szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.06.20.  
2443 alkalommal olvasva
Növelni kell a megújuló energiák arányát Képgaléria

Békéscsabán közel másfél éve működik az energiáért energiát program, amelynek lényege, hogy az energia-megtakarítással spórolt pénzt újabb energia-megtakarítást eredményező beruházásokra használja fel az önkormányzat. A közelmúltban városunkba látogatott Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára, aki elmondta, hogy a benyújtás előtt álló, 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiai program egyik fejezete is erről szól.

A Békéscsabai Regionális Képző Központban Molnár György igazgató vezetésével Bencsik János államtitkár, Vantara Gyula polgármester és Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke megtekintette az intézmény megújuló energetikai és klímatechnikai oktatóműhelyét, majd tájékoztatón számoltak be az élhetőbb környezetet szolgáló lépésekről.
– Lezárult a nemzeti energiastratégia konzultációs folyamata. Ezzel a programmal olyan fenntartható fogyasztási minták elterjesztésére törekszünk, amelyek révén kisebb anyag- és energiaigénnyel tudjuk kielégíteni a szükségleteket. A stratégia legfontosabb elemei az energiatakarékosság, az energiahatékonyság és a megújuló energiák arányának növelése, a jelenlegi 6-7 százalékról 35 százalékra – emelte ki az államtitkár.
– Békés megye gazdag a megújuló energiák terén, és élen járó lehet a geotermikus energiát illetően, de figyelnünk kell a sorrendre. A legfontosabb az ivóvíz-ellátás, a második a gyógyfürdők üzemeltetése, a harmadik a mezőgazdaság, a meleg vízre épülő kertészeti tevékenységek kiszolgálása, és csak ez után következik a sorban, hogy fűtésre használjuk a geotermikus energiát – hangsúlyozta Vantara Gyula.
Molnár György beszélt arról, hogy az elmúlt évben, a PannonForrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter keretében kifejlesztették a megújuló energetikai szaktanácsadó képzést. Céljuk, hogy ez a képzés minél szélesebb körben terjedjen el a Kárpát-medencében, és ennek eredményeként minden önkormányzatnál legyen egy megújuló energiákkal foglalkozó szakember. A központ összeállított egy olyan programcsomagot is, amely az épületenergetikai felújítások komplex munkaerőigényét kiszolgáló képzéseket kínál. Ennek célja, hogy mire elindulnak az energia-megtakarítást célzó lakás-átalakítások, addigra a szakmunkásoktól a szaktanácsadókig minden szakember a rendelkezésre álljon.
Bencsik János szerint a környezettudatos élethez jelentős szemléletformálásra van szükség, az Új Széchenyi Tervnek a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző pályázata éppen ezt célozza meg. A pályázaton 175 program nyert összesen 2,3 milliárd forint támogatást, a megyék közül Békés volt a legeredményesebb a maga 26 nyertes pályázatával. Békéscsaba az épületenergetikai pályázaton ért el sikert, mint ismert, 226 millió forint támogatást kapott a város a Szabó Pál téri iskola energiaracionalizálására.

megujulo_energia_01.jpg
megujulo_energia_02.jpg
megujulo_energia_03.jpg
megujulo_energia_04.jpg
megujulo_energia_05.jpg
megujulo_energia_06.jpg
megujulo_energia_07.jpg
megujulo_energia_08.jpg
megujulo_energia_09.jpg
megujulo_energia_10.jpg
megujulo_energia_11.jpg
megujulo_energia_12.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.048seconds