Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.03.27.  
2516 alkalommal olvasva
Közgyűlési döntések

Kiélezett közgyűlési szócsatára készült mindenki a város oktatási intézményrendszerének átszervezésére vonatkozó határozati javaslat kapcsán, amit végül komolyabb vita nélkül fogadott el a testület. Visszavonták az érintett igazgatói megbízatásokat és döntöttek az új intézmények vezetői pályázatainak kiírásáról is.

- Az élet írta ezt az előterjesztést – fogalmazott Kiss Tibor alpolgármester a testületi vitát megelőző rövid felvezetőjében, melyben újra felsorolta a tervezett racionalizáció szükségességét eredményező fontosabb körülményeket. Kiemelte az állami normatív támogatás mértékének folyamatos csökkenését (három év alatt 40%) és azt a már sokszor említett demográfiai hullámvölgyet is, melynek köszönhetően mára közel száz osztálynyi gyermek hiányzik a rendszerből. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban összesen 137 szervezettel egyeztetve alakították ki a tervezet végleges változatát. Az oktatási ügyekért felelős alpolgármester kitért azokra a szakértőkre, akik az átszervezés szakmai előkészítésében aktív szerepet vállalva járultak hozzá a racionalizációhoz, s megköszönte azt a - kritikus helyzet ellenére is – racionális hozzáállást, melyet az átalakításokban érintett szülők és pedagógusok többsége tanúsított.
Hrabovszki György (MSZP) szerint a testület elé került tervezeten látszik ugyan, hogy próbált megoldást találni a hosszas egyeztetés során felmerülő problémákra, viszont nem tartalmaz olyan egyértelmű megoldásokat, amely széles körben képes kezelni az ésszerűsítés aggályos intézkedéseit. Az egykori alpolgármester leszögezte, hogy nem támogatják a 10-es és 2-es iskola összeolvasztásának tervét, ahogy a Jankay diákotthonának megszüntetését sem, amelynek tevékenységét a Szent Györgyi Albert Gimnázium kollégiuma venne át.
- Tudomásul kell vennünk azt, hogy egy ésszerűsítés nélküli, továbbra is folyamatosan alulfinanszírozott rendszer komoly problémákat okozhat – reagált a kritikákra Dr. Ferenczi Attila (Fidesz). A pénzügyi bizottság elnöke hozzátette, hogy sajnos a friss beiskolázási adatok (két osztálynyival még mindig kevesebb első osztályos a rendszerben) alapján is jól látható a változtatások szükségessége. A Lencsési Részönkormányzat vezetője felidézte a köztestület e heti ülésének eseményeit is, ahol az átszervezés egyes pontjait érintő szavazások alkalmával egy kivételtől eltekintve - melyet nem egyöntetűen fogadtak el - mindegyik lépés kapcsán egyhangú elfogadó döntés született.
A vitát követő szavazáson a közgyűlési többség is az átszervezés mellett döntött, melynek részleteit az alábbiakban olvashatják:

A racionalizáció fontosabb elemei
1. Augusztus 1-től Lencsési Óvodának hívják majd a Napsugár Integrált Óvoda és a Lencsési Lakótelepi Óvoda összeolvadása után létrejövő intézményt.
2. Összeolvad a Kazinczy és a Trefort utcai Óvoda, de az integrált intézmény részévé válik a Szigligeti utcai Óvoda is. Az így létrejövő ovi a Szigligeti Utcai és Kazinczy-Iakótelepi Óvoda nevet kapta, a Trefort utcai épületet pedig kivonják az ágazatból.
3. Július 31-től „összeolvasztják” a József Attila és a Szabó Pál téri általános iskolákat, s létrehozzák a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.
4. Szintén július 31-től szűnik meg a 10-es és 2-es számú általános iskola, mely intézmények általános jogutódjaként augusztus 1-től létrejön a belvárosi Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Az irányi u. 14. sz. alatti székhellyel működő integrált iskola telephelyeként továbbra is az oktatási ágazatban marad a 10-es iskola Kazinczy utcai épülete.
5. A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Diákotthon kollégiumi épületében általános iskolai oktatás zajlik a következő tanévtől, az általános iskolások diákotthoni feladatellátását pedig a Szent Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium veszi át.
6. Az Arany Janos Középiskolai Tehetséggondozó Kollégium beolvad a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolába, a Gépészeti kollégiumi intézményegysége pedig a Közgé kollégiumi szervezetének részeként működik tovább. A változtatás július 31.-vel érvényes.
7. Megszűntetik az eddig önálló intézményként működtetett Békéscsabai Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságot, amelynek feladatát - egy előkészítés alatt álló megállapodás szerint - évi díjazásért vállalna át a Békés Megyei Önkormányzat.

Intézményvezetői megbízatások visszavonásáról és új pályázatok kiírásáról is szavaztak a képviselők, aminek értelmében 2011. július 31.-vel visszavonják az oktatási rendszer átszervezésében érintett intézmények igazgatóinak megbízását. Az összesen négy óvoda- és három iskolaigazgatót érintő határozat az Óvodai Gazdasági Ellátó Szervezet és a Szakértői Bizottság vezetőjének állására is vonatkozik. A jogutód nélkül megszűnő intézményeknél nem, de az összeolvadással létrejövő intézmények mindegyikében kiírják a vezetői beosztások betöltésére vonatkozó pályázatokat. Így összesen két általános iskola, három óvoda és a Gerlai Művelődési Központ igazgatói posztjára lehet majd pályázni - a testület júniusban dönt a megbízatások kiosztásáról.

Újabb 4 milliárdos kötvénykibocsátás
Szigorúan bevételnövelő beruházásokra fordítanák a fejlesztésre szánt kötvénytőkét

Az önkormányzatnak mérlegelnie kellett, hogy még a város adósságállományának komoly növekedése mellett is élni kíván-e a már elnyert, benyújtott, vagy előkészítés alatt álló pályázati lehetőségekkel, vagy egyszerűen lemond fejlesztési beruházásairól. Tény, hogy a 2013-ig hatályos uniós költségvetésben elkülönített fejlesztési források most állnak rendelkezésre, így a tervezett és akár 3-4 éven át húzódó bevételnövelő és megatakarításokat eredményező beruházások önerejét is most kell előteremteni – derült ki a közgyűlési vitán elhangzott többségi véleményekből. A város vezetésének álláspontja szerint ezért van szükség az újabb kötvénykibocsátásra, melyet az az ajánlattételi felhívás készít elő, melynek közzétételéről a legutóbbi közgyűlésen született döntés. Április közepéig várnak ajánlatokat a pénzintézetektől, amivel többen nem értettek egyet az ellenzék soraiból. Miklós Attila (MSZP) arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy az újabb kötvényügyletnek köszönhetően ötszörösére növekedhet a város adósságállományának szintje a négy évvel ezelőtti 2,5 milliárdos összeghez képest. Vantara Gyula válaszában az állami adósságszint mértékére emlékeztette a szocialista politikust, amely az előző kormány „áldásos” tevékenységének köszönhetően mára 2 milliós tartozást jelent minden egyes magyar lakos számára. Takács Péter (LMP) az egyes beruházásokhoz köthető fejlesztési hitel igénybe vételét javasolta a kötvénycsomag kibocsátása helyett, míg Strifler Attila (Jobbik) a város pénzügyi mozgásterének hosszú távú beszűküléséről és a várható törlesztési nehézségekről beszélt. Vantara Gyula az ellenzéki érvekre reagálva leszögezte, hogy az újabb 4 milliárdos kötvénytőke szigorúan olyan beruházásokra fordítódik majd, amely bevételhez juttatja a várost, vagy éppen megtakarításokat tesz lehetővé. Hozzátette, hogy míg a fejlesztési hitel kedvező kamatszinttel, legfeljebb 3 éves türelmi idő mellett, s kizárólag a fejlesztéssel párhuzamosan vehető igénybe, legalább 5%-os önerő biztosítására is kötelezi a hitelfelvevőt. Ezzel szemben a kötvényforrást - valamivel magasabb kamatszinttel ugyan, de - öt éves türelmi idő mellett sem kell rögtön felhasználni, vagyis a fejlesztési beruházásokig alkalom adódik a tőke pénzpiacon történő forgatására, valamint lehetőséget nyújt a fejlesztések teljes finanszírozására is.


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.066seconds