szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.03.17.  
2948 alkalommal olvasva
Méltóságteljesen ünnepelt Békéscsaba

Békéscsabán, a városháza dísztermében, a kitüntetettek köszöntésével indult az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségsorozat március 15-én, amikor még az égiek is mellénk álltak, és a gyönyörű napsütésnek örülhettünk.
- Olyan emberek előtt tisztelgünk ma, akik városunkban elévülhetetlen érdemeket szereztek, maradandót alkottak, kiemelkedően tették a dolgukat és teszik ma is - mondta Vantara Gyula polgármester a kitüntetettek díszünnepségén. A jelenlevő vendégeket - köztük Fekete Pált, Békéscsaba díszpolgárát, Köles István alpolgármestert, dr. Szvercsák Szilvia aljegyzőt, valamint dr. Fábián Ágnes és Herczeg Tamás tanácsnokokat - Józsa Mihály köszöntötte, majd Tóth Péter zongoraművész játéka után következett a díjak átadása.

Békéscsabáért kitüntetést kapott Várkonyi János festőművész, aki a József Attila iskolában tanított rajzot, 1982 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, és 1988-tól szellemi szabadfoglalkozásúként tevékenykedik. A Békéstáji Művészeti Társaság alapító tagja, számos kiállításon mutatta be munkáit itthon és külföldön, és rendszeresen városi rendezvényeket segít képei felajánlásával. Művészetével, pedagógiai tevékenységével formálta, alakította a felnövekvő nemzedékek és a felnőttek esztétikai érzékét.
Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetésben részesült Bartus Gyula. A színművész pályáját 1981-ben kezdte Nyíregyházán, játszott Pécsett és Veszprémben, majd 1992-ben a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett. 1999-ben Miskolcra szerződött, de 2003-ban visszatért és azóta is egyik legelismertebb művészünk. Több színdarabot írt, a Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége pályázatán harmadik helyezést ért el. Emlékezetes Életek árán című drámája, amellyel az 1956-os forradalomnak állított emléket az ötvenedik évfordulón.
Békéscsaba Sportjáért kitüntetést kapott Forczek Győzőné testnevelő, a kettes iskola pedagógusa, akinek tanítványai közül többen a korosztályos vagy felnőtt válogatottságig vitték, világversenyekre jutottak el. Szakmai irányításának köszönhetően az intézmény két alkalommal az ország legeredményesebb, tavaly a második legeredményesebb iskolája lett. Húsz évig volt a női kézilabda klub utánpótlás-nevelő edzője, jelenleg a fiúk versenyeztetését biztosító egyesület elnöke. Ugyancsak Békéscsaba Sportjáért kitüntetésben részesült a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club edzői kollektívája, amelynek tagjai a következők: Tóth Sándor, Czeglédi Katalin, Germán Tibor, Urbanikné Rosza Mária, Kurucsó Péter, Solticz Kálmán, Medovarszki János, Erdős Péter, Eperjesi László, Adorján László, Forczek Győző és Vaszkán Gábor. Az atlétikai klub 2008-ban, az országos utánpótlás korúak pontversenyében, kilencvenegy klub közül az első helyen végzett, és abszolút pontversenyben a harmadik helyen zárt. Versenyzőik harmincnyolc országos bajnoki címet, nyolcvanegy érmet nyertek, a nemzeti korosztályos válogatottba nyolcan kaptak meghívást. Márton Anita, Petrovszki Tibor és Baji Balázs döntősként végzett a junior világbajnokságon, és nyolc országos csúcsot döntöttek meg tavaly. A klub nevéhez fuzodik a Békéscsaba-Arad szupermaraton és az ezreket megmozgató utcai futóversenyek.

Látványos díszmenet, békés ünneplők

Rengeteg ember jött március 15-én a Szent István térre és a Kossuth térre ünnepelni, magyarságát megélni és a programok kedvéért. Állt a tömeg az út mellett, majd a Kossuth szobornál, a gyerekek a huszárokat és a táncosokat lesték, a felnőttek el-elmerengtek kicsit.
A kitüntetési díszünnepséget követőn rendkívül látványos volt az a menet, amelyben a József Attila iskola huszárai, a Hétpróbás Néptánciskola növendékei, a Körös-parti Vasutas Fúvószenekar és a Kentaur Lovasegylet lovas huszárai érkeztek a városháza elé. A menet az országzászló felvonása után a Kossuth szoborhoz vonult, ahol Józsa Mihály köszöntötte a kitüntetetteket és Békéscsaba ünneplő közönségét, majd a polgármester következett.
- Szerettem volna méltatni a márciusi ifjakat. Beszélni szerettem volna március tizenötödike jelképpé válásáról, arról, hogy 161 esztendeje fejezi ki nemzetünk szabadság utáni vágyát. Azonban az élet közbeszólt, ma olyan hatások érik társadalmunkat, amelyek mellett nem mehetünk el... Válság van, amely egy korszakos változás látványos és gyötrő kísérőjelensége. Választott vezetőink tehetetlenül asszisztálnak a folyamathoz, azonban mi Békéscsabán tesszük a dolgunkat. Nagyszabású beruházásokra készülünk, programjaink a tervezett ütemben folynak, megmaradnak a munkahelyek és reményeink szerint újak létesülnek. A ´48-as forradalmárokhoz hasonlóan érezzük a hanyatlás szelét, tudjuk, hogy ez ellen egy új irány, az összefogás politikája emelhet gátat. Ne csüggedjünk, dolgozzunk tovább együtt és higgyünk egymásban - mondta Vantara Gyula.
A program folytatásaként a Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola tanulói adták elő a Tűzön át az égbe címú zenés, irodalmi műsort Vikidál Gyula közreműködésével, majd a koszorúzással zárult a békés, méltóságteljes ünnepség.

Téravató Mezőmegyeren

Stílusosan március 15-én, három óra tizenöt perckor csendült fel a Himnusz a Baiczer zenekar kíséretével Mezőmegyeren, a Kossuth utcáról nyíló Március 15. tér névadó ünnepségén.
A szép számban megjelent vendégeket, köztük Vantara Gyula polgármestert, Varga Gábor, az Arany János Művelodési Ház vezetője köszöntötte, majd Hricsovinyi Tamás, a körzet önkormányzati képviseloje mondott ünnepi beszédet. Ahogy fogalmazott, felemelő kötelességünk emlékezni történelmi sorsfordulónkra, amelyben a polgári haladás volt a tét, akárcsak napjainkban, és amelytől többnek, igazabbnak érezzük magunkat. A délután megkapó momentuma volt, hogy a tér avatására szánt nemzeti színű szalagot, három kisgyermek - Futó Vince, Zsombor és Zsófia - tartotta. A szalagot a polgármester vágta át, Hricsovinyi Tamás egy darabkáját rögtön neki is adta, hogy "meg ne feledkezzék a megyeriekről", majd közösen egy kőrisfát ültettek a térre.
Az ünnepség ezután a művelődési házban folytatódott, ahol a szabadságharc tiszteletére címerkiállítást rendeztek, műsort adott a Mezőmegyeri Asszonykórus, az Arany Színjátszó Kör és a Trefort Ágoston Fiúkórus.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3630 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.068seconds