szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.12.13.  
3184 alkalommal olvasva
Nemzetiségi ünnep az advent jegyében Képgaléria

A hagyományokhoz hűen városunkban az idén is átadták a kisebbségi önkormányzatok elismeréseit azon személyeknek és közösségeknek, amelyek a legtöbbet tettek nemzetiségükért. Hétfőn este a városháza dísztermében a megjelent vendégeket dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő, a kisebbségi, ügyrendi és ellenőrzési bizottság tagja köszöntötte a nemzetiségek napja alkalmából.

A szónok a megyei szlovák önkormányzat elnökeként Áchim L. András híres, mára már szállóigévé vált első képviselőházi felszólalására hivatkozott, melyet 1905. május 11-én, a felirati javaslat tárgyalása során mondott: „Tény az, hogy ebben a hazában nem vagyunk mindnyájan magyar származású polgárok. Több nyelvű, többnemzetiségű polgárok lakjuk, szolgáljuk pénzzel és vérrel egyaránt ezt a hazát. Jómagam sem dicsekedhetem azzal, hogy magyar származású vagyok, mert mint több lap gúnyosan állítja, alföldi származású paraszt, tót gazda vagyok. Nem tagadom. Azonban tisztelt nemzetiségi barátaim, van nekem arra a jogra, amelyet követelnek önök és követelünk mindnyájan, egy csalhatatlan dogmám, még pedig: az én elvem az, hogyha én, mint idegen származású ember Franciaországban laknám, igyekezném a legelső francia hazafi lenni, ha Zsidóországban laknám, az első zsidó hazafi lennék. De mivel Magyarországon lakom, igyekszem a magyar hazafiak közt az elsők között lenni.”
Csicsely Ilona beszédében kiemelte e nap jelentőségét, hiszen mint mondta, ajándékba kapott ünnep ez, amely azért is fontos, hogy nemzetiségeink megmutathassák, még vannak, léteznek.

A kisebbségek napján kiemelt figyelemmel köszönik meg azok munkáját, akik többet tettek a nemzetiségükért, mint mások. Így történt ez Békéscsabán is. Az idén a „Békéscsaba Románságáért” plakettet Muntyán György vállalkozó kapta az országos mesemondóversenyek támogatásáért, a „Békéscsaba Lengyelségéért” kitüntető oklevelet pedig Havasi Márton, a Lengyel gyökerek, viszonyok és helyzetek című kötet szerzője. A „Békéscsaba Cigányságáért” kisebbségi díjat az idén az Esély Pedagógiai Központ nevelőtestületének adományozta a cigány kisebbségi önkormányzat. A „Békéscsaba Szlovákságáért” kitüntetést a Rozmaring Hímzőkör és Korcsokné Varga Anna nyugalmazott pedagógusnak ítélte oda a szlovák önkormányzat.
Az ünnepi műsorban a Tabán Táncegyüttes és az Orgovan Népdalkör, valamint a Bartók Béla zeneművészeti szakközépiskola növedékei működtek közre. A nemzetiségek napja közös adventi gyertyagyújtással ért véget.

nemzetisegi_unnep_01.jpg
nemzetisegi_unnep_02.jpg
nemzetisegi_unnep_03.jpg
nemzetisegi_unnep_04.jpg
nemzetisegi_unnep_05.jpg
nemzetisegi_unnep_06.jpg
nemzetisegi_unnep_07.jpg
nemzetisegi_unnep_08.jpg
nemzetisegi_unnep_09.jpg
nemzetisegi_unnep_10.jpg
nemzetisegi_unnep_11.jpg
nemzetisegi_unnep_12.jpg
nemzetisegi_unnep_13.jpg
nemzetisegi_unnep_14.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds