szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.12.14.  
3222 alkalommal olvasva
Ülésezett a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás

Az elnöki jogkört Békés Város polgármestere, Izsó Gábor gyakorolja, ezért az ülésre Békésen a Polgármesteri Hivatal dísztermében került sor. Békéscsaba, Gyula és Békés által, 1997-ben alakult társulás célja a három közép-békési város összefogása és együttműködése közös fejlesztési területeken. A kis- és közepes méretű városok hálózatainak fejlesztését az Európai Unió is hangsúlyozza, mivel e hálózatok dinamizálják a helyi gazdaságot és tagjai nem egymást felülmúlva, hanem egymásért tevékenykednek. A közös gazdasági térség erősíti a városok közötti együttműködést, javítja a térség versenyképességét, ami egész Békés megyére pozitív hatást gyakorol. A társulás határon átnyúló kapcsolataival megteremti a lehetőséget arra, hogy a közép-békési térség visszanyerje a múlt században elveszített vonzáskörzetét, és új térségi központtá váljon, kitörve a korábbi (országhatár miatti) elszigeteltségéből és periferikus, korlátozott szerepköréből. A társulás fejlesztési céljait pályázati források útján igyekszik megvalósítani, így az utóbbi társulási ülésen is fejlesztési projektek kerültek napirendre - a Körösök Völgye ismertségét erősítő negyedéves kiadvány készítéséről szóló, új nyertes pályázat előfinanszírozása, valamint a jelenleg folyamatban lévő, aktívturisztikai kínálatot bővítő projekt beszámolója. Mivel a három önkormányzat egyetért a vidék fejlődése, az összefogás erejében és térségünk értékeinek hangsúlyozásában, a helyi termékek, mint Körösök Völgye Kincsei, valamint egy helyi pénzről szóló elképzelés is a napirendek között szerepelt. Az elnökség évente rotációsan változik a tagtelepülések polgármesterei között, így 2012-ben várhatóan Gyula Város polgármestere viseli ezt a jogkört.

Beszámoló a két projektről:

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás az aktívturisztikai kínálatot jelentős mértékben javította jelenleg is zajló fejlesztésével, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásával. 2010. november elsején indult a 18 hónapig tartó, ’Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök Völgyében’ című projekt, melynek célja az aktív turizmus kínálatának növelése a térségben. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel és a Kis- és Középvállalkozások Romániai Nemzeti Tanácsa Aradi kirendeltségével partnerségben megvalósuló projekt azt célozza, hogy az itt élő lakosság és az ideérkező turisták részére több programlehetőség álljon rendelkezésre a Körösök Völgyében, amely által a tartózkodási idő is növelhető. Ennek érdekében 2 db 20-fős sárkányhajó, 12 db túrakenu, mentőmellények, 22 db kerékpár, 9 db GPS-készülék és 10 pár Nordic Walking túrabot került beszerzésre, valamint a biztonságos vízi túrázás érdekében stégek elhelyezésére kerül sor. Az Arad és Békés megyei aktívturisztikai útvonalakat román, magyar és angol nyelven megjelenő turisztikai kiadvány mutatja be 5-5000 példányban. Emellett sor kerül még stégek elhelyezésére az Élővíz-csatornán és a Kettős-Körösön, valamint a www.kozepbekes.hu és a www.imm-arad.ro honlapok turisztikai tartalommal történő fejlesztésére a 113.653 € összköltségű, 95% támogatási intenzitású projekt során. Az aktívturisztikai eszközöket a társulást alkotó három település, Békéscsaba, Gyula és Békés lakossága, iskolás csoportjai már több alkalommal kipróbálhatták, lehetővé téve a szabadidő friss levegőn történő eltöltését, a természet megismerését, a túrázás és az egészséges életmód megkedvelését.
A társulás és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tevékenységének része kerékpáros, gyalogos és vízi túraprogramok szervezése, a természettel való szorosabb kapcsolat, a környezeti érzékenység kialakítása a fiatalok és idősebb korosztály körében egyaránt. Ennek érdekében a két békéscsabai székhelyű szervezet számos turisztikai, valamint környezeti nevelési programot szervez egész évben.

A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás idén újabb határon átnyúló együttműködést célzó pályázati támogatásban részesült. A „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről” című, 2012. I. félévében induló, másfél évig tartó projekt a Körösök Völgye népszerűsítését, jobb megismerését célozza nyomtatott és elektronikus kiadványok megjelentetésével. A Körösök Völgye periodika negyedévente, összesen hat alkalommal jelenik meg a 18 hónap során. A projekt keretében több új foglalkoztatottból, rovatvezetőkből és főszerkesztőből álló stáb olvasmányos, színes kiadványsorozatban tájékoztat a Körösök vidékének természeti, kulturális értékeiről, turisztikai attrakcióiról, fejlesztésekről, túraajánlatokról, valamint javaslatokat ad az egészséges és tudatos életmódhoz. A közel 300.000 € költségvetésű projekt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint a nagyváradi Aqua Crisius természetvédelmi egyesület részvételével valósul meg. A partnerség az ingyenesen elérhető életmód- és élménymagazinnal a Körösök Völgye népszerűségének és látogatottságának javítását, valamint a természet iránti tisztelet növelését kívánja elérni az itt élő lakosság és az ideérkező turisták körében.

Mindkét projektben a Körösök Völgye földrajzi egységét és e határokon átívelő terület természeti értékeit, szépségét, egyben sérülékenységét kívánjuk hangsúlyozni. A térség érzékeny egyensúlya miatt a fejlesztések tervezése és megvalósítása a fenntarthatóság figyelembe vételével történik, a környezeti nevelés és az ismeretterjesztés érdkekében.

Békéscsaba, 2011. december 9.

Soczó Krisztina
Ügynökségvezető


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds