szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.06.30.  
1478 alkalommal olvasva
Indulnak a lakossági rákötések!

Fontos állomásához érkezett a város legátfogóbb fejlesztése: a több mint egy éve tartó munkálatok eredményeként elindulhatnak a lakossági rákötések. A szennyvízberuházás sajtótájékoztatóján megtörtént az első hivatalos rákötési engedély átadása, a következő napokban, hetekben Békéscsaba közel 400 háztartása számára nyílik meg a lehetőség, hogy kapcsolódjanak a projekt keretében megépülő szennyvízhálózathoz. Ez még csak a kezdet, a beruházás előrehaladásával további közel tízezer csabai háztartás követheti majd az „első fecskék” példáját.

Új fejezet kezdődött a békéscsabai szennyvízberuházás több mint egy éves történetében: elindulhatnak a lakossági rákötések, elsőként közel 400 csabai háztartás köthet rá a város megújuló csatornahálózatára. Az érintett területeken megépültek a gyűjtővezetékek, házi bekötővezetékek, valamint elkészültek a csatornarendszer működtetéséhez, a szennyvíz továbbításához szükséges nyomóvezetékek, szennyvízátemelők is. Az elkészült csatornaszakaszokon emellett szigorú, többlépcsős ellenőrzésre is sor került annak érdekében, hogy a csabaiak megbízható, üzembiztos hálózatot vehessenek használatba.

A szennyvízberuházás sajtótájékoztatóján megtörtént az első hivatalos rákötési engedély átadása Zdolik Jánosné csabai lakos részére. „A következő napokban közel 400 csabai család kapja kézhez a rákötési engedélyt. Számukra, és a későbbiek során, a beruházás keretében csatlakozó további többezer háztartás számára egy korszerűbb, tisztább és egészségesebb élet lehetősége nyílik meg.” – mondta el a rendezvényen Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere az engedély átadásakor.

Az első 400 rákötési engedély kiküldésére július elején kerül sor Békéscsaba M1, M2, M5 és M23 átemelő körzetében, az itt lakók a házi szennyvízhálózat kiépítésével csatlakozhatnak a város korszerű csatornarendszeréhez. A lakossági rákötések ezt követően már folyamatosak lesznek, miután a megépült csatornaszakaszokon minden szükséges ellenőrzés megtörtént és a tulajdonosok kézhez kapták az engedélyt.

Nagyon fontos, hogy – bár sok esetben az ingatlantulajdonosoknak úgy tűnhet, hogy utcájukban a munkálatok lezárultak - rákötni csak azután szabad a csatornahálózatra, miután arról a projektiroda által kiküldött személyre szóló, hivatalos levélben az ingatlan tulajdonosa értesítést kapott, hogy a csatorna megépült és műszaki átadása megtörtént. – hangsúlyozta Sztankó Ilona, a projektiroda vezetője.

A csatornarákötésekben a lakosság partnere a Békés Megyei Vízművek Zrt., a békéscsabai csatornahálózat és szennyvíztisztító telep üzemeltetője. A Dél-Alföld legnagyobb regionális víziközmű szolgáltatója a házi csatornarendszer kiépítésének műszaki előírásai mellett a rákötés folyamatáról és a cég által biztosított lakossági akcióról is tájékoztatja a fogyasztókat a projektiroda által megküldött hivatalos levélben. Nagy László, a szolgáltató műszaki vezérigazgató-helyettese arra hívta fel az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a házi csatornahálózat kiépítésekor nemcsak azért érdemes betartani a Vízművek által közreadott műszaki előírásokat, mert ennek hiányában a szolgáltató szakemberei nem veszik át üzemeltetésre a bekötéseket, hanem azért, mert a megfelelő műszaki tartalommal kiépített rendszerek hosszú éveken át problémamentesen fognak üzemelni az ingatlantulajdonosok örömére.

Egy másik nagyon fontos szempont, hogy aki az értesítést megelőzően ráköti házirendszerét a városi csatornahálózatra, szabálytalanságot követ el, és ezzel többek között kizárja magát a Vízművek által biztosított lakossági akcióból. Akik szabályosan és az értesítést követően rövid idő alatt rákötnek a rendszerre, térítésmentesen élvezhetik a szennyvízelvezetés nyújtotta kényelmet. A Békés Megyei Vízművek Zrt. ugyanis minden olyan új rákötőnek 5 hónapig ingyenes használatot biztosít, aki az értesítéstől számított 3 hónapon belül elvégzi a rákötést. Aki ennél is gyorsabb, s az értesítést követő 1 hónapban szabályosan ráköt a rendszerre, az ingyenes 5 hónap mellett egy ajándéksorsoláson is részt vesz, amelyen egy kis szerencsével értékes háztartási gépek gazdája lehet.


2018.02.13.
65 alkalommal olvasva