szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.10.12.  
2847 alkalommal olvasva
Megemlékezések október 23-án és november 4-én

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja a város polgárait az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján szervezett emlékünnepségekre.

2011. október 23-án, vasárnap 16.00 órakor Központi ünnepség a Nagy Imre téren.

 • Rekviem a forradalomért – ünnepi műsor a Balassi Táncegyüttes táncosainak előadásában

 • Vantara Gyula polgármester ünnepi beszéde

 • Állampolgári eskütétel

 • Koszorúzás a Hétpróbás Néptánciskola közreműködésével

 • Mécsesgyújtás

17.00 órakor A Fekete Pál Gyűjtemény ünnepélyes megnyitója a Kazinczy Ferenc Általános Iskola
Csaba utcai, Nagy Imre térre néző épületegységében. A kiállítást megnyitja Kiss Tibor alpolgármester. A gyűjteményt bemutatja Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára.


November 4-én, péntek 10.00 órakor Megemlékezések ’56 hőseiről

Koszorúzás a Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén, a Kazinczy utcai emléktáblánál.
Ezt követően koszorúzás a Berényi úti temetőben, Zsíros Mihály hadnagy, valamit Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjánál.


Megemlékezések október 23-án és november 4-én – módosított formában
Az önkormányzat Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottsága döntése alapján városunkban a korábbi évektől eltérő, új formában emlékezhetünk meg az ’56-os eseményekről. A változtatások elsősorban helyszíneket, időpontokat érintenek, amelyekről bővebb információkat az alábbiakban közlünk.

Előzmények
Békéscsabán, október 23-án három helyszínen zajlottak megemlékezések. Délelőtt a Kazinczy utcai egykori laktanyánál hajthattunk fejet Farkas Mihály és Mány Erzsébet emberi nagysága előtt. Köztudott, hogy ennek az épületnek az udvarán végezték ki a két fiatal mártírt, majd a Berényi úti temetőben földelték el őket. A megemlékezés így a sírhelyüknél folytatódott, majd délután a Nagy Imre téri központi ünnepséggel zárult.

A változások 2011-től
Idén, azaz 2011. október 23-án egy központi ünnepségen emlékezünk meg a forradalomról, mégpedig a Nagy Imre téren, délután 4 órakor. Itt először a Balassi Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg a térre látogatók, majd Vantara Gyula polgármester beszédét követően – a Nemzeti Összetartozás Napja és augusztus 20-a után – immár harmadik alkalommal emeli az ünnep méltóságát az állampolgári eskütétel.
Az eseményt, mivel központi koszorúzásra a Kazinczy utcán nem kerül sor, Nagy Imre szobrának koszorúzása zárja, amelyre az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály munkatársai felkérő levelet küldenek a városi politikai és társadalmi szervezeteknek.
November 4-én, a forradalom leverésének emléknapján délelőtt 10 órakor Mány Erzsébet és Farkas Mihály Kazinczy utcai emléktáblájánál emlékezünk meg ’56 ismert és névtelen hőseiről, ezt követően a Berényi úti temetőben található sírjuknál.

A változtatás okai
Komoly ellentmondás volt abban, hogy ugyanazon a napon ünnepeltük a forradalom nagyszerűségét és emlékeztünk meg a mártírok haláláról. Ráadásul a három helyszín, azaz a délelőtti és délutáni események között megoszlottak a megemlékezők. Azonban november 4-én központilag a város nem szervezett megemlékezést. Ezt az adósságot is törlesztjük mártírjainkra emlékezve.
Természetesen a Halottak Napját követő napon Békéscsaba városa megemlékezik a hősökről és mártírokról, de ezzel elsősorban az I. és II. világháborúban elesettek előtt tisztelgünk.

Remélhetően a fenti változtatással sikerül megőrizni, talán emelni az ünnep méltóságát.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
 • Vantara Gyula
  Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
  5600 Békéscsaba

  T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.124seconds