budapest, a maradékon több mint száz település osztozhat, beleértve Békéscsabát is. Az államtitkár jelezte, hogy idén kívánják bevezetni a MÁV és Volán olyan egyesített formáját, amelyben az eddig különálló társaságok kiegészítik egymást, többek közt a menetrendet és az irányítási rendszer tagoltságát illetően. Vantara Gyula elmondta, hogy tavasszal új személyszállítási törvényt nyújtanak be, amelyben szét kívánják választani a szociálpolitikát és a közlekedéspolitikát. A cél egy hosszútávon finanszírozható, egységes, minőségi, és arányos közösségi közlekedési rendszer kialakítása.

Még mindig nincs kivitelező
Három milliós bírság kiszabásáról és a közbeszerzés előző körének érvénytelenítéséről határozott a Közbeszerzési Döntőbizottság a békéscsabai Agora-projekt komplex kivitelezése kapcsán. A régi épület bontási és az új multifunkcionális közösségi központ építési munkálatait tartalmazó nyílt tender korábbi harmadik helyezettje, az EnerGas Kft. kezdeményezte azt a jogorvoslati eljárást, amelynek eredményeként megszületett az elmarasztaló döntőbizottsági határozat. Az önkormányzat bírósági úton is kérhetett volna felülvizsgálatot, de a pályázati forrás nagyságrendjére és a kivitelezési határidőkre való tekintettel a várhatóan elhúzódó pereskedés helyett egy újabb, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás indításáról döntött a közgyűlés. Hrabovszki György (MSZP) a hivatalos közbeszerzési tanácsadó, vagyis a Darázs és Társai Ügyvédi Iroda felelősségének felülvizsgálatát követelte felszólalásában, amelyre reagálva Vantara Gyula polgármester elmondta, hogy nem szakmai hiba vagy figyelmetlenség vezetett a jelenlegi helyzethez. Ahogy fogalmazott: - Egyes érdekkörök érthetetlen törekvései nyomán szinte minden hasonló közbeszerzést megtámadnak, talán nem véletlen, hogy többek között a tatabányai Agora-projekt is ugyanebben a cipőben jár. A polgármester a hatályos közbeszerzési törvény hiányosságait is a kialakult helyzet egyik fő okaként említette. Az új közbeszerzés kiírásával párhuzamosan az önkormányzat ismét kérvénnyel fordul a támogató szervhez a kivitelezési határidő módosítására vonatkozóan, amelyre várhatóan egy hónapon belül érkezik válasz. A közbeszerzési bizottság határozatában kiszabott három milliós bírság mellett az önkormányzat további 900.000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére is köteles.

Elismerésekről zárt ajtók mögött
Banner Zoltán művészettörténészt, Ancsinné Laurinyecz Katalin világbajnok kézilabdakapust, valamint a Bereczkiné Harangozó Ildikó és Petrovszki Pál edzőpárost részesítette rangos elismerésben a város közgyűlése. A szatmárnémeti születésű Banner Zoltán a „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést kapta, aki íróként és előadóművészként is tevékenyen öregbítette városunk hírnevét, színesítette a megyeszékhely kulturális életét. A bölcsész végzettségű kultúrguru tanársegédkedett a Kolozsvári Egyetemen, volt minisztériumi főelőadó, több irodalmi-művészeti hetilap szerkesztőjeként tevékenykedett, dolgozott a békéscsabai Munkácsi Mihály Múzeum osztályvezetőjeként is és egészen 1997-ig vezette a csabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékét. Ezer fölé tehető különböző műfajú írásainak (cikk, tanulmány, esszé, vers) száma, amely mellett 39 önálló kötete is megjelent. 2004-ben kapta meg a Magyar Köztársaság Érdemkereszt Arany fokozatát, 2007-ben pedig a Móra Ferenc-díjat vehetett át.
„Békéscsaba Sportjáért” kitüntetésben részesült a Bereczkiné Harangozó Ildikó és Petrovszki Pál nevével fémjelzett edzőkollektíva, amelynek munkássága nyomán több korosztály tehetsége érhetett el számos hazai és nemzetközi sikert a torna világában. A város sportéletének egyik legendás alakja, Ancsin Mihályné Laurinyecz Katalin is hasonló elismerésben részesült, aki a kézilabda történetének első hivatalos világbajnokságán védte a győztes magyar válogatott kapuját. Az 1949-ben világbajnoki címet szerző Kati néni mindösszesen 40 éven keresztül szolgálta odaadóan és eredményesen városunk egyik legsikeresebb sportágát.

Közmunkaprogram és csomópont-átépítések
A városi közgyűlés döntésének értelmében Békéscsaba is pályázik a Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében igényelhető támogatásokra. A rövid határidőre való tekintettel január 17-én benyújtott egyik pályázat értelmében – amelyhez később csatolják a testületi döntés dokumentációját – összesen 60 fő közmunkás foglalkoztatását tervezik az idei év februárjától egészen novemberig hosszú távú közmunka keretében. Ezen pályázat kapcsán mintegy 45 milliós támogatási összeg mellett a város 19,3 milliós önerővel járul hozzá a közfoglalkoztatás megvalósításához. Emellett további 300 közmunkás rövid időtartamú - négy órás munkaidőben, négy hónapig – foglalkoztatását is tervezik, amelyre vonatkozóan január 31-én nyújtottak be pályázatot. A támogatás összege ez esetben több mint 52 millió forint lehet, amelyet nyertes pályázat esetén 2,7 milliós önerővel egészít ki az önkormányzat.
A belváros balesetveszélyes közlekedési csomópontjainak átépítését célozza az a szintén megpályázott tender, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából hirdetett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. A közgyűlés döntése értelmében a Bánszky utca–Derkovics sori és a Bajza utca–Árpád sori ikercsomópont jelzőlámpás csomóponttá alakítására pályázik az önkormányzat, amelyhez 12,3 milliós önerőt kell biztosítania a 2011-es költségvetésben. A közel 41 milliós összköltségű fejlesztés a belvárosi rehabilitáció kapcsán kiadott építési engedély egyik feltétele volt.

Veszteségkiegyenlítés
A Körös Volán Zrt. tavalyi veszteségeinek kiegyenlítését célzó önkormányzati támogatás összegéről is döntés született a képviselőtestület legutóbbi ülésén. Dr. Ferenczi Attila (FIDESZ) képviselő, mint a társaság tavalyi gazdálkodását vizsgáló eseti bizottság elnöke elmondta, hogy a közlekedési közszolgáltató kivételesen takarékos költségvetése valóban indokolttá teszi az önkormányzati kompenzáció megítélését: - A veszteség elsődleges oka a továbbra is az utasok számának és az állami támogatás mértékének folyamatos csökkenése, valamint az üzemanyagárak növekedése – pontosított Szarvas Péter vezérigazgató. A szolgáltató által igényelt 34,5 milliós 2010-es veszteségkiegyenlítési összeg helyett végül 17 milliós hozzájárulást javasolt a bizottság, melyet elfogadott a testület. Vantara Gyula polgármester hozzátette, hogy a társaság idei gazdálkodása kapcsán összesen mintegy 100 milliós veszteséggel lehet számolni, amelynek kiegyenlítésére 70 millió forint többletforrást biztosítanak a város 2011-es költségvetésében.

Debreceni nyomdászcég települ Békéscsabára
Hosszabb távon 70 új csabai munkahelyet eredményezhet az a bérleti előszerződés, melynek véglegesítésére a közgyűlés legutóbbi ülésén kapott felhatalmazást a megyeszékhely polgármestere. Vantara Gyula tájékoztatásából kiderült, hogy a debreceni illetőségű Schwaben Consulting Bt. nyomdaipari raktározás és kereskedelem céljából venné bérbe a több, mint 3000 négyzetméteres Balassa utcai csarnokot, éves szinten mintegy 40 milliós bevételhez juttatva az önkormányzatot. A polgármester örömtelinek nevezte a kezdeti időszakban 20 munkavállalót alkalmazó cég jelentkezését, amely tovább öregbítheti a hagyományosan erős csabai nyomdaipar hírnevét. A város első embere leszögezte, hogy az Északi Ipartelep fejlesztésével kapcsolatos korábbi célkitűzéseknek megfelelően a bérbeadás bevételeit teljes egészében a város adósságainak törlesztésére fordítják majd.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds