szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.04.01.  
2628 alkalommal olvasva
Megszüntetjük a környezetszennyezést

Vantara Gyula polgármester március 31-én tárgyalást folytatott Bak Sándorral, a Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatójával a Békéscsabán, a Vandháti úton található volt Patyolat Vállalat területén keletkezett környezetszennyezés felszámolása tárgyában.

Bak Sándor tájékoztatása szerint a volt Patyolat telephelyén található környezetszennyezés okozója jogutód nélkül megszűnt, a szennyezet terület kármentesítése emiatt az okozóra nem hárítható tovább, így ez állami feladat lett. Az Igazgatóság 2006-ban kapta meg feladatként a terület kármentesítését, melyre Európai Uniós pályázatot nyújtottak be, ez első körben támogatást is kapott. A projekt 2. fordulós dokumentációját még ebben az évben benyújtják, támogatási szerződés megkötése várhatóan 2012. március, a munkaterület átadása a kivitelezőnek 2012. június. A teljes mentesítési folyamat (a szennyezés, a szennyezett föld fizikai eltávolítása, a vegyszeres semlegesítés) 2015-refejeződik be, ezen belül a legsürgetőbb feladatok elvégzése, pl. a földeltávolítás még 2012-ben megtörténik.

Vantara Gyula elmondta, hogy az önkormányzat mintegy egy évvel ezelőtt értesült az érintett terület környezetszennyezéséről, azóta a Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal együttműködve készíti elő a terület kármentesítését.

A szennyezésért felelősre tovább hárítani a kármentesítés kötelezettségét nincs már mód, hiszen az jogutód nélkül megszűnt felszámolási eljárás során, így az állami feladattá válás tette lehetővé, hogy probléma megoldása uniós forrás bevonásával történjék meg, várhatóan mintegy 1,5 milliárd forint ráfordítással.

Önkormányzatunk az érintett lakosságot teljeskörűen tájékoztatni kívánja a kialakult helyzetről, a kármentesítés tartalmáról, menetéről. Ennek érdekében a jövő héten egyeztetés tartunk a Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetésével, majd április második hetében az érintett lakosság számára lakossági fórumot kívánunk tartani a polgármester, a körzet önkormányzati képviselője és az Igazgatóság vezetőinek részvételével, melyről kellő időben minden érintettet személyesen értesítünk.

Az Igazgatóság felmérése alapján megállapításra került, hogy a területen nincs veszélyhelyzet, de ennek ellenére kellő elővigyázatosság ajánlott a kerti fúrott és ásott kutak használata tekintetében, javasolt az ÁNTSZ vizsgálatát kérni a kutak vízminőségének megállapításához, melyhez önkormányzatunk támogatást is kíván biztosítani.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds