szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.11.12.  
2555 alkalommal olvasva
Kiemelt projekt belvárosunk felújítása

Kiemelt projektté nyilvánította Békéscsaba belvárosának felújítását a kormány, és biztosítja a beruházás 1,9 milliárd forint összköltségének mintegy 60 százalékát.

A tervezett fejlesztések az alábbi területet foglalják magukba:

Szent István tér - Luther utca - Irányi utca - Munkácsy utca –Bartók Béla út - Szabadság tér által határolt terület.

Konkrét fejlesztések:

A Szent István tér fejlesztésével – a Szent István tér revitalizációja 12 400 m²-en, főtér funkció kialakítása, parkosítás 5800 m²-en, 188 db parkbútorzat kihelyezése - egy fesztiválok, nyári rendezvények, szabadtéri mozi, téli korcsolyapálya befogadására alkalmas közösségi tér kialakítása valósul meg, illetve térinformatikai rendszer beszerzésére kerül sor.

A Szent István téren ezen kívül négy épület homlokzat-felújítása történik meg 3845 m²-en: a Szent István tér 7., a Szent István tér 8. a Szent István tér 10., Főtéri Sas Patika homlokzata kerül felújításra.

A Főtéri Sas Patikánál tetőszerkezet felújítás, homlokzati kőműves munkák, lábazat felújítás, bádogos munkák, homlokzati festés, nyílászárók cseréje. Az Univerzál Zrt. az önkormányzattal és az Élésker Kft.-vel közös projektcégben vesz részt (Csaba Belvárosi Parkolóház Kft.) egy 220 férőhelyes parkolóház terveinek készítésében, továbbá önállóan valósítja meg a saját ingatlanjának a tervezését.

Az Andrássy út I. szakaszán a térburkolat 1200 m²-en lesz felújítva, illetve parkosítás valósul meg 824 m²-en.

A belváros közlekedési rendje átláthatóvá válik a Kossuth téri csomópont átalakítása, a Luther utca- Irányi utca fejlesztése, Szabadság téri buszforduló rekonstrukciója által, továbbá 3750 m²-en új kerékpárút építése valósul meg.

A Luther utcai és a Bartók Béla úti gépjárműforgalom felgyorsulhat, könnyebb elérni és könnyebb elhagyni a városközpontot.

A belvárosi területek felújításával bővül a város közösségi tereinek száma, a felújított közterületek közelében az ingatlanárak emelkedése várható, jelentősen javul a belváros közlekedése a fejlesztéssel átalakul a közlekedési forgalom, a város imázsa, belső identitása erősödik, ami az idegenforgalom növekedésében is jelentős szerepet játszik.

A projekt keretében teljesen megújul Békéscsaba történelmi főtere, több lesz a zöldterület, illetve az olyan hely, amelyet kizárólag gyalogosok használhatnak majd. Hozzátette, hogy a beruházás megvalósulása után kisebb rendezvények és sportesemények megtartására is alkalmassá válik a Szent István tér. A szóvivő kitért arra: a fejlesztés várhatóan 2011 közepére készül el és azon túl, hogy növeli a város turisztikai vonzerejét, munkahelyeket is teremt.

Szollár Domokos emlékeztetett arra, hogy a szerdai kormánydöntéssel együtt összesen 20 megyei jogú város fejlesztési beruházása kapott már zöld utat. Mint mondta: néhány helyen - például Győrben, Sopronban, Miskolcon és Szolnokon - már a támogatási szerződést is megkötötték. Összegzése szerint 2013-ig a városrehabilitációs célra rendelkezésre álló 270 milliárd forint uniós forrásból eddig mintegy 100 milliárd forint felhasználásáról született döntés.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds