Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.06.28.  
2667 alkalommal olvasva
Közgyűlési döntések

Egységes irányítási rendszer a gazdálkodó társaságoknál
Többlépcsős és az új rendszer végső kialakításáig is folyamatos szakmai egyeztetéssorozat alapozta meg a közgyűlés döntését, melynek értelmében 2012 januárjától egységesítenék az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok irányítását. A város vezetése nem csak takarékossági okokból szorgalmazza az átszervezést, az ellenzék pedig az ellenőrzési jogkörök beszűkülésétől tart. A testület legutóbbi ülésének legfontosabb témája egyértelműen a törzsház konszernről szóló előterjesztés volt.

Az új rendszer véglegesítéséig zajlik majd az a már megkezdett szakmai egyeztetés, melynek eredményeként az érintett szervek szakértői is hozzájárulnak a legelőnyösebb struktúra kialakításához – kezdte a közgyűlési vitát megelőző bevezetőjét Vantara Gyula polgármester. Az összesen nyolc gazdálkodó szerv összevonásáról szóló döntést megelőzően Takács Péter (LMP) a jelenlegi rendszer összetételére utalva a döntési jogkörök arányos megoszlását méltatta, mely szerint a polgármester, a testület és a bizottságok hatáskörében hozott döntések és a tulajdonosi kontrollt végző felügyelőbizottságok munkája együttesen kellő működési hatékonyságot biztosít az egyes szervek számára. Ehhez csatlakozott Hrabovszki György (MSZP) szocialista képviselő is, aki szerint egy belterjes, a döntéseket elmismásoló társaság jöhet létre, amelynek működéséről nem kaphat pontos információkat a közgyűlés. Ahogy fogalmazott: - Az irányítás egységesítése mellett szavazva a képviselők közvetlen ellenőrzési jogköréről mond le a testület a konszern igazgatótanácsának javára, miközben az átszervezésből adódó költségcsökkenést a jelenlegi struktúrában is megspórolhatná a város.

Dr. Ferenczi Attila (FIDESZ) a városi intézményracionalizáláshoz hasonlította a tervezett változtatást, amelyre szintén gazdasági körülmények kényszerítették a várost. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az átszervezés célja továbbra is az ésszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb városi gazdálkodás rendszerének kialakítása. A pénzügyi bizottság elnöke külön kihangsúlyozta, hogy a konszern tagszerveinek stratégiai összehangolása, az egységes eredménytervezés és a központosított szolgáltatások folyamatos és átfogó ellenőrzésre nyújtanak lehetőséget, tehát felesleges a kontrolleszközök hatékonyságának visszaesésétől tartani. Ezt erősítette Vantara Gyula hozzászólása is, melyben a közgyűlés ellenőrzési jogköre kapcsán kijelentette, hogy a kontrollrendszer formájának és jellegének kialakításáról is maga a testület dönthet és a felügyelőbizottságok is megmaradnak. A polgármester szerint meg kell találni azt az arany középutat, amelyben a tulajdonos önkormányzat minden pénzügyi érdeke érvényesül, miközben nem szól bele minden „piszlicsálé” ügyecskébe. Strifler Attila (Jobbik) a konszern későbbi értékesítésével kapcsolatos aggályainak adott hangot a közgyűlésen, mellyel kapcsolatban a polgármester kisebb profiltisztítást – kizárólag az 1-2 százalékos résztulajdonok értékesítését – ugyan kilátásba helyezett, de elzárkózott a magasabb hányadú önkormányzati tulajdonrésszel rendelkező társaságok eladásának tervétől.

A közgyűlés végül elfogadta a törzsház konszern létrehozására vonatkozó határozati javaslatot, melyre vonatkozóan az IFOA Horváth&Partners Kft. dolgozott ki egy közel 7 milliós előkészítési tanulmányt. A cég szakértőjének beszámolójából kiderült, hogy hasonló holding-, vagy konszern jellegű társaságok kialakításán számos nagyobb város túlesett már. Ilyen a Debreceni Vagyonkezelő Holding és az Egri Törszház konszern is, amely jelenleg is hatékonyan működve segíti elő az említett városok gazdálkodását.


Fórumsorozat szeptemberben
Szeptemberben fórumsorozat keretében tájékoztatják a lakosságot a belváros rehabilitációja következtében felmerülő forgalmi rend változásairól és a közösségi közlekedés menetrendjében tervezett módosítások javaslatairól. - Összevont fórumokon ismertetjük az eddig kidolgozott elképzeléseket, s még az új rendszer véglegesítését megelőzően kérjük és várjuk a lakosok véleményeit a belvárosi felújítás munkálatai alatt - és azokat követően is – érvénybe lépő, új közlekedési rend kapcsán. – tájékoztatott Vantara Gyula. A polgármester hozzátette, hogy az ősz elejére tervezett négy-öt fórumon minden nagyobb városrész lakosai lehetőséget kapnak a tájékozódásra és javaslataik megtételére. A közösségi közlekedést érintő ügyek között szerepelt a 3-es, a 9-es és a 11-es buszjáratok menetrendjének július 1-től érvénybe lépő módosítása és a 2-es és 10-is iskola összevonása kapcsán felmerülő szülői igényekhez igazítva induló kiegészítő járatról szóló döntés is. A polgármester ez utóbbi kapcsán kijelentette, hogy a szeptembertől közlekedő kisegítő járatok kihasználtságát és hatékonyságát fél év múlva felülvizsgálják, ahogy az említett három buszjárat esetében is.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.068seconds