szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.12.09.  
2412 alkalommal olvasva
Pályaválasztási Vásár, 2009. Képgaléria

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestereként nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Pályaválasztási Vásár nyitórendezvényén.
Külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a regionális rendezvénysorozat első állomása városunk, Békéscsaba lett.

Tisztelt Pályaválasztók!

Fontos szakaszba érkezett az Önök élete.
Komoly, életük talán első igazán komoly döntése előtt állnak. Ez az elhatározás egész további életükre kihatással lesz. Ettől a döntéstől függ, hogy felnőttkorukban mi lesz a munkájuk, a mindennapi elfoglaltságuk.

Látnunk kell, hogy gyorsan változó világunkban nem könnyű pályát választani. Olyan döntést kell hozni, amely egyrészt megfelel saját képességünknek, adottságunknak, érdeklődési körünknek. Másrészt megfelel a kor és a munkaerőpiac elvárásainak.

Kedves Vendégek!

Nincsenek könnyű helyzetben azok a fiatalok és kevésbé fiatalok, akiknek most kell dönteniük. Több problémával kell szembenézniük a pályaválasztás folyamatában.
A gazdasági válság és kapcsolódó hatásai átrendezi a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát is. Ma nehéz megmondani, hogy néhány év múlva mely szakmákban lesz könnyebb elhelyezkedni.
A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten hozta nyilvánosságra a harmadik negyedév adatait. Amelyből kiderült, hogy 13 éves csúcson van a munkanélküliség hazánkban. A 10,3 százalékos ráta azt jelenti, hogy már 436 ezren vannak munka nélkül Magyarországon.
Ennek a súlyos adatnak a legfőbb oka - véleményem szerint – a mai magyar felsőoktatás eltorzult szerkezete. A rossz irány miatt tömegképzésről, tudásiparról beszélhetünk, amely a fiatalok tízezreit juttatja piacképtelen diplomához.
Sajnos a kétkezi munka továbbra sem igazán vonzó a fiatalok számára. A legtöbben ma is mindenáron diplomát szeretnének szerezni. Pedig a jövő egyértelműen a jól képzett, munkájára igényes, pontos szakembereké.
Az előrejelzések szerint a forgácsolóknak, a lakatosoknak, a kőműveseknek, az asztalosoknak sokkal nagyobb esélye lesz elhelyezkedni, mint a divatos felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek.

Kedves Pályaválasztók!

Önöknek nem kell megijedni az előbb említett tényektől. Önök jó kezekben vannak.
Ugyanis a mai rendezvény szervezője, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ nem kevesebbet vállalt magára, mint hogy tájékoztatást és segítséget nyújt Önöknek a munkaerő-piaci és foglalkoztatási lehetőségekről. Információval látja el a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló diákokat, továbbá a pályakorrekciót tervező felnőtteket. A szakemberek segítenek a helyes döntés meghozatalában is.
A Vásáron kitüntetett szerepet kap a hiányszakmák bemutatása és vonzóvá tétele, amely - véleményem szerint - kulcsfontosságú lehet a munkaerő-piacon.
Kívánom, hogy a Pályaválasztási Vásár sikeres legyen. Segítse a fiatalok megalapozottabb, megfontoltabb pályaválasztását.

Végezetül azt tanácsolom Önöknek, hogy válasszanak, döntsenek okosan. Az Önök jó döntése fontos a jövőnk, az ország és a város szempontjából is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Vantara Gyula

palyavalasztasi_vasar_2009_01.jpg
palyavalasztasi_vasar_2009_02.jpg
palyavalasztasi_vasar_2009_03.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds