szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.10.27.  
1373 alkalommal olvasva
Utat adunk a mozgásnak – új kerékpárutakkal gazdagodott Békéscsaba

Vantara Gyula polgármester ünnepélyes keretek közt adta át hivatalosan a város legújabb kerékpárútjait. Ezeknek köszönhetően folytatódik Békéscsaba utóbbi években felgyorsult fejlődése és Békéscsaba belvárosától már egészen Békésig lehet eljutni kiépített kerékpárúton. A közel 200 milliós beruházás nagyrészét sikeres uniós pályázatból fedezte a város. A projekt részeként az Orosházi úti kerékpárút második üteme is elkészült.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című pályázati felhívásra nyújtott be sikeres pályázatot 2009. júliusában.

E pályázat kiemelt célja a helyi közlekedési célú kerékpárutak fejlesztése, bővítése volt, azzal a távlati céllal, hogy a kerékpározást, mint környezetbarát közlekedési módot népszerűsítsék a lakosság körében.

A sikeres pályázatot követően gyors ütemben zajlott a kivitelezés, ennek köszönhetően folytatódott Békéscsaba utóbbi években felgyorsult fejlődése és több mint 4 kilométer kerékpárúttal gazdagodott a békési megyeszékhely, aminek köszönhetően Békéscsaba belvárosától már egészen Békésig vezet kerékpárút.

A hivatalos átadásra csütörtökön került sor a Városháza dísztermében komoly érdeklodés mellett. Vantara Gyula polgármester ünnepélyes átadója után Wittmann László stratégiai-fejlesztési osztályvezető ismertette a beruházás részleteit.

A megépített kerékpárút Békéscsaba Város belterületén, a konzervgyártól indul, párhuzamosan halad a Békési, majd Szarvasi úttal és a Kápolna utcánál ér véget. A Békési úti és Berényi úti csomópontban együtt vezetjük át a gyalogosokat és kerékpárosokat. A kerékpárút csatlakozik a 2010. évben készült Békés várost Békéscsabával összekötő, kerékpárúthoz is. Ezáltal lehetővé vált, hogy Békésről kerékpárral, kerékpárúton lehessen eljutni Békéscsaba belvárosáig. Jelen pályázatban 2379 m új kerékpárút valósult meg.

Jelen projekt része volt az Orosházi úti kerékpárút II. üteme, amelynek hossza 1752 m és szélessége 2 méter. A kerékpárút az evangélikus templomtól indul és a volt Szabadság Mgtsz. bekötőútjáig tart. Ha a városból kifelé tartunk, akkor a közút jobb oldalán halad a kerékpárút, a járda és a kiemelt szegélye közötti területen.

A mintegy 65.000 embert érintő fejlesztés eredményeként többen közlekedhetnek környezetbarát módon kerékpárral és a szülők is nagyobb biztonságban tudhatják a biciklizésnek hódoló gyermekeiket.

A kerékpárutak megépítése utat ad a mozgásnak, azaz lehetőséget teremt arra is, hogy minél többen használják kerékpárjukat, mozogjanak napi rendszerességgel. Ezáltal ez a fejlesztés nem csak a közlekedést teszi egyszerűbbé, de az egészséges életmód terjesztését is szolgálja.

A beruházás részletei:

 • Projekt címe: „Békéscsaba város kerékpárút-hálózatának fejlesztése (Orosházi út, Békési út-Szarvasi út)”

 • Pályázó neve: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

 • Projekt azonosító száma: DAOP-3.1.2/A-09-2009-0029

 • Beruházás helye: Békéscsaba

 • A projekt összköltsége: 192.542.852,-Ft

 • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 163.661.424,-Ft

 • Támogatás aránya: 85%

 • Az önkormányzat által biztosított saját erő összege: 28.881.428,-Ft

 • A projekt időtartama: 2010. május 1. – 2011. november 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


2018.03.20.
19 alkalommal olvasva
2018.03.15.
39 alkalommal olvasva
2018.03.09.
69 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
 • Vantara Gyula
  Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
  5600 Békéscsaba

  T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2018 Vantara Gyula
parse time: 0.03seconds