szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.06.16.  
1677 alkalommal olvasva
Fejlesztenek a békéscsabai „nagyhalak”

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat áprilisi adataiból kiderült, hogy Békés megyében a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest 18,6 százalék, a munkavállaláshoz megfelelő korú népességhez viszonyítva pedig 11,7 százalék volt az idei év negyedik havában. A Békéscsabán tevékenykedő, vagy csabai telephellyel is rendelkező nagyfoglalkoztatók változtathatnak ezen a mutatón, hiszen mint kiderült, komoly fejlesztések várhatóak 2011-ben, melyeknek egy részét már korábban elindították. A tervek között olyan beruházások szerepelnek, amelyeknek köszönhetően már idén nőhet a foglalkoztatottak száma.

A Linamar Hungary Nyrt. egy hét és fél milliárd forint összértékű fejlesztési projektet indított el az idén, amihez állami támogatást is kap a mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cég. A társaság illetékeseitől megtudtuk, hogy elsősorban új termelőeszközök beszerzéséről van szó, ami az autóipari kapacitás bővítését eredményezné, de informatikai korszerűsítést is terveznek, valamint a minőségbiztosítás és a logisztika területén is új eszközöket állítanak be. Az orosházi központtal működő cég esetében (amelynek békéscsabai telephelyén jelenleg is több mint kilencszázan dolgoznak – a szerk.) 2011-ben folyamatosan bővült a foglalkoztatottak létszáma: az említett fejlesztéshez kapcsolódóan kétszázötven új munkahely létesült.
A szintén békéscsabai telephelyen tevékenykedő Hirschmann Car Communication Kft.-nél a gyártóterület bővítését tervezik egy modern, mintegy ezerkettőszáz négyzetméteres gyártócsarnok felépítésével, amelyben adminisztrációs részleg, irodák és szociális blokk is helyet kapna. A cég további beruházása egy automata gyártósoros, új forrasztási technológia lesz – tájékoztatott Peter Inzenhofer, a cég ügyvezető igazgatója. A befektetések értéke mintegy kétmillió euró, amelyet nem pályázati forrásokból, hanem saját tőkéből finanszíroz a legmodernebb antennarendszerek gyártója, amelynek termékei jól ismert európai márkák autóiba, így például Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Peugeot gépkocsikba épülnek be. A társaság vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy az új munkahelyek létrehozását már megkezdték, az említett beruházás összesen mintegy hetven-nyolcvan új csabai munkahelyet jelent majd a jelenleg négyszázhatvan főt foglalkoztató cégnél.
A szintén békéscsabai Csaba Metál Rt.-nél is fejlesztenének – tudtuk meg Pintér Zoltán cégvezetőtől, aki elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a cég teherviselő képességét, majd eldöntik, milyen mértékű beruházást tesznek lehetővé a saját források és a rendelkezésre álló pályázati lehetőségek együttesen. Ahogy fogalmazott: – Optimális esetben telephelyfejlesztés és eszközbeszerzés is szóba jöhet az elkövetkező fél év, két év során. A tervezett fejlesztésnek része a munkavállalói létszám növelése is, amelynek mértéke elérheti a jelenlegi létszám akár húsz százalékát. A Csaba Metál Rt. csabai öntödéjében jelenleg kétszáznyolcvan fő dolgozik, a szeghalmi üzletágat is beleszámítva pedig a dolgozók összlétszáma meghaladja az ötszázat.
Az édesipari termékeket gyártó és forgalmazó Dolcetta Kft. már a tavalyi évben is százmilliós nagyságrendű fejlesztést végzett. Ennek keretében új gépek beszerzése mellett a Csorvási úti telephelyüket bővítették egy új csarnokkal, amelynek felszerelése hamarosan befejeződik. Mokrán Tamás ügyvezető elmondta, hogy 2010-ben száztizennyolc állandó alkalmazottjuk volt, de ez a létszám az év vége felé, vagyis a szaloncukorszezon idején kettőszázharminc főre is növekedett a határozott idejű megbízással dogozókkal és az egyszerűsített foglalkoztatottakkal. Az ügyvezető a cég egyik már nyertes pályázatáról is beszámolt lapunknak: az Új Széchenyi Terv munkahely-teremtési támogatást biztosító tenderén nyertek tizenötmillió forintot, amelyből plusz kilenc fő állandó alkalmazott foglalkoztatására nyílik lehetőség. Mokrán Tamás leszögezte, hogy reményeik szerint 2011-ben is a tavalyihoz hasonló mértékben tudnak fejleszteni, ami újabb munkahelyeket jelenthet az ország egész területére szállító, valamint Romániába és Szlovákiába is exportáló társaságnál.


2018.02.13.
67 alkalommal olvasva