szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.06.16.  
2928 alkalommal olvasva
Fejlesztenek a békéscsabai „nagyhalak”

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat áprilisi adataiból kiderült, hogy Békés megyében a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest 18,6 százalék, a munkavállaláshoz megfelelő korú népességhez viszonyítva pedig 11,7 százalék volt az idei év negyedik havában. A Békéscsabán tevékenykedő, vagy csabai telephellyel is rendelkező nagyfoglalkoztatók változtathatnak ezen a mutatón, hiszen mint kiderült, komoly fejlesztések várhatóak 2011-ben, melyeknek egy részét már korábban elindították. A tervek között olyan beruházások szerepelnek, amelyeknek köszönhetően már idén nőhet a foglalkoztatottak száma.

A Linamar Hungary Nyrt. egy hét és fél milliárd forint összértékű fejlesztési projektet indított el az idén, amihez állami támogatást is kap a mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cég. A társaság illetékeseitől megtudtuk, hogy elsősorban új termelőeszközök beszerzéséről van szó, ami az autóipari kapacitás bővítését eredményezné, de informatikai korszerűsítést is terveznek, valamint a minőségbiztosítás és a logisztika területén is új eszközöket állítanak be. Az orosházi központtal működő cég esetében (amelynek békéscsabai telephelyén jelenleg is több mint kilencszázan dolgoznak – a szerk.) 2011-ben folyamatosan bővült a foglalkoztatottak létszáma: az említett fejlesztéshez kapcsolódóan kétszázötven új munkahely létesült.
A szintén békéscsabai telephelyen tevékenykedő Hirschmann Car Communication Kft.-nél a gyártóterület bővítését tervezik egy modern, mintegy ezerkettőszáz négyzetméteres gyártócsarnok felépítésével, amelyben adminisztrációs részleg, irodák és szociális blokk is helyet kapna. A cég további beruházása egy automata gyártósoros, új forrasztási technológia lesz – tájékoztatott Peter Inzenhofer, a cég ügyvezető igazgatója. A befektetések értéke mintegy kétmillió euró, amelyet nem pályázati forrásokból, hanem saját tőkéből finanszíroz a legmodernebb antennarendszerek gyártója, amelynek termékei jól ismert európai márkák autóiba, így például Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Peugeot gépkocsikba épülnek be. A társaság vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy az új munkahelyek létrehozását már megkezdték, az említett beruházás összesen mintegy hetven-nyolcvan új csabai munkahelyet jelent majd a jelenleg négyszázhatvan főt foglalkoztató cégnél.
A szintén békéscsabai Csaba Metál Rt.-nél is fejlesztenének – tudtuk meg Pintér Zoltán cégvezetőtől, aki elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a cég teherviselő képességét, majd eldöntik, milyen mértékű beruházást tesznek lehetővé a saját források és a rendelkezésre álló pályázati lehetőségek együttesen. Ahogy fogalmazott: – Optimális esetben telephelyfejlesztés és eszközbeszerzés is szóba jöhet az elkövetkező fél év, két év során. A tervezett fejlesztésnek része a munkavállalói létszám növelése is, amelynek mértéke elérheti a jelenlegi létszám akár húsz százalékát. A Csaba Metál Rt. csabai öntödéjében jelenleg kétszáznyolcvan fő dolgozik, a szeghalmi üzletágat is beleszámítva pedig a dolgozók összlétszáma meghaladja az ötszázat.
Az édesipari termékeket gyártó és forgalmazó Dolcetta Kft. már a tavalyi évben is százmilliós nagyságrendű fejlesztést végzett. Ennek keretében új gépek beszerzése mellett a Csorvási úti telephelyüket bővítették egy új csarnokkal, amelynek felszerelése hamarosan befejeződik. Mokrán Tamás ügyvezető elmondta, hogy 2010-ben száztizennyolc állandó alkalmazottjuk volt, de ez a létszám az év vége felé, vagyis a szaloncukorszezon idején kettőszázharminc főre is növekedett a határozott idejű megbízással dogozókkal és az egyszerűsített foglalkoztatottakkal. Az ügyvezető a cég egyik már nyertes pályázatáról is beszámolt lapunknak: az Új Széchenyi Terv munkahely-teremtési támogatást biztosító tenderén nyertek tizenötmillió forintot, amelyből plusz kilenc fő állandó alkalmazott foglalkoztatására nyílik lehetőség. Mokrán Tamás leszögezte, hogy reményeik szerint 2011-ben is a tavalyihoz hasonló mértékben tudnak fejleszteni, ami újabb munkahelyeket jelenthet az ország egész területére szállító, valamint Romániába és Szlovákiába is exportáló társaságnál.


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds