szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.10.27.  
2499 alkalommal olvasva
Utat adunk a mozgásnak – új kerékpárutakkal gazdagodott Békéscsaba

Vantara Gyula polgármester ünnepélyes keretek közt adta át hivatalosan a város legújabb kerékpárútjait. Ezeknek köszönhetően folytatódik Békéscsaba utóbbi években felgyorsult fejlődése és Békéscsaba belvárosától már egészen Békésig lehet eljutni kiépített kerékpárúton. A közel 200 milliós beruházás nagyrészét sikeres uniós pályázatból fedezte a város. A projekt részeként az Orosházi úti kerékpárút második üteme is elkészült.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című pályázati felhívásra nyújtott be sikeres pályázatot 2009. júliusában.

E pályázat kiemelt célja a helyi közlekedési célú kerékpárutak fejlesztése, bővítése volt, azzal a távlati céllal, hogy a kerékpározást, mint környezetbarát közlekedési módot népszerűsítsék a lakosság körében.

A sikeres pályázatot követően gyors ütemben zajlott a kivitelezés, ennek köszönhetően folytatódott Békéscsaba utóbbi években felgyorsult fejlődése és több mint 4 kilométer kerékpárúttal gazdagodott a békési megyeszékhely, aminek köszönhetően Békéscsaba belvárosától már egészen Békésig vezet kerékpárút.

A hivatalos átadásra csütörtökön került sor a Városháza dísztermében komoly érdeklodés mellett. Vantara Gyula polgármester ünnepélyes átadója után Wittmann László stratégiai-fejlesztési osztályvezető ismertette a beruházás részleteit.

A megépített kerékpárút Békéscsaba Város belterületén, a konzervgyártól indul, párhuzamosan halad a Békési, majd Szarvasi úttal és a Kápolna utcánál ér véget. A Békési úti és Berényi úti csomópontban együtt vezetjük át a gyalogosokat és kerékpárosokat. A kerékpárút csatlakozik a 2010. évben készült Békés várost Békéscsabával összekötő, kerékpárúthoz is. Ezáltal lehetővé vált, hogy Békésről kerékpárral, kerékpárúton lehessen eljutni Békéscsaba belvárosáig. Jelen pályázatban 2379 m új kerékpárút valósult meg.

Jelen projekt része volt az Orosházi úti kerékpárút II. üteme, amelynek hossza 1752 m és szélessége 2 méter. A kerékpárút az evangélikus templomtól indul és a volt Szabadság Mgtsz. bekötőútjáig tart. Ha a városból kifelé tartunk, akkor a közút jobb oldalán halad a kerékpárút, a járda és a kiemelt szegélye közötti területen.

A mintegy 65.000 embert érintő fejlesztés eredményeként többen közlekedhetnek környezetbarát módon kerékpárral és a szülők is nagyobb biztonságban tudhatják a biciklizésnek hódoló gyermekeiket.

A kerékpárutak megépítése utat ad a mozgásnak, azaz lehetőséget teremt arra is, hogy minél többen használják kerékpárjukat, mozogjanak napi rendszerességgel. Ezáltal ez a fejlesztés nem csak a közlekedést teszi egyszerűbbé, de az egészséges életmód terjesztését is szolgálja.

A beruházás részletei:

 • Projekt címe: „Békéscsaba város kerékpárút-hálózatának fejlesztése (Orosházi út, Békési út-Szarvasi út)”

 • Pályázó neve: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

 • Projekt azonosító száma: DAOP-3.1.2/A-09-2009-0029

 • Beruházás helye: Békéscsaba

 • A projekt összköltsége: 192.542.852,-Ft

 • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 163.661.424,-Ft

 • Támogatás aránya: 85%

 • Az önkormányzat által biztosított saját erő összege: 28.881.428,-Ft

 • A projekt időtartama: 2010. május 1. – 2011. november 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
 • Vantara Gyula
  Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
  5600 Békéscsaba

  T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds