szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.11.06.  
2484 alkalommal olvasva
Heti Válasz: Békéscsaba jó úton jár

A békési megyeszékhelyet már a 19. század elején Európa legnagyobb falujaként emlegették, azóta természetesen kinőtte falusi mivoltát, és egy igazán pezsgő, 64 ezer lélekszámú színes várossá vált. Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található, a várost manapság „a délkeleti kapuként” emlegetik, ezzel is jelezve földrajzi fontosságát.

A jelenlegi városvezetés elődeitől egy olyan települést örökölt, amely elvesztette egykori vezető szerepét a térségben, szinte minden felmérésben az utolsó helyek egyikét foglalta el. Az új vezetés tudta, hogy Békéscsabának óriási adóssága van polgárai felé, ezért alapvető célul tűzte ki a város további leszakadásának megállítását, és egy reálisan megvalósítható fejlődési pályára állítását annak érdekében, hogy az elkövetkezendő évtizedekben kihelyezhesse az "Európai Város" táblát a helységnévtábla mellé.
Az utóbbi években az önkormányzat óriási erőfeszítéseket tett a gazdaság élénkítése és a munkahelyteremtés érdekében. A helyi vállalkozásokat gazdaságösztönző programokkal segítik, adókedvezményeket biztosítanak számukra. Minden új munkahely után 200 ezer forint támogatást ad a város a cégeknek. A vállalkozásbarát várospolitika létjogosultságát igazolja, hogy új, 20–50 főt foglalkoztató társaságok is alakultak az elmúlt időszakban, és a régóta itt működő jelentős cégek – Budapest Bank, Kner, Mondi Packaging, Tondach, Bora ital-nagykereskedés – újabb munkahelyteremtő fejlesztéseket valósítottak meg.

  • Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy Békéscsaba neve jól csengjen a hazai és a nemzetközi befektetők körében – sorolja a település előnyeit Vantara Gyula, a város 2006-óta regnáló polgármestere. Kedvező befektetési környezetet hoztunk létre, az önkormányzat a legmesszebbmenőkig partnere a beruházóknak. Folyamatosan együttműködünk az ITD Hungaryvel, és kapcsolatot építünk ki minden olyan ország nagykövetségével, amely befektetési lehetőségeket keres a régióban. Kiváló a szakképzési rendszerünk, alacsonyak a bér- és munkaköltségek. A városban és a környező településeken élő emberek szorgalmasak és kitartóak a munkában, ez szintén előnyt jelent. Működik a schengeni határ mellett található repülőterünk, ötven-hatvan utast szállító gépek fogadására alkalmas.
Vantara Gyula szerint ma már egyre nyilvánvalóbb, az autópálya hiánya és a vasút-korszerűsítés csúszása mind több érdemi befektetői tárgyalást hiúsít meg. A polgármester hiányolja azt is, hogy Békéscsaba az elmúlt húsz évben egyetlen, a kormány által támogatott termelői beruházásból nem részesült. A fejlődés azonban így sem marad el.
  • A város összesen 50 milliárd forint értékű pályázaton vesz részt, ezen projektek fele még bizonytalan, mert még az elbírálás szakaszában van. Azonban nagy öröm Békéscsaba számára, hogy az elnyert támogatások segítségével összesen 23-24 milliárd forint értékű beruházás valósul meg az elkövetkezendő években – mondja büszkén a polgármester. Legnagyobb programunk a csatornahálózat kiépítése és a szennyvíztisztítás korszerűsítése. A kivitelezési munkák költsége meghaladja a 17 milliárd forintot. Elindítottunk egy nagy ívű járdaépítési programot. Két év alatt 46 ezer m²-t újítottunk fel, illetve építettünk ki. Folytatódik az idegenforgalmi vonzerőnket is növelő kerékpárút-építési program, befejeződik a Békés–Békéscsaba, valamint a Kondoros–Békéscsaba közötti szakasz építése. Nagyon fontosnak tartom a belváros rehabilitációját, amelyre pályázati pénzekkel együtt kétmilliárd forintot fordíthatunk. A régi, elnéptelenedett főteret visszaadjuk a lakosságnak, ismét megtöltjük élettel. Az új térszerkezet alkalmas lesz nyári fesztiválok, rendezvények lebonyolítására, szabadtéri mozi üzemeltetésére és korcsolyapálya kialakítására. Restauráljuk a városháza homlokzatát, a volt Jankay-házat és a főtéri patikát. Új parkokat és köztereket hozunk létre. Épül a belvárosban egy parkolóház magánbefektetői tőkéből. Szeretnénk szabályozott keretek közé terelni a sétálóövezetben a gyalogos-, a kerékpáros- és a célirányosan közlekedő gépkocsiforgalmat. A főtérhez kapcsolódó ifjúsági ház helyén új kulturális központot alakítunk ki, szintén kétmilliárd forintból. Az Agóra elnevezésű projekt keretében épül egy 6000 négyzetméteres, többfunkciós új közösségi tér. Békéscsaba a térség gyógyturizmusához egyéb vonzó attrakciókkal is kapcsolódhat. Épül egy izgalmas kalandpark 438 millió forintból 43 hektárnyi területen. A beruházás második ütemében pedig egy 3000-5000 m² területű rendezvénycsarnok létesül, ahol helyet kap egy egész évben nyitva tartó „kolbászfalu”.

  • Továbbra is azon fáradozunk, hogy javítsuk a városlakók életkörülményeit, segítsük az itt élőket a mindennapokban. Törekszünk arra, hogy Békéscsaba élhető, szerethető település legyen, és polgárai büszkék legyenek városukra. Jómagam úgy látom, hogy az évtizedes lemaradás és perifériára szorulás után Békéscsaba végre elindult egy olyan úton, amellyel visszaszerezheti régi rangját, dicsőségét. Sok munka vár még ránk, hogy célba érjünk, de már a jó úton vagyunk. – összegez Vantara Gyula
Irányváltás
A rendszerváltás előtt a kedvező adottságai miatt Békéscsabát az ország éléskamrájaként emlegették, ennek köszönhetően az élelmiszeripari szektor foglalkoztatta a legnagyobb munkaerőt. Emellett a textil-, és könnyűipar fellegváraként is ismert a város. Az átalakuló tulajdonviszonyok mellett a keleti piacon való térvesztés kedvezőtlenül hatott a város gazdasági életére és a rendszerváltással lassú sorvadásnak indult a békési megyeszékhely.
2006-ban változás történt a városvezetésben, a szavazók bizalmának köszönhetően 16 év után új polgármestere lett Békéscsabának, Vantara Gyula (Fidesz) személyében. A tősgyökeres csabai városvezető új utakra terelte szülővárosát. A passzív, alvó települést felébresztette. Felismerte a városban rejlő lehetőségeket és a csabai emberek szorgalmára alapozva élhető és szerethető Békéscsabát kíván létrehozni. Az eltelt három esztendő Vantarát igazolja, hiszen a város számos területen előrelépett és megszűnt az elvándorlás, sőt az utóbbi időben már nő a lakosok száma. Ma már sok esetben pozitív példaként emlegetik Békéscsabát. Napjainkban nagyhatalmak nagykövetei érdeklődnek a város befektetési lehetőségeiről.

A csabai hungarikum
Néhány hete ért véget az ország egyik legjelentősebb, több tízezer embert vonzó gasztronómiai rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál. Az idei eseményen minden eddiginél több vendég vett részt, és a kolbászkészítő csapatok száma is rekordot döntött.
A közkedvelt hungarikum, a száz éves hagyományra visszatekintő sajátos háziipari termék hamarosan egész évben nyitva tartó otthonra lel az épülő Kalandpark területén megszülető Kolbászfaluban.

Zöldülő város
Békéscsaba déli fekvése miatt éves szinten itt a legmagasabb a napos órák száma, ezért a napenergia hasznosítása kézenfekvő megoldásnak tűnik. A város előnyt szeretne kovácsolni abból is, hogy hatalmas geotermikus energiamező található a település alatt, ami akár a befektetők számára is vonzó lehet. Mindezidáig kiaknázatlan lehetőséget rejt a város termálvízkészlete is. A közeljövőben, ezen természeti kincsek létét kihasználva az önkormányzat szeretné az intézményrendszerét átállítani a környezetbarát energia használatára.

Lakosságbarát önkormányzat
A városvezetése célul tűzte ki a lakosságbarát önkormányzat megvalósítását, továbbá azt, hogy megteremti a XXI. század követelményeinek megfelelően az akadálymentes és többcsatornás ügyintézés feltételeit. Ennek keretében, tavaly tavasszal Magyarországon egyedülálló módon Békéscsaba Polgármesteri Hivatalában került bevezetésre a WAP alapú, mobil telefonon történő ügyintézés. Azóta a békéscsabaiak, mint modern városlakók mobiltelefonon is tarthatják a kapcsolatot az önkormányzattal. SMS üzenetben tájékoztatást kérhetnek, időpontot foglalhatnak és megtehetik az előkészületeket az ügyintézéshez.

Hajrá lányok!
Kéthetente megtelik a városi Sportcsarnok a békéscsabai kézilabdás lányok mérkőzésein. Az önkormányzati tulajdonban lévő egyesület sikert sikerre halmoz. 2007-ben még éppen bennmaradt a csapat az első osztályban, 2008-ban már a nyolcadik lett. Az idei esztendőben a várakozásokat felülmúlva a negyedik helyet szerezték meg a lányok, ezzel kivívta a nemzetközi, EHF - kupában való részvétel jogát. A város a nagycsapaton kívül a fiatalabb korosztály munkáját, bemutatkozását is segíti, ezért az idei esztendőben az utánpótlás területén végzett kiemelkedő munka elismeréseként a Magyar Kézilabda Szövetség a Magyar Kézilabdázásért kitüntető címben részesítette az önkormányzatot. További öröm a sportág békéscsabai szerelmeseinek, hogy a magyar kézilabda történelemben először választottak női szakvezetőt a női kézilabda-válogatott kapitányának Mátéfi Eszter a Békéscsabai Előre NKSE vezetőedzőjének személyében.

Sokszínű programkínálat
Békéscsaba minden évszak, minden hónapjában változatos rendezvényekkel igyekszik kiszolgálni a városlakókat és az érdeklődő vendégeket. A legnagyobb figyelem természetesen az októberi Kolbászfesztivált kíséri, azonban igyekszik felzárkózni a gasztronómiai események sorában a májusi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, illetve az augusztusi Lecsófesztivál. A színvonalas programok sorából kiemelhető a közel egy hónapig tartó Tavaszi Fesztivál, a Csaba Expo Nemzetközi Kiállítás és Vásár, a SCHERZO (Zenés Ifjúsági Színpadok Országos Fesztiválja), a Városházi Esték programsorozat, a Békéscsaba –Arad Nemzetközi Szupermaraton, a ZENIT (Zenei Ifjúsági Találkozó) és az Országos Szólótáncfesztivál.

Fürdő a város szívében
Az önkormányzat idén vette át a városi Árpád Gyógy- és Strandfürdő üzemeltetését, azért hogy a békéscsabai polgárok elérhető áron vehessék igénybe az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat. Az 1912-ben telepített fürdő főépülete igazi látványosság a várost átszelő Élővíz-csatorna mellett. Az 1200 m²-es élményfürdő és a gyógyvizes medencék egész évben várják a látogatókat.

Forrás: Heti Válasz


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds