szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.11.17.  
2411 alkalommal olvasva
Lélekben is, papírforma szerint is magyarok Képgaléria

A díszterem szinte teljesen megtelt szerda délután, a várakozók mégis csak ritkán és csak suttogva szólaltak meg. Méltóságteljes csend uralkodott, már-már úgy, mintha templomban lettünk volna. Aztán bejött Vantara Gyula polgármester, felcsendült a Himnusz, és többen a szemüket törölgették. Csaknem százan érkeztek a határon túlról Békéscsabára azért, hogy november tizenhatodikát ünneppé emelve, nálunk tegyenek állampolgársági esküt.

Jöttek fiatalok és idősek, kisebb-nagyobb családok és barátok, hogy oly sok várakozás után ne csak lélekben, hanem papírforma szerint is magyar állampolgárok lehessenek. Volt, aki idősen, betegen tette meg hosszú utat Békéscsabáig, és bár nehezen tudott állni, a Himnusz, majd az állampolgársági eskü idején tartotta magát, és felemelt fővel mondta: esküszöm, fogadom, hogy Magyarországot hazámnak tekintem, a Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek…

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy kérvényüket Békéscsabán adták be, és itt, a városháza dísztermében teszik le az állampolgársági esküt, veszik át okmányaikat. Fontosnak tartjuk, hogy aki más országban él, de szívében-lelkében magyar és felelősséget vállal a nemzetért, az magyar állampolgár lehessen. Hisz a nemzet reményeink beteljesülése, összetartozásunk és közös felemelkedésünk szimbóluma. Közös a múltunk és közös a jövőnk, amit együtt, összefogva építünk fel a huszonegyedik század Európájában" – mondta a polgármester.

"A honosítás számomra egy majdnem százéves ciklus befejezését jelenti" – mondta eskütételét követően Farkas Imre. "Nemzeti hovatartozásunk beteljesülése ez, most visszakaphattuk azt, amitől nagyapáinkat, dédnagyapáinkat megfosztották. A határaink változatlanok, ám lelki és kulturális összetartozásunk fontos pillanatai ezek. Nemhiába őriztük meg magyar nyelvünket, most már elmondhatjuk magunkról, hogy nemcsak szülőföldünk és országunk van, hanem hazánk is" – fogalmazott Farkas Imre.

Az okmányokat egy-egy dossziéban Vantara Gyula polgármester adta át a Partiumból, Erdélyből, Szerbiából és Ukrajnából érkezett magyar állampolgároknak. Volt, aki magához ölelte a papírokat, volt, aki forgatta, nézegette és bár a kezében tartotta, alig akart hinni a szemének. Az ünnepség a Szózattal zárult, aztán elindult mindenki hazafelé. A városháza előtt egy középkorú hölgy hangosan felsóhajtott: bárcsak apuka is láthatná. Látja ő – mondta a férje, szemét az égre emelve, a messzeségbe tekintve, időn, téren és határokon túlra.

allampolgari_esku_01.jpg
allampolgari_esku_02.jpg
allampolgari_esku_03.jpg
allampolgari_esku_04.jpg
allampolgari_esku_05.jpg
allampolgari_esku_06.jpg
allampolgari_esku_07.jpg
allampolgari_esku_08.jpg
allampolgari_esku_09.jpg
allampolgari_esku_10.jpg
allampolgari_esku_11.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3630 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.068seconds