szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.12.14.  
3875 alkalommal olvasva
Világszínvonalú technológiával újul meg Békéscsaba szennyvíztisztító telepe Képgaléria

Békéscsaba – napi közel 20 ezer köbméter – szennyvize többé nem károsítja a környezetet: hamarosan megkezdődhet a városi szennyvíztisztító telep fejlesztése. A Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése projekt keretében megvalósuló, 3,7 milliárd forintos korszerűsítés eredményeként az egyik legmodernebb szennyvíztisztító telep jöhet létre az országban. A beruházás megvalósulásával a város szennyvízrendszere minden részletében, a szennyvizek elvezetésétől azok tisztításáig megfelel majd a legszigorúbb uniós környezetvédelmi előírásoknak.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere és a Békéscsaba EHI-2010 Konzorcium (tagjai: EuroAszfalt Kft., A-Híd Zrt., Inwatech Kft.) képviselői a mai napon írták alá a város szennyvíztisztító telepének korszerűsítéséről szóló vállalkozási szerződést. Az országos jelentőségű, közel 16 milliárd forintos békéscsabai szennyvízberuházás elmúlt másfél éve során a szennyvízhálózat kiépítése zajlott, a vezetékek 95%-át már lefektették a város csatornázatlan területein. A fejlesztés azonban a hálózat bővítése mellett a szennyvíztisztító telep korszerűsítésével lehet teljes, mivel ez fogadja majd a Békéscsaba területén összegyűjtött szennyvizeket. A kivitelező konzorciummal a mai napon kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a szennyvíztisztító telepen elinduljon az a fejlesztés, amelynek köszönhetően a befogadó Élővíz-csatornába kerülő tisztított szennyvíz többé nem károsítja majd Békéscsaba és környéke természeti értékeit, felszíni és felszín alatti vizeit.

„A szennyvízberuházás Békéscsaba modern kori történetének legnagyobb vállalása, amelynek eredményét gyermekeink, unokáink is élvezni fogják. Ahhoz, hogy az elmúlt másfél évben a város szennyvízrendszerének megújításáért tett erőfeszítéseink értelmet nyerjenek, kulcsfontosságú lépés a szennyvíztelep világszínvonalon történő korszerűsítése is.” - fogalmazott ünnepi beszédében Vantara Gyula polgármester.

A hatvanas évek óta üzemelő tisztítótelep a beruházásnak köszönhetően teljesen megújul, a fejlesztés révén az egyik legmodernebb hazai, a szennyvizek komplex kezelését biztosító létesítmény jöhet létre. A megújuló telepen olyan új és korszerű megoldásokat fognak alkalmazni, amelyek segítségével a beérkező szennyvizet a legszigorúbb hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően tisztítják meg. Az elmúlt 10 év során világszerte egyre több helyen alkalmazott ún. C-Tech technológia ugyanis az elavultabb megoldásokhoz képest magasabb biológiai foszfor- és nitrogén-eltávolítást biztosít alacsonyabb energiafelhasználás mellett. Ez a technológia emellett több, az üzemeltetést segítő és könnyítő tulajdonsággal és adottsággal rendelkezik, és a szennyvíztisztítás során keletkező iszap hatékonyabb kezelésére – többek között biogáz termelésére – is lehetőséget biztosít. Az új rendszer tehát összességében kiváló tisztítási hatásfokot tesz lehetővé, miközben a tisztítótelep energiafelhasználása is kedvezővé válik. A szennyvíztelepen a technológia korszerűsítése mellett sor kerül az évtizedek során jelentősen leromlott állagú épületek és műtárgyak felújítására, illetve ahol szükséges, ott ezek elbontására és újak építésére.
Az uniós beruházás eredményeként 2013 végére egy közel teljes körű, európai színvonalú, példaértékűen megújult szennyvíztisztítási rendszer működhet Békéscsabán.

szerzodes_szennyviztelep_01.jpg
szerzodes_szennyviztelep_02.jpg
szerzodes_szennyviztelep_03.jpg
szerzodes_szennyviztelep_04.jpg
szerzodes_szennyviztelep_05.jpg
szerzodes_szennyviztelep_06.jpg
szerzodes_szennyviztelep_07.jpg
szerzodes_szennyviztelep_08.jpg
szerzodes_szennyviztelep_09.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds