szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.03.24.  
2404 alkalommal olvasva
Szigorú ellenőrzések biztosítják Békéscsaba új csatornahálózatának üzembiztos működését

A Békéscsabán közel egy éve zajló szennyvízberuházás keretében több utcában már megépült a korszerű szennyvízelvezetést biztosító csatorna. A lakossági rákötéseket megelőzően az elkészült csatornaszakaszokon szigorú ellenőrzésekre kerül sor annak érdekében, hogy a csabaiak megbízható, üzembiztos hálózatot vehessenek használatba. A projekt résztvevői sajtóesemény keretében mutatták be a megépült vezetékek átadását megelőző, többlépcsős műszaki ellenőrzés folyamatát.

A békéscsabai szennyvízberuházás indulása óta a város több területén elkészült a korszerű szennyvízelvezetést biztosító, összesen több mint 60 km csatorna. A kivitelezést követően azonban szigorú, három lépésből álló ellenőrzésre kerül sor, mielőtt az érintett háztartások csatlakozhatnak a város megújuló szennyvízhálózatához.

A csatornaépítési munkálatok befejezése és az önkormányzati projektszervezet hivatalos rákötési engedélyének kézhezvétele között műszaki szempontból fontos folyamatok zajlanak. A beruházás sajtóeseményén bemutatták azokat a vizsgálatokat, amelyekre egy adott csatornaszakasz átadását megelőzően kerül sor. Az ellenőrzések segítségével a projekt érintett résztvevői megbizonyosodnak arról, hogy az elkészült gerincvezeték, valamint a házi bekötések megfelelnek a szigorú műszaki előírásoknak.

A bemutató során a szükséges ellenőrzések között elsőként geodéziai bemérést végeztek, hogy a csatorna megfelelő föld alatti elhelyezkedését vizsgálják. Ezt követően víztartási próbára került sor, amelynek célja, hogy a csővezetékek, aknák tömítettségét ellenőrizzék. Ehhez a csatornát feltöltötték vízzel, és azt vizsgálták, hogy a csőben, illetve az aknában van-e vízveszteség, vagyis nem szivárog el a víz. Ezután következett az ún. kamerás vizsgálat – melyre egyébként a víztartási próbát követően 90 nappal kerül sor –, amelynek során egy önjáró kamera a csatornaszakaszon belülről végighaladva készített felvételt a csatornáról. A felvételek kiértékelése során a szakemberek meggyőződnek a vezeték folytonosságáról, megfelelő eséséről, valamint arról, hogy nincs-e szivárgás, vagy egyéb műszaki probléma az érintett szakaszon. A bemutatott vizsgálatok elvégzését követően kerülhet sor a csatornavezeték átadására.

„A Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése projekt legfontosabb célja, hogy a szennyvízhálózat korszerűsítése és bővítése révén több mint 9000 csabai háztartás élete váljon könnyebbé és kényelmesebbé. Ahhoz, hogy a csabai lakosok garantáltan jó minőségű, minden szempontból megfelelő állapotú hálózatot vehessenek használatba, elengedhetetlen a mai eseményen bemutatott vizsgálatok elvégzése. A csatornaszakaszok ellenőrzésének folyamata, a megkövetelt szigorú feltételek a lakosság érdekeit szolgálják.” – mondta el a rendezvényen Sztankó Ilona, az önkormányzati projektszervezet vezetője.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds